Så er det blevet tid til at bedømme Bille Augusts tag på Lykke-Per. Henrik Pontoppidans romanklassiker fra 1898, omhandlende jyske Peter Andreas Sidenius, som indtager København med storm, men ender med at bukke under for eget hovmod, blev for første gang filmatiseret her 120 år efter. Den fik lokket adskillige danskere i biografen og seer-tallene var også pæne, da TV2 viste den udvidede tv-serie her i det nye år fordelt på 4 aftner af cirka en times varighed. Her skal det dog handle om den filmiske version, skåret ned til omkring 11 kvarter.
Vi møder den idérige Peter Sidenius i sine vante omgivelser i et religiøst samfund i Jylland, hvor Peters far er præst. Peter har brug for udvikling og udfordringer, hvilket han ikke får familiens skød, og efter et opgør med holdninger og meningers mod, rejser han fra sine kære i frustration. Fast besluttet på at vise at han kan udrette store ting på egen hånd drager han mod København. Med sig har Peter en række revolutionerende idéer til et omfattende energiprojekt, som han håber på at få realiseret. Til al held støder han ind i den rige og prestigefyldte jødiske familie Salomon, som synes at være den rigtige vej ind i det høje hierarki. Peter går nu i folkemunde under navnet Per, da han anses som en rigtig Lykke-Per. Alt synes da også at gå op i en højere enhed, for Lykke-Per forelsker sig nemlig i Salomon-familiens skønne Jakobe. Dog puster Pers fortid ham i nakken, og til sidst må Per indse at han slægter sig sin far på i langt højere grad end ønsket.
Det er, som nævnt, dansk films højt beskattede Bille August som har transformeret det litterære værk om til en velfortalt og evig aktuel film om udlængsel, ambitioner, den svære kærlighed og den stærke påvirkning fra sit fædrene opland. Et spændende cast med Esben Smed (Aminas Breve, Sommeren ’92, Bedrag) i den centrale hovedrolle samt Katrine Greis-Rosenthal (Robert- og Bodil-vinder for sin rolle som Jakobe), Tommy Kenter, Rasmus Bjerg, Julie Christiansen, Paul Hüttel og Benjamin Kitter blandt de spændende venner og fjender i jagten på lykke. De gør det alle virkelige godt. I øvrigt også dejligt med et gensyn med Ole Lemmeke, Tammi Øst og Jens Albinus for ikke at nævne Anders Hove (Journal 64) og Elsebeth Steentoft (Klovn) som Pers forældre.
Lykke-Per er en vellykket filmatisering, som, ganske vist, har en stribe stillestående og måske mindre vigtige scener undervejs, men som også formår at holde sig ung og henvende sig til et bredt publikum. 4 velfortjente stjerner er sikret til Lykke-Per.
Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.