Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Ny Streamingtjen...
Tag 24 Minutter ...
Nordisk Film Inv...
Cph:Dox. 18. – 2...
Oscar-Arrangemen...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jojo Rabbit
Jojo Rabbit billede

Kollision
Knives Out - Var...
Kød & Blod


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Jiro Dreams of Sushi

15. marts 2012 af Morten Eisby

5 stjerner Skriv en kommentar

Jiro Dreams of Sushi billede

Smuk dokumentar om mere end bare rå fisk og kogte ris

Mange mennesker ville nok rynke på næsen af tanken om en næsten halvanden time lang dokumentarfilm om sushi. Det smager jo godt, men så interessant kan det vel heller ikke være?

Jiro Dreams of Susher filmen om den 85-årige Jiro Ono, der er manden bag en trestjernet sushi restaurant i hjertet af Tokyo. Jiro lever i sushi. Han er så passioneret omkring sit fag, at han arbejder fra tidlig morgen til sen aften, og han indrømmer selv, at han tit og ofte sågar drømmer om sushi, når han sover.

Instruktøren David Gelb har lavet en perle af en film, der skildrer japansk kultur, lige fra mad og religion til traditioner og menneskelig forhold. Vi møder tidligt i filmen Jiros ældste søn, Yoshikazu Ono, der, som den japanske tradition fordrer, skal overtage farens restaurant. Problemet er bare, at Jiro hverken vil gå på pension eller lægge sig til at dø. Derfor må Yoshikazu acceptere at han i en alder af 56 må se sig nødsaget til at arbejde for sin far, hvilket han dog tager med et smil. Der er en følelse i filmen, at Jiro på en måde er udødelig, hvilket omverden så må acceptere.

Jiro Dreams of Sushi ligner ikke den traditionelle dokumentar. David Gelb gør både brug af musik og fotografi, der i høj grad læner sig op af fiktionsfilm. Man ser ikke et tilfældige klip fra et rystet håndholdt kamera, alle indstillingerne er sirligt planlagt. Dette ødelægger dog ikke det dokumentariske præg af sandhed, fordi personerne i den lille restaurant er så levende og så menneskelige, at det næsten gør ondt. Jiro og hans sønner er så passionerede omkring deres arbejde, at man kan se livsglæden lyse ud af dem, hvilket løfter filmen op på et ekstremt menneskeligt plan.

Hvis man endelig skal nævne en negativ ting ved filmen, så må det være, at man hen imod den anden halvdel finder den en smule kedelig. Den startede med et brag, hvilket naturligvis ikke kan holde igennem hele filmen. Derfor bliver den en smule langtrukken og der bliver serveret lidt for mange facts om japanske tunfisk. Herregud, det er jo Jiro, vi vil se. Dog bevæger filmen sig tilbage til det menneskelige ansigt hen imod slutningen igen, hvilket skaber glædeligt gensyn.

Jiro Dreams of Sushi er meget mere end en film om rå fisk og kogte ris. Det er en film om at gøre det, man er god til og elsker, og så gøre det fuldt ud. Jiro selv fortæller, at hvis man vil noget, så er det med at arbejde for det, lige meget hvad der sker. Dette kan måske lyde som en kliché, men når det kommer fra en mand som Jiro, så betyder det noget.

Titel: Jiro Dreams of Sushi
Original Titel: Jiro Dreams of Sushi
Premieredato: 15. marts 2012
Instruktør: David Gelb
Skuespillere: Jiro Ono, Takashi Ono, Yoshikazu Ono, Yamamoto Masuhiro
Spilletid: 81 min.
Selskab: Corner Store Entertainment, Magnolia Pictures, 2011
Genre: Dokumentar
Link: http://www.magpictures.com/jirodreamsofsushi/


banner
Overskrift Højre Block
The Peanut Butte...
Kød & Blod
Weathering with You
Black And Blue
En Helt Almindel...
Jumanji: The Nex...
Escape at Dannemora
Samurai Marathon
Aren’t You Happy?
SnatchersKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...