Vi skal på en nervepirrende tur over et af verdens mest berømte bjerge, og ikke mindst være vidne til en lang stjerneparade af velkendte skuespillere, som iscenesætter og gennemlever de voldsomme autentiske begivenheder som foregik i 1996, da turismeklatring på Mount Everest peakede. Vi følger to dygtige bjergbestigere og hvert deres hold klatrere i jagten på toppen. Vi er med ved klargøring og afrejse. Vi kan mærke drivkraft, udfordring og afsavn hos de rejsende. Vi tjekker basecamp ud, og er med på nært hold i takt med at den ene fod sættes foran den anden i den stejle stigning op mod bjergets top. Med på sidelinjen følger ægtefæller og kærester spændt, primært gennem telefonisk kontakt. Ja, faktisk virker det slet ikke så slemt at være med på den ultimative rejse, næsten som var man der selv…
Desværre viser det sig at blive langt sværere at komme ned fra bjerget i live. En massiv snestorm bliver den helt store udfordring sammen med ilt og ekstrem kulde. Ikke alle når hjem, og det er op til seeren at sidde og bide negle og bevidne de grumme fakta. Man både nyder og gyser ved de mange special effects som gør at man vitterligt er overbevist om at vi altså hele tiden befinder os et sted på Nepals mest berømte location. Navne som Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, Emily Watson, Keira Knightley og Sam Worthington glimter i takt med Robin Wright, Jason Clarke, John Hawkes og Michael Kelly. De leverer virkelig overbevisende præstationer i dette snehvide helvede, og man kan næsten mærke hvordan kulden æder sig helt ind i egne knogler, når man ser deres isnede skæg, kuldesprængninger i ansigtet, forfrysninger i fingrene, for ikke at tale om de angstfulde ansigter med tårer og bekymring i de små hjem, da alvoren går op for de pårørende.
Everest er ikke bare en katastrofefilm i samme dur som Daylight, 2012, Volcano og Twister. Den er langt mere intens end eksempelvis The Day After Tomorrow og Vertical Limit, hvilke begge ellers også beskæftiger sig med minusgrader og bjergrygge. Det faktum at disse skæbner fandt sted for 20 år siden gør bare et eller andet ved beskueren. Det er i den grad også lykkes for vores islandske ven Baltasar Kormakur (2 Guns, Contraband) at skabe en medrivende og vekslende gengivelse af de skæbnesvangre døgn, hvor det er mindst ligeså fascinerende at være med mod toppen, hvor alt bare er fryd og gammen og én stor lykkerus, til den modløshed og viljestyrke som deltagere fra de to ekspeditioner hver især besidder.
Min første tanke var at Everest nok bare ville dyrke det heroiske og dramatiske, og simpelthen bare lade sig folde ud som en suppe af klichéer. Men her tog jeg fejl. Jeg var med i hvert eneste åndedræt i hver eneste beslutning som under pressede forhold skulle drages, for at få flest mulige ned med skindet på næsen. Everest er en fuldgod oplevelse som vil pirre dine sanser og følelser. Den vinder måske nok ingen priser – fair nok – men den rammer den formel, som mange andre film ville slå ihjel for at opfylde. Nemlig at kunne holde sit publikum fanget i samtlige sekunder, og heldigvis for det. Hvert sekund tæller for bestigerne på Everest. Jeg tildeler 5 stjerner.
Bonusmaterialet er todelt mellem fortællingen om den virkelige historie fra 1996 og overdragelsen til at kunne skabe Everest-filmen.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
Universal Pictures.