Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Falling

5. november 2020 af Line Gren

5 stjerner Skriv en kommentar

Falling billede

En fænomenal, hudløs ærlig og dybt bevægende indsigt i et fader-søn-forhold, som er kontrastfyldt. Ondskab, skrøbelighed og følsomhed sameksisterer filmen igennem samtidig med, at stadier af sygdommen demens hos faderen forværres og bliver den absolutte styrende faktor i de tætte familierelationer

Tonen slås an i første scene ombord på et fly fra det nordvestlige USA til det sydlige USA, Los Angeles. Faderen Willis (spillet af Lance Henriksen) og sønnen John (Viggo Mortensen) laver en ’scene’ foran de andre passager. Willes råber efter Johns afdøde moder, Gwen (spillet af Hannah Gross) og slår ud efter alt og alle, råber bandeord, prutter højlydt og i forbifarten drikker en anden passagers drink. Resten af flyveturen låser Willis sig inde på flyets toilet. Her har Willies sit første flashback, som viser os Johns tidlige barndom på den isolerede gård i den vilde natur i det nordvestlige USA.

Willies ser tilbage og husker, da han og moderen kommer hjem til gården med deres nyfødte søn John. Willies siger noget yderst besynderligt til sin søn ”I’m sorry I brought you into this world, so that you could die” og med den velkomstsætning begynder John at græde og faderens trøstende kommentar er blot ”Get used to it, kiddo”.
Et andet flashback viser Willies omsorg og stolthed over sin søn. John og ham har været på deres første far-søn jagt sammen. John rammer en and og får både lov at bade med den i badekarret og sove med den indtil den skal spises. En ret grotesk erindring, som står i skarp kontrast til Johns voksenliv.

Modsat faderen er John rolig, velovervejet og lyttende. Han er velformuleret, ikke noget overflødigt kommer ud af hans mund og han bor i LA sammen med sin kinesisk-Hawaiiansk partner, Eric (spillet af Terry Chen) og deres latino adoptiv datter Monica (spillet af Gabby Velis). Tidsmæssigt foregår filmens nutid omkring valget i 2008, hvor Obama blev valgt. Faderens racistiske, politiske holdninger siger han direkte op i Johns åbne ansigt og får samtidig også pointeret, at han ikke kan fordrage bøsser og lesbiske.

I filmens mange flashbacks ser vi, hvor kompliceret et forhold faderen har haft til sine koner og børn og hvor kompliceret en person, faderen er og altid har været. Han virker mest fredfyldt i de vilde naturomgivelser og på sin isolerede gård, men på grund af den forværrede demens kan Willies ikke længere vedligeholde gården.
Den intense periode, hvor John forsøger at tage vare på sin fader, bliver fortiden ’levende’ for dem begge. Forsøger John at vise sin fader at der findes en anden maskulinitet end den maskulinitet faderen præsenterer? Faderen indrømmer i ét af sine klare øjeblikke ved middagsbordet, at han selv havde en streng fader. Eller higer John stadig efter faderens anerkendelse, som han tydeligvis aldrig har fået.

Den dansk-amerikanske multikunstner Viggo Mortensen har lavet et fænomenalt mesterværk med ”Falling”, hvor han viser, at ondskab, skrøbelighed og følsomhed kan eksistere i én og samme person - og især når sygdommen demens tager over og du blot kan se til, hvordan dette menneske forsvinder lidt dag for dag.

Titel: Falling
Original Titel: Falling
Premieredato: 5. november 2020
Instruktør: Viggo Mortensen
Skuespillere: Hannah Gross, Laura Linney, Gabby Veliz, Bracken Burns, Terry Chen, Viggo Mortensen, Lance Henriksen, Sverrir Gudnason, David Cronenberg
Spilletid: 112 min.
Selskab: Nordisk Film Distribution 2020
Genre: Drama , Familie
Link: https://youtu.be/TvE0ReOrPn0
banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...