Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Saw X
Saw X billede

Demon Slayer: To...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Jern Henrik (DVD)

19. maj 2003 af Henrik Østergaard

3 stjerner Skriv en kommentar

Jern Henrik (DVD) billede

Filmen baseret på den populære tegneserie fra alverdens aviser har nu omsider fået sin egen 10års-jubilæums DVD.

I 1993 besluttede man sig for at lave en film ud af den populære Hank Ketcham-kreerede tegneserie ”Dennis the Menace”, eller ”Jern Henrik” som den kom til at hedde i Danmark, der startede i de tidlige 50’ere, og som i dag kan læses i utallige aviser i alverdens lande. Resultatet er denne, helt i tegneseriens ånd, lette og hyggelige familiekomedie, der nu er kommet på DVD i en 10års-jubilæumsudgave.

Historien er nok kendt af de fleste. Den meget nysgerrige og ustyrlige, men alligevel fuldstændig uskyldige og særdeles charmerende 5-årige Henrik Mikkelsen(en charmerende Mason Gamble) bor sammen med sine søde, overbærende og travle forældre (Robert Stanton og Lea Thompson, der også sås i de hæsblæsende ”Tilbage til Fremtiden”-film) på en for det meste fredelig villavej. På grund af sin store og ukontrollerbare nysgerrighed generer han ofte og meget den pertentlige og hidsige Hr. Olsen, spillet som altid forrygende af Walther Matthau, der uheldigvis for ham netop bor til nabo til Henrik sammen med sin søde kone Martha (Joan Plowright). Indimellem den hændelige chikanering grænsende til tortur af Hr. Olsen, leger Henrik med sin ven Søren, der dog begge ufrivilligt må passes hos den frygtlige Margrethe i sommerferien, og samtidig får han gjort livet overordentligt surt for forstadens omstrejfende forbrydere, der dog selvfølgelig fortjener enhver smerte påført af den lille dreng. Hr. Olsen er dog selv bare et forvokset legebarn, med sit eget legetøj i form af en meget skrøbelig plante, der kun blomstrer i 10 sekunder, og pointen er da også at Hr. Olsen slet ikke kan undvære Henriks narrestreger, og at han derfor må træde frem og hjælpe sin ven i nødens stund.

En hyggelig lille fortælling om at bevare og erkende sit indre legebarn med flere sjove gags, der uden tvivl vil smøre grinet hos både børn og forældre, og med upåklageligt skuespil fra sit cast. Særligt spillet mellem Walther Matthau og den unge Mason Mamble er underholdende. Filmen er skrevet og co-produceret af den rutinerede John Hughes. Dette viser sig ikke bare i det faktum, at filmen udspiller sig i Chicago (en gennemgående tradition fra Hughes’ side), men også i den sædvanlige og tiltider ganske underholdende ”happy-go-lucky”-tone, der ind imellem ligger lige på grænsen til en lige-ved-og-nær-opkast sentimentalitet, men overskrider den ikke – næsten da. Nu og da kan Hughes og instruktør Nick Castle ikke nære sig og bevæger sig, dog med baby-skridt, ind i den enerverende rørstrømske tilstand, der betyder at den letfordøjelige familiekomedie ikke hæver sig en tøddel over middelmådigheden. Samme stil kender man blandt andet også fra hans yderst succesfulde Alene Hjemme-film, der dog lykkes noget bedre.

Den muntre og lidt karikerede tone handlingen udspiller sig i, har selvfølgelig også noget at gøre med forlæget til filmen. Denne typiske uskyldige og fredsommelige 50’er-stemning er nemlig bibeholdt i sin oprindelige form samtidig med at historien udspiller sig i nutiden. Selvom dette kunne have faldet temmelig uheldigt ud, fungerer det dog på besynderligvis særdeles godt, hæver underholdningsværdien, og gør den mere tro mod forlæget. Uden tvivl til glæde for nostalgikerne.

Ekstramaterialet:
For nu at starte fra bunden, hvis der da er én. Der er selvfølgelig den farvestrålende menu med det obligatoriske scenevalg samt valg af sprog og undertekster og trailer. Desuden består ekstramaterialet af 2 ”Bag-om-filmen”-programmer af varierende længde, men som begge minder betydeligt om hinanden i både indhold og opbygning. Flere af de samme klip og kommentarer fra crew og skuespillere går igen i begge. Den længste, og desværre mest interessante af dem, er et lille børneunderholdningsshow fra 1993 fra selskabets egen selvpromoverende tv-kanal, hvor Walther Matthau gejder os igennem filmens elementer, mens den charmerende 6-årige gavtyv Mason Gable laver spas i Warner Bros.-filmkulisser. Bestemt for det meget unge publikum. Desuden er der to interviews med henholdsvis John Hughes og Walther Matthau. Her benyttes dog ikke muligheden for at give nye informationer om filmen. I stedet bliver der kørt på nogenlunde landevej, for nu lige at klokke helt i talemåderne, samtidig med at der vises klip fra filmen (omtrent de samme der blev vist i de to ”Bag-om-filmen”-programmer). Det mest interessante er uden tvivl et nyoptaget interview med den nu unge Mason Gamble, der fortæller vidt og bredt om hans oplevelser under optagelserne og med de andre skuespillere. Kombineret med klip fra optagelserne og igen igen de samme filmklip. En populær familiekomedie som ”Jern-Henrik” burde man have kunnet få mere ud af end et par ekstralange trailere, filmklip og uraffinerede interviews. Derimod ligger der netop med den populære tegneserie som forlæg en mulighed for at være kreativ med diverse DVD- og måske tilmed DVD-ROM features. ”Harry Potter”-udgivelsen viste os hvilke muligheder, der ligger i DVD-mediet, når der skal skabes et ordentligt ekstramateriale til børnene.
Alt i alt en halv-trist affære, der mangler både variation, substans og kreativitet, og som mere minder om en velsmurt trailer med lun tandsmør. End ikke 3-stjernet pålæg kunne have fået ekstramaterialets bedømmelse højere op end to stramme 2 stjerner.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Sandrew Metronome.

Titel: Jern Henrik
Original Titel: Dennis The Menace
Premieredato: 1. april 2003
Instruktør: Nick Castle
Skuespillere: Walther Matthau, Mason Gamble, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Joan Plowright, Robert Stanton, Amy Sakasitz, Kellen Hathaway, Natasha Lyonne, Paul Winfield
Spilletid: 92 min.
Selskab: Warner Bros. , Sandrew Metronome, 1993.
Genre: Familie

banner
Overskrift Højre Block
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...
Fargo season 5
Stockholm Bloodbath
THE ZONE OF INTE...
Society Of The S...
Next goal winsKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...