Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jomfruer Fra Rummet
Jomfruer Fra Rummet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Ginger & Rosa

11. april 2013 af Kathrine Nørrelund

4 stjerner Skriv en kommentar

Ginger & Rosa billede

En rødhåret, en brunette og en atombombe...

Ginger & Rosa er historien om to piger, født samme dag netop som 2. Verdenskrig blev afsluttet med bombningen af Hiroshima og Nagasaki. 17 år senere er atomtruslen større end nogensinde og hele verden lever i usikkerhed for, at nogen skal trykke på den berygtede knap.

Ginger, der rigtigt hedder Africa – et navn givet til hende af hendes pacifistiske og aktivistiske far – er bedste venner med Rosa. Rosa, hvis far forlod hendes mor for flere år siden, er langt fremme i skoene, hvad angår cigaretter, alkohol og drenge. Snart falder hendes fascination på Gingers far, Roland. Han har med sin laissez faire-agtige tilgang til verden og mange sidespring med sine elever, skubber sin kone væk, og indleder kort efter et forhold med Rosa. Gingers retter sin frustration og smerte over dette mod at skrive og læse poesi om verdens undergang, og demonstrere mod atombomben. Mens Cuba-krisen raser, er både hendes indre og ydre verden er ved at eksplodere, og hun må desperat lede efter af få afløb for sine følelser.Den atypiske almenhed

Ginger & Rosa er et atypisk tidsbillede af England i 1960erne. Pigerne har oprigtige teenageoprør før disse egentlig var blevet opfundet i begrebsmæssig forstand, og Ginger har et bøssepar som gudfædre. Der tages udgangspunkt i en anden side af befolkningen, end den sædvanlige working-class familie, der typisk dominerer film om denne tidsalder i dette område, og filmens persongalleri vil i mange henseender stå i modsætning til disse.
Samtidig er det en film om menneskelighed, og hvordan hele verden og alle mennesker er bundet sammen. Ginger er dybt bekymret om noget, der sker så langt fra hende, men som hun er klar over, kan få store endda fatale konsekvenser for hendes verden. Meget kan siges om den Kolde Krig, men den bandt i hvert fald verden sammen i en fælles frygt for undergang. I tilfælde af krise…?

Filmen viser også, hvor forskelligt folk reagerer på kriser, personificeret i Ginger og Rosa. Ginger, optimist og aktiv, forsøger at løse krisen ved aktivt at demonstrere imod den og håbe på det bedste. Rosa, apatisk og passiv, lægger det hele i Guds hænde og mener, at han vil redde verden, hvis den overhovedet vil blive det. Vil man kæmpe en måske nyttesløs kamp, eller vil man acceptere sin skæbne, hvad den så end vil blive?Glas og aggression

Teknisk set er Ginger & Rosa en meget flot film. Næsten alle billederne er flot framet, og der er en vidunderlig leg med lys og glans. Den er klippet meget springende, det meste antydes og der kan siges meget med det usagte. Det er i sig selv en flot bedrift.
Dog er det som om filmen mangler en smule mere bid og mere aggression for at slå helt igennem og for helt at fortælle hvad den vil, for det står stadig lidt uklart, når filmen er slut.

Men point for stil og for en æstetisk rigtig flot film.

Titel: Ginger & Rosa
Original Titel: Ginger & Rosa
Premieredato: 11. april 2013
Instruktør: Sally Potter
Skuespillere: Elle Fanning, Alice Englert, Christina Hendricks, Alessandro Nivola, Timothy Spall, Oliver Platt, Annette Bening
Spilletid: 90 min.
Selskab: Universal, Paramount, United International Pictures 2012
Genre: Drama
Link: http://gingerandrosa.com/
banner
Overskrift Højre Block
Munch
Jomfruer fra rummet
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...