Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Guilty

12. oktober 2006 af Jesper Poulsen

3 stjerner Skriv en kommentar

Guilty billede

Nationalhistorie samlet på to timer i samme lokale. Velkommen i retten!

Vin Diesel fik for alvor sit gennembrud i “The Fast And The Furious” og siden fulgte så hovedrollen i den actionmættede “xXx”. Nu var det så egentlig som soldat vi så ham først – som en af de grønne drenge som havde travtl med at finde en hvis Private Ryan. Siden dengang har det været så som så med træffere, for ingen har gidet lægge øjne til “Elitepædagogen” som overalt har fået hug. Diesel dukker dog atter op i en altoverskyggende hovedrolle her, som mafia-gangsteren Jackie DiNorscio der var den anklagede under USAs mest langstrukne retsag nogensinde.

“Guilty” er den danske titel blevet (det er da også alt for langt at bruge “Find Me Guilty”!?!?) og selve filmen lægger kort og præcist fra land ved at man kort får et indblik i hvilken lurendrejer Jackie er. Dog går der ikke mere end små 10 minutter, før fælden klapper da en undercover-betjent spiller Jackie et puds som narko-aftager. Jackie ryger bag tremmer ind til de første retsmøder kan begynde og om halsen har han et anklageskrift som kan betyde intet mindre end 30 års fængsel for diverse “forseelser” i karrieren.

En hovedrystende retsal modtager beskeden om at Jackie har i sinde at forsvare sig selv, altså uden advokat. Jackie føler sig nemlig dømt på forhånd og har betalt rigeligt med penge til forsvarer gennem tiden, blot for alligevel at havne bag tremmer. Med en kontroversiel stil som humoristisk gavflab påbegynde Jackie sit forsvar, og på sin egen flagrende facon får han hurtigt muntret juryen op. Til stor irritation for anklagersiden naturligvis. Hvad det hele ender med, har jeg imidlertid ikke tænkt mig at afsløre her...

Filmen følger med en ret præcis nøjagtighed begivenhederne som de i sin tid tog fart. Selve dialogen i retsalen er så godt som identisk med de aktuelle sagsakter, så screenwriterne Sidney Lumet og T. J Mancini har sikkert ikke svedt tran over denne opgave. Lumet har dog omvendt også haft instruktørkasketten på, så travlheden har alligevel nok indfundet sig. Lumet er en rutineret ræv i filmsammenhæng og har skabt film og tv-produktioner siden slutningen af 1940'erne, blandt andet klassikeren Serpico med Al Pacino. Fra tid til anden krediteret som Alan Smithee, lidt af en legende faktisk. Og han er åbenbart still going strong, selvom “Guilty” ikke som sådan kan betegnes som et udpræget hovedværk i den sammenhæng. Den 82-årige fyr har to film klar på bedding inden for den nærmeste fremtid.

Filmen er interessant i sig selv alene på baggrund af den skelsættende autentiske baggrund. Dog langt fra en film som egner sig til det store lærred. Den er grundig og konkret, men nok ikke alle vil være klar til rundt regnet to timers retssalsdrama. Der sker ikke noget nævneværdigt uden for retssalslokalet, så man skal altså være klar på velklædte mænd og kvinder, hvor de fleste sidder tavse tilbage. Dog er det charmerende at se Peter Dinklage (dværgen fra bl.a. The Station Agent) spille anklager-advokaten Ben Klandis. Den lille mand kan skam spille skuespil så man betages. Også fine præstationer af Ron Silver (Ali, The Arrival, Timecop) som spiller sagens dommer, mens Linus Roache (Batman Begins, The Forgotten, Hart's War) spiller den dødirriterende vigtigper Sean Kierney. Jackies hårdt prøvede kone spilles af Annabella Sciorra som nok bedst huskes fra “Copland” og “Hånden På Vuggen”.

Ekstra materiale er der intet af ud over en stak trailers. Lidt overraskende i forhold til at filmen bygger på lidt af en rekord i Hollywoods eget hjemland, nemlig intet mindre end nationens længst varende omgang i retten.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film

Titel: Guilty
Original Titel: Find Me Guilty
Premieredato: 10. oktober 2006
Instruktør: Sidney Lumet
Skuespillere: Vin Diesel, Peter Dinklage, Ron Silver, Linus Roache, Annabella Sciorra
Spilletid: 119 min.
Selskab: Bob Yari Productions, Syndicate Films, 2006
Genre: Drama

banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...