Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...
Oscar 2023

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Mona Lisa Smile

1. april 2004 af Henrik Andersen

5 stjerner Skriv en kommentar

Mona Lisa Smile billede

Katherine Watson er ny kunstlærer på overklasse pigeskolen Wellesley College. Watson er en moderne selvstændig kvinde, der på den strenge pigeskole må erkende, at der er meget, hun må lærer pigerne.

Lærerinden Katherine Watson ( Julia Roberts. ) rejser i efterkrigstiden fra Californien til New England for at undervise i kunsthistorie på det prestigefulde Wellesley Collage, der efter sigende skulle have et meget højt akademisk niveau og således huse nogle af landets dygtigste studiner. Katherine ser meget frem til at skulle undervise på skolen og glæder sig endnu mere til at skulle stå i spidsen for et hold videbegærlige unge kvinder.
Men virkeligheden på pigeskolen er en anden. Efter kort tid erfarer Watson, at skolen på ingen måde har formået at følge med tiden. Skolens ledelse holder stadig fast i de gamle konservative traditioner og undervisningsformer. Studinerne går mere op i at få fingrene i en rig mand og blive gift, end at få en god og fyldestgørende uddannelse.
Watson indser derfor, at hun må gribe undervisningen lidt anderledes an, end hun havde forestillet sig. Hun vil nemlig gerne have pigerne til at forstå, at livet kan byde på meget andet end et tryghedsbaseret ægteskab.
Men det er lettere sagt end gjort. For skoleledelsen sætter sig straks imod Katherines uortodokse metoder og hun møder yderligere modstand i overklassepigen Betty Warren ( Kirsten Dunst. ), der netop er blevet gift og derfor nyder stor respekt iblandt de fleste andre elever.
Katherine holder dog stædigt ved og langsomt får hun lukket pigernes øjne og ører op for omverdenen. En verden der er inde i en rivende udvikling, og som unge, fremadstormende kvinder med en god uddannelse kan værer med til at skabe.
Samtidigt må Katherine også løse sine egne problemer omkring hendes kæreste og sproglæren Bill ( Dominic West. ) som har fået et godt øje til hende…og omvendt.

Instruktøren Mike Newell kender de fleste nok fra hans film FIRE BRYLLUPER OG EN BEGRAVELSE fra 1994.
Mike Newell har også lavet andre film i meget forskellige genrer. Her kan bl.a. nævnes: PUSING TIN, DONNIE BRASCO, ENCHANTED APRIL og INTO THE WEST.

Julia Roberts der spiller kunstlærerinden Katherine Watson kender de fleste nok fra hendes helt store hit fra 1990, PRETTY WOMAN. Men Julia Roberts har også siden gjort sig bemærket i andre og ligeså mindeværdige roller. I 2000 fik hun en Oscar for hindes rolle i filmen ERIN BROCKOVICH. Senest har hun været med i CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND fra 2002.

Kirsten Dunst der spiller den strenge overklassepige Betty Warren er for alvor blevet populær efter sin medvirken i superheltefilmen SPIDERMAN fra 2002. Sin unge alder til trods er hun en erfaren skuespiller og har allerede medvirket i over 40 spillefilm.

Julia Stiles der spiller Joan Brandwyn i MONA LISA SMILE, er også en anden lovende amerikansk skuespillerinde med fart over feltet. Hun har været med i over 20 film og spiller både teater og skriver manuskripter. Helt sikkert et ungt talent vi kommer til at, se mere til i fremtiden.

Maggie Gyllenhaal der spiller den livlige studine Giselle Levy, har for alvor fået gang i sin skuespillerkunnen efter hun spillede hovedrollen i SECRETARY fra 2002. En rolle der gav hende en Golden Globe nominering og en masse andre fine priser.

De to manuskriptforfattere Lawrence Konner og Mark Rosenthal har skrevet manuskriptet ud fra deres meninger om efterkrigstidens kvindesyn. Det er det dramatiske spændingsfelt mellem, hvad der blev forventet af kvinderne i den tid og kvindernes spæde drømme om forandring og uddannelse, der drev de to herre til at skrive manuskriptet til MONA LISA SMILE.
Wellesley Collage var en perfekt ramme til at fortælle sådan en historie, særligt under Eisenhowertiden, hvor kvinderevolutionen så småt var ved at tage form.
De to manuskriptforfattere har altid været fascineret af personer, som er forud for deres tid og Katherine Watson er jo netop sådan en type. Titlen MONA LISA SMILE hentyder til Leonardo da Vincis berømte kunstværk. På det berømte maleri smiler kvinden Mona Lisa. Spørgsmålet er så bare om hun er glad, trods sit smil. Dette er tematisk filmens kerne. Den afdækker hvad vi ser på overfladen og hvad der i virkeligheden finder sted. Man kan sige at Mona Lisa fungere som et ikon for kvinderne. De fleste ved at billedet er mange penge værd, men mange forstår ikke billedet. Og det er netop det Katherine Watson forsøger at advare sine kvindelige studerende om. Faren for at blive forvandlet til et kønt, værdifuldt objekt.

MONA LISA SMILE er absolut en af Mike Newell’s bedre film. Han formår igennem en troværdig og flot skildret tidsepoke, at fortælle en nærværende og vigtig historie. Kvindernes frigørelse fra den stereotype opfattelse, hvor hun er en slags butler og støtte for hendes ægtefælle, gøres der fint op med.
Julia Roberts spiller med følelse og nerve. Det gør hendes karakter sympatisk. Hun vil gerne hjælpe andre, imens hun har sine egne problemer at slås med.
De unge skuespillerinder i MONA LISA SMILE yder også deres bedste i de forskellige roller. Kirsten Dunst, Julia Stiles og Maggie Gyllenhaal kommer vi bestemt til at se meget mere til i fremtiden. De er en del af det nye kuld unge skuespillere, der fortiden kridter banen op i Hollywood.
Trods den alvorlige historie er MONA LISA SMILE fortalt med et glimt i øjet og en dejlig befriende humor, der gør de alvorlige temaer lidt nemmere at sluge.
Mike Newell’s MONA LISA SMILE kan bestemt anbefales, og ta’ du bare din mor eller svigermor med en tur i biffen. Det vil du ikke fortryde

Titel: ona Lisa Smile.
Original Titel: Mona Lisa Smile.
Premieredato: 2. april 2004
Instruktør: Mike Newell.
Skuespillere: Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal, Dominic West.
Spilletid: 117 min.
Selskab: Colombia Pictures, Revolution Studios, Red Om Films. 2003.
Genre: Drama
Link: http://www.sonypictures.com

banner
Overskrift Højre Block
Dungeons & Drago...
The Northman (Sk...
The Expendables 4
Dumb Money
Retribution
Mordet i Venedig
After Everything
Ehrengard - Forf...
Harold Frys Usan...
Den Blå KaftanKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...