Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Maria Larssons Evige Øjeblik

2. juni 2009 af Jesper Hintze Vildbrad

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Maria Larssons Evige Øjeblik billede

Den svenske arbejder klasse anno 1900 tallet, hvor der hos en hårdtarbejdende husmor, gemmer sig en passioneret kunstnersjæl, til mandens store hårdhændede fortrydelse.

Maria Larsson (Maria Heiskanen) træder sine husmor gevandter, som traditionen byder/tillader det, uden for meget udskejelse. Modstykket findes hos hendes ægtemand, den sprælske og fandenivoldske Sigfrid (Mikael Persbrandt). Han er den typiske ufaglærte arbejder, der altid har et job ved hånden, grundet hans energi og styrke. Desværre falder han i med sjakkets drukmåse, og som den største af dem alle, for det meste, vælter han fuld hjem til konen, og den eskalerende børneflok, på 6-7 stykker.
På et tidspunkt kradser krisen, omkring første verdenskrig, hvor Maria indser, at det kamera hun vandt i en konkurrence, og som var indirekte årsag til at de blev gift, kunne spæde godt op i den skrabede husholdning. Hun opsøger derfor byens formentlig eneste fotohandler, som bliver bestyret af Hr. (Sebastian) Pedersen (Jesper Christensen). Han fatter dog straks interesse i både det fine kamera, og i selveste Fru Larsson, og tilbyder at dersom hun aldrig har afprøvet apparatet, må forsøge bare en gang. For derefter, at kunne sælge det til ham, hvis hun ikke blev grebet af at fotografere.
Inden længe viser det sig at Maria Larsson er en særdeles habil og talentfuld fotograf, og Hr. Pedersen langer hurtig alskens tilbehør over disken, fremkalder væske med mere, og tager kun symbolsk beløb for varerne.
Hendes motiver er børnene, katten, detaljer. Men rygterne går, specielt på disse kanter, og naboerne og deres naboer bestiller tid hos hendes, til portrætfotografering.
Det falder som sagt ikke i god jord hos den brovtende arketype af en mandschauvinist som hun deler seng med. Han fatter nul og niks af denne syssel og føler sig selvfølgelig i virkeligheden underlegen over for sin egen kone.
Han magter heller ikke nogle af børnene har ambitiøse planer om at blive studenter med hvad deraf følger. Han falder i trøst hos sin elskerinde (Amanda Ooms), som han spadsere fuld med arm i arm gennem lillebyens gågader, med datidens fjernsyn, gadespejlene.
Dobbelt moral er dobbelt så godt, specielt Sigfrids vrede, da det kommer for øre at Hr. Pedersen har taget et billede af hans kone, Maria Larsson!

Det går lidt inden man kommer ud af frilandsmuseets støvopsamling. Det virker meget banalt til at begynde med, men først da Maria Larsson fatter interesse for fotografering, for filmen en smuk og sensitiv tone i sin fortælling. Den lever derefter under sine egne præmisser, og med rolig strøg, maler den et troværdigt billede af datidens uligheder.
Skuespillet er upåklageligt, stærkest står dog de to hovedrolleindehaver, Maria Heiskanen og især Mikael Persbrandt, der altid har en nøgen og stærk udlevering af sine figurer. Anbefales kan bl.a. ”Bang Bang Orangutang” + Dag Og Nat”, hvor han er helt sublim. Gode præstationer af både Amanda Ooms, samt Ghita Nørby og Jesper Christensen.
Instruktør Jan Troell formår at fortælle med sin egen stil, hans meritter tegner dog bagud med ”Hamsun” og ”Så Hvid Som Sne”.
En stilsikker og gribende beretning, som tager sit afsæt i virkeligheden, er dog ikke en skelsættende oplevelse, men takket været de særdeles kompetente skuespillere får ”Maria Larssons Evige Øjeblik” lagt sig tæt på de fem stjerner.

Dvd´ens ekstra materiale består af to punkter.
1) Instruktør Jan Troell bag kameraet. Hvor Troell fortæller, og spiller de musikstykker på klaveret der medvirker i filmen. Desuden et interview med Maria Larssons datter, Maja, om hendes oplevelser både med faderen og moderen, som var så vidt forskellige personer.
2) Den sande historie om filmen. Et interview med Maja, 80 år gammel udlevering til en portræt bog om moderen, (som blev en bestseller). En længere sekvens af Maria Larssons billeder følger undervejs.

Filmen er venligst stillet til rådighed af: Sandrew Metronome.

Titel: Maria Larssons Evige Øjeblik
Original Titel: Maria Larssons Eviga Ögonblick
Premieredato: 7. april 2009
Instruktør: Jan Troell
Skuespillere: Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen, Amanda Ooms, Maria Lundqvist, Hans Alfredson, Antti Reini, Ghita Nørby, Claire Wikholm, Ann Petren
Spilletid: 131 min.
Selskab: Schneider/Final Cut Productions/2008
Genre: Dramabanner
Overskrift Højre Block
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...
Monkey Man
Immaculate
Fire døtreKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...