Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Hvidstengruppen ...
Hvidstengruppen Ii - De Efterladte billede

Alle For Fire
Black Panther: W...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Good Night, And Good Luck.

22. maj 2006 af Henrik Andersen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Good Night, And Good Luck. billede

George Clooney viser med hans film en mørk side af den Amerikanske drøm.Der er dømt konspiration og forfølgelses vanvid i denne historie om senator McCarthey’s jagt på kommunister i 50ernes Amerika.

Good Night, and good luck, skære til benet og fortæller sin dystre historie fra et Amerika der op igennem 50’erne var plaget af en evig mistanke om kommunisternes indfiltreren i deres åh så lykkelige samfund.
Senator Joe McCarthy gjorde noget ved sagen og i 1958 kom hans endelige konklusion på mange års undersøgelser omkring Kommunisternes indtrængen i Amerika. Han påstod at over 200 kommunister havde infiltreret den amerikanske regering, og at der alle steder var spioner eller agenter der tjente den kommunistiske regering, med hovedsæde i Rusland.

Alle var under mistanke og alle lagde sag an imod alle. Det var en stresset befolkning der så kommunistiske spøgelser alle vegne.

En mand stod dog imod denne mainstream påstand om de onde kommunister og deres indtrængen i det Amerikanske samfund. Edward R. Murrow (David Strathairn), var spydspids for Tv stationen CBS News der dagligt sendte kontroversielle nyhedsudsendelser ud til den Amerikanske befolkning. Han og hans partner Frank Freindley ( George Clooney ), var imod McCarthey’s påstande, og ville gøre alt for at hans taler ikke skulle lulle Amerikas borgere ind i en hypnose agtig tilstand.

De får en dag at vide at en Amerikansk Pilot i flyvevåbnet er blevet fyret på grund af påstande omkring at han har haft omgang med kommunister. Han tvinges til at melde hans søster og far, for derved at beholde sit job. Der er dog noget speget ved sagen og Murrow går i dybden med sagen. Dette føre til en stører debat og frifindelse af den Unge Pilot.

McCarthy raser og vil derfor interviewes i Murrows program. Her anklager han ham for selv at have været kommunist, og vil derfor have ham sat af programmet. Denne sag får selv sagt katastrofale konsekvenser for CBS News, og spørgsmålet er nu hvem der trækker det længste strå, i kampen om at overbevise befolkningen om hvorvidt de bliver udspioneret af kommunister eller ej ?, og om hvor langt Tv-stationens ledelse er villig til at gå, før de lukker og slukker for Murrows ærlighed.

Good night, and good luck, er virkelig vellykket i dens skildring af de personligheder der satte sig op imod McCarthyes dominerende udtagelser.
George Clooney og hans medforfatter har virkelig ramt en fin stemning, der emmer af konspiration og sammensværgelser. Ingen tør stole på hinanden og paranoide anklager hagler ned over befolkningen.

I pressematerialet til Good Night, and Good Luck kan man læse, at den er en "hyldest til den modige og uafhængige journalistik". Det passer ikke. Filmen er en opsang. Der er ikke nogen, der bliver hyldet her, for der er ikke noget at hylde. Det bedste, man kan sige om Edward R. Murrow - og han ville sikkert sige det samme om sig selv - er, at det, han gjorde, var det mindste, man kunne forlange. Hvis vi alle gjorde det samme, ville verden uden tvivl se anderledes ud.

"You always were yellow", driller Murrow, da Fred Friendly udtrykker sin bekymring over det foretagende, de nu skal i gang med. "Better than red...", svarer Friendly tørt.

Skuespillet er stort og realistisk fremført. David Strathairn er meget overbevisende i rollen som Murrow. Alle roller er godt besat og det er rart igen at være i selskab med så prominente og dygtige skuespillere som Jeff Daniels, Frank Langella og ikke mindst Robert Downey Jr., der er rigtig god i rollen som Joe der hemmeligt er gift med en anden reporter på Tv stationen.

Filmen er stilet og brænder sig fast på nethinden med sine flotte sort hvide billeder af mænd i jakkesæt der eftertænksomt ryger cigaretter af mærket Kent, alt imens deres tanker understøttes af smukt fremført jazz.
Der dvæles ved indstillingerne og Clooney er ikke bange for at lade lange sekvenser stå frem helt uden musik og replikker. Billederne taler for sig selv.

Good Night, And Good Luck er bestemt en overbevisende film fra instruktøren George Clooney, der her beviser at han sagtens kan håndtere seriøse problemstillinger på en fornuftig og stilet facon. Det klæder ham faktisk at være eftertænksom og realistisk.

Hvor god og spændende man syntes filmen er afhænger selvfølgelig af hvor interessant man syntes emnet er. Men der er i hvert fald rig mulighed for at nyde store skuespillerpræstationer og de flotte billeder. Good Night, og specielt Good luck til Clooney med hans fremtidige projekter.

Ekstramateriale:

Kommentarsporet med Clooney og Grant Heslov der har været med til at skrive historien er spændende. Her tales meget om den realisme de har søgt at tilføre historien. Clooney fortæller meget om de rigtige personer som skuespillerne protrænere. Blandt andet fortæller han at den rigtige Frank Friendly, var en mere ilter og frembrusende person end Clooney fremstiller ham i filmen. Dette blev dæmpet ned fordi der ikke skulle være direkte fokus på ham.

Der er trailer til filmen og et lille dokumentar program hvor de virkelige personer fra dengang medvirker. Det er spændende at få deres kommentar med på vejen. Noget som Clooney og Heslov også benyttede sig af da de optag filmen.

Ekstramaterialet får 3 stjerne ud af 6 mulige.

Filmen er venligst stille til rådighed af Scanbox.

Titel: Good Night, And Good Luck.
Original Titel: Good Night, And Good Luck.
Premieredato: 16. maj 2006
Instruktør: George Clooney.
Skuespillere: David Strathairn, Patrician Clarkson, Jeff Daniels, Robert Downwy Jr., Frank Langella, George Clooney.
Spilletid: 89 min.
Selskab: Warner Brothers. 2005.
Genre: Drama

banner
Overskrift Højre Block
Trold (Netflix)
Rimini
Andor (Disney+)
Bardo: False Chr...
Loving Highsmith
The Menu
She Said
Krysantemum
Den Milde Smerte
Ferskenlunden i ...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...