Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...
Oscar 2023

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Letter from Masanjia

12. september 2019 af Maria Bjerregaard

6 stjerner Skriv en kommentar

Letter from Masanjia billede

”Letter from Masanjia” er en øjenåbner af en dokumentar.

Det er utroligt, at vi i 2019 skal diskutere emner som basale menneskerettigheder og ytringsfrihed, men dette er desværre tilfældet. Denne dokumentar er inspireret af et SOS-brev, der blev fundet i en Halloween dekoration i USA – brevet kom hele vejen fra Kina og med et desperat håb om ændringer.

En moderne flaskepost
8000 km væk fra Kina modtager amerikanske Julie Keith et SOS-brev, skrevet af kinesiske Sun Yi, i et håb om hjælp. Dengang sad Sun fanget i en arbejdslejr i det nordøstlige Kinda udelukkende pga. politiske forskelligheder. Dette førte til lange arbejdsdage og tortur i et giftigt miljø. Keith sendte brevet videre til de lokale aviser og tv-stationer og historien blev vist nationalt på CNN, hvorpå den nåede hele vejen tilbage til Kina. Dette fik dog konsekvenser for Sun Yi, der stadig er under observation af myndigheder -selvom han er en fri mand.

En fascinerende historie
Den canadiske instruktør, Leon Lee, har selv opsporet Sun Yi, som løber en stor risiko i at fortælle hans historie. Man er åbenbart aldrig helt fri fra den kinesiske myndighed – selvom man er kommet ud fra arbejdslejren. Leon Lee har valgt af lave en animereret rekonstruktion af Sun Yis beretninger i lejren. Dette er et rigtig godt valg, og animatorerne har fanget følelserne og uretfærdigheden. Leon Lee har taget skridtet videre, og opsøgt nogle af fængselsbetjentene, der fik til opgave at torturere Sun Yi. Man kan se i deres øjne, at de udelukkende følger myndighedernes krav, men har dårlig samvittighed over at gøre skade på et andet menneske.

Rørende og tankevækkende
Ikke blot er arbejdsforholdene i lejren hjerteknusende, men det er ligeså hårdt at se Sun Yi og hans kones forhold smuldre i det politiske spil, som de altid komme til at være fanget under. Det er hjerteskærende og man kan ikke andet end at blive dybt berørt af denne uretfærdighed. En anden rørende scene er mødet imellem Julie Keith og Sun Yi. De har på mange måder ændret historien, men lever også med konsekvenserne af denne historie.

”Letter fra Masanjia” er den mest vigtige, tankevækkende og rørende dokumentar i længere tid. Den siger noget om den politiske magt, men snakker også til vores menneskelige frihed, som vi muligvis aldrig får.

Titel: Letter from Masanjia
Original Titel: Letter from Masanjia
Premieredato: 12. september 2019
Instruktør: Leon Lee
Skuespillere: Sun Yi, Julie Keith
Spilletid: 75 min.
Selskab: Flying Cloud Productions, DFI, 2018
Genre: Dokumentar


banner
Overskrift Højre Block
Dungeons & Drago...
The Northman (Sk...
The Expendables 4
Dumb Money
Retribution
Mordet i Venedig
After Everything
Ehrengard - Forf...
Harold Frys Usan...
Den Blå KaftanKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...