Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fri Mand
Fri Mand billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Everest

17. september 2015 af Astrid Maan Thomsen

4 stjerner Skriv en kommentar

Everest billede

The Death Zone awaits you.
I 1996 døde otte mennesker på Mount Everest, da de blev overasket af en snestorm. Hvad der skulle have været endnu en ”smertefri” bjergbestigning med betalende deltagere for den erfarne leder af ekspeditionen Rob Hall, endte i et af de mest omdiskuterede ulykkestilfælde på Jordens højeste bjerg. Bøger blev skrevet om de skæbnesvangre dage, og nu kommer filmen som på isnende vis filmatisere de tragiske dage for vores øjne.

Fordi den er der!
Mount Everest er enhver seriøs bjergbestigers våde drøm, og siden 1953, hvor Edmund Hillary og Tenzing Norgay blev de første som officielt nåede toppen af bjerget, har utallige forsøgt at følge i deres fodspor.

Takket været ”kommerciel bjergbestigning” hvor erfarne guides sørger for at få folk ikke bare sikkert til toppen, men også sikkert ned igen, er Mount Everest nu også blevet et åbnet land for almindelige rige turister.
Og det er nøjagtig sådan en ekspedition som Rob Hall skal lede i 1996. Med en række deltagere med hver deres personlige grund til at skulle nå toppen, og en indflydelsesrig journalist med i gruppen, begynder de den hårde start mod toppen. Undervejs slår de sig sammen med en anden leder for et andet team for at spare tid, og langsomt men sikkert nærmer de sig Mount Everests majestætiske top…

På månen eller Mount Everest?
Everest fortæller altså den sande historie om de tragiske events som fandt sted på Mount Everest i 1996, og som siden hen er blevet fortolket i journalisten som selv var en del af ekspeditionen, Jon Krakauers bog Into Thin Air og i bogen Left For Dead: My Journey Home from Everest skrevet af en af de overlevende selv Beck Weathers.

Det er disse bøger, samt øjenvidneskildringer og den sidste samtale over satellittelefon mellem Rob Hall og hans kone Jan Arnold, som denne film blandt andet bygger på.

Og denne film får fremragende fortalt historien om disse mennesker, og den kamp de gik igennem for at redde deres og deres kammeraters liv. En kamp som mange desværre tabte på grusom vis 8,848 meter over havets overflade.

For Mount Everest er et sted så farfuldt og afskåret fra den almindelige verden, at det at bestige dette bjerg betyder at man ligeså godt kunne være i gang med at bestige månen.

Men mennesket er altid klar på at tage disse udforinger til sig. Den evige kamp mellem menneske og natur.

I denne film starter det også ud sådan, men det bliver hurtigt klart, at for disse mennesker bliver det en kamp mellem liv og død.

Hvem får det sidste ord? Mennesket eller bjerget?

Mount Everest er hovedpersonen
Everest virker i starten som en film, som man kan mærke bare vil ind til ”midten” så hurtigt som muligt. Altså ind til selve handlingsklimasket på bjerget, så starten er fyldt med hurtige klip og sætninger i et alt for overfladisk tempo, som gør man mister en del af den æstetiske sans.

Berømte skuespillere som Robin Wright, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson og selv Jake Gyllenhaal virker som små birollepersoner, mens en yderst aktuel Jason Clarke Terminator Genisys (2015) brillerer som hovedpersonen Rob Hall, den erfarne guide som mistede livet på Mount Everest, efter at have sagt et følelsesladet farvel til hans kone og deres ufødte datter han nu aldrig vil få at se.

For det er bjerget som er stjernen og skurken i selvsamme rolle.
Og det virkelig rørende tragiske ved denne film, er at opleve hvordan hver deltager på holdet først ser Everest som en hjælp til at opnå et personligt mål, og hvordan mange af disse personer langsomt fortæres af samme bjerg.

Ville du?
Everest er en stærk, biografisk, fortælling, som udstiller vores skrøbelighed og hjælpeløshed som menneske, men som også viser den dybe livskraft og offervilje vi besidder.

Denne anmelder er til sommer, sol og drinks på en strand. Den diametrale modsætning til bjergbestigning.

Men denne film har formået at få mig til at se på bjergbestigning i et nyt lys. Jeg vil aldrig selv forstå tiltrækningen ved at udsætte sig selv for noget så smertefuldt og livsfarligt, men jeg forstår nu mere hvordan et menneske kan se på et bjerg som Mount Everest og føle en uafrystelig indre trang til at bestige det. Selv med en næsten sikker død til følge.

Og mine tanker går til Rob Hall og de hundredvis af andre sjæle som hviler for evigt på Mount Everest snedækkede tinder.

Titel: Everest
Original Titel: Everest
Premieredato: 17. september 2015
Instruktør: Baltasar Kormákur
Skuespillere: Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Emily Watson, Keira Knightley, Sam Worthington, Jake Gyllenhaal
Spilletid: 121 min.
Selskab: Cross Creek Pictures, Walden Media, Working Title Films, RVK Studios, Free State Pictures, Universal Pictures 2015
Genre: Drama , Thriller
Link: http://www.everestmovie.com/?redirect=off


banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...