Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Bjørn Nørgaard –...
Nordisk Film Uds...
Slagtøjsspiller ...
Drama Af Nina Beier
Another Kind Of ...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jungle Cruise
Jungle Cruise billede

Free Guy
Marco Effekten


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Fætrene på Torndal

30. september 2003 af Hans Christian Vang

5 stjerner Skriv en kommentar

Fætrene på Torndal billede

Gammel dansk når det er allervarmest.

Fætrene på Torndal

Onkel Jakob er flyttet fra sin gård, til de hinsides, og arvingerne efter ham - fætter Mikkel (Arthur Jensen) og fætter Claus (Karl Stegger) - er på vej til Torndal, hans gamle gård, for at overtage stedet som gårdejere. Da de ankommer til stedet, og møder deres fætter Frands (Axel Strøbye) og gårdens bestyrerinde Signe (Lily Broberg) får de dog en smule af et chock: Torndal er nemlig ikke hvad det har været, ihvertfald ikke hvad de husker det som værende, og en størrere nærliggende gård's ejer vil købe Torndal - nærmest fordi den er et irritations moment - til hans søn. Dette kan Torndals forpagter, spillet af Kurt Ravn i hans debut rolle, ikke lide. Han har nemlig forkøbsret på gården, og har tilbygget en ny stald og andre fornødenheder. Det vil sige, at værdien på gården er forhøjet - ud af hans egen lomme - og dette vil gårdens ejer nu til at indkræve betaling for, blot for at gøre livet surt for den unge forpagter.

Historien har det klassiske Morten Korch handlingsmønster, og det er ganske veludført. Ib Mossin (sikkert bedst kendt som Peter i Far til Fire filmene) har her instrueret, og det er ikke ilde gjort. Gutten kan sin metier, og det er dejlig dansk og simpelt.

Filmen er der ikke det vanvittige at sige om, for alle kender jo til Morten Korch filmenes romantiske sødsuppe... Men - som Morten Korch selv engang har sagt - så er sødsuppe en dejlig dansk ret. En ting jeg dog ikke kan lide ved filmen, er at den er i farver... Jeg har det forhold til Morten Korch filmenes landlige idyl, at de flotte polka prikkede kjoler skønjomfruerne danser rundt i, absolut kun kan gøres til skamme på farvefilm. Der er intet grimmere end en hvid kjole med store, runde, knaldrøde pletter, men på sort hvid er de fine nok. Ellers har jeg ikke noget at mønte på filmen, for den skal ses i den kontekst den er produceret til, og som sådan er den altså et dejligt humoristisk og folkeligt indslag, i en ellers mørk og grum verden. Filmteknisk, etc, holder den jo ikke idag men... Den er dejlig alligevel. Vi er jo sikkert heller ikke ret mange der hader en Far til Fire film, er vi?

Det helt spændende på denne, og sikkert de andre nye Morten Korch DVD'ere, er ekstramaterialet! Der er altså gjort lidt ud af det på disse udgivelser ser det ud til.

Man har mulighed for en hel række af undertekster. Deriblandt findes dansk, norsk, og svensk. Det er trodsalt en flot ting, når man på rigtig mange andre DVD udgaver af danske klassikere enten ingen undertekster har, eller kun har dansk tekst. Bravo!

Utroligt nok forefindes der også et punkt på menuen, der hedder 'Bagom Filmen'... Nysgerrigheden brændte i mig, for var dette mon blot en tekst-afhandling af noget vås man var ligeglad med, som det er på noget nær alle andre klassiske danske DVD'er, eller var det mon noget mere der lå mig i vente? JA! Minsandten! Et flot indslag med SELVESTE Ib Mossin lå mig i vente!! Det var et HERLIGT gensyn med en, for mig, legende indenfor dansk film! Fantaaastisk skuldret af udgiverne. Og så leverer det ovenikøbet et dejligt indblik i hvordan tingene foregik på de gamle ASA filmstudieri Lyngby. Dejlig lille indslag.

Dernæst er det mest interessante indslag nok 'Om Morten Korch', som utroligt nok OGSÅ er et lille video-indslag! Man får lidt at vide om Morten Korch's baggrund, og der er nogle herlige billeder fra 'Det Gamle Guld' hvor man ser den folkekære forfatter spille med i starten og slutningen. Også et herligt indslag.

Og så er der skuespiller biografier, og trailere fra samtlige Morten Korch film, som alle nu forefindes på DVD, og udover dette har man mulighed for at lære lidt om filmens lokationer, se billeder fra filmen, og se 'musikvideoer' med sangene fra filmen.

Det er sgu en dejlig udgivelse, og med respekt for materialet. Det ville nu være dejligt, hvis udgiverne tog ligeså godt hånd om alle de andre danske film klassikere der udkom på formatet, som de har gjort med denne serie. Det er sgu godt skuldret synes jeg. En eneste ting man savner, på lige denne DVD, er et kommentar spor med Ib Mossin... Når han nu er så elskværdig at stille op til et interview til et indslag, så ville et kommentarspor med instruktøren og et par andre have været dejligt. Men måske der ikke var plads på disken, fordi de skulle have alle de trailers med på... Det får vi aldrig at vide.

En dejlig udgivelse som man med sikkerhed (hvis man kan lide gammel dansk) ikke vil fortryde at have investeret i.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Scanbox.

Titel: Fætrene på Torndal
Original Titel: Fætrene på Torndal
Premieredato: 22. september 2003
Instruktør: Ib Mossin
Skuespillere: Arthur Jensen, Karl Stegger, Axel Strøbye, Lily Broberg, Kurt Ravn
Spilletid: 96 min.
Selskab: Merry Film, Scanbox, 2003
Genre: Familie
Link: http://www.mortenkorch.dk


banner
Overskrift Højre Block
Halloween Kills
The Last Duel
Venom: Let There...
Fremmede i Karl ...
Marco Effekten
Shiva Baby
Und Morgen Die G...
Dr. Death (C More)
Succession - Sæs...
The Guilty (Netf...



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...