Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jomfruer Fra Rummet
Jomfruer Fra Rummet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Ørnen. Afsnit 11-12.

24. januar 2006 af Henrik Andersen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Ørnen. Afsnit 11-12. billede

Så kommer afsnit 11-12 af Tv-serien Ørnen på DVD. Disse nye afsnit er godt skruet sammen og troværdigheden og intensiteten i historien får det til at glide nemt ned. Tv-underholdning når det er bedst.

Denne DVD indeholder afsnit 11 og 12 af DR’s Krimi – Odysse’ Ørnen.

Ørnen-afsnit 11.

Hallgrim fortsætter jagten på Benjamin Stern, som nu også viser sig at være dybt involveret i handel med bloddiamanter fra Congo, der bruges som betaling for illegale våben. På Benjamins computer findes en e-mail fra den eftersøgte krigsforbryder, Le Mabé, der informerer om, at to navngivne, congolesiske kvinder befinder sig i Danmark. Ditte og Frandsen tager til Sandholm-lejren for at tale med de to kvinder, Beatrice Nendolo og hendes datter Mateso. De har begge har været udsat for massevoldtægter, hvor især Mateso har uhyggelige fysiske mén. Beatrice kender både Benjamin Stern og Le Mabé, for det var hendes mand Kalume, der i en række artikler afslørede de tos samarbejde. Han blev udsat for en grusom hævn, men formåede at flygte. De to kvinder kommer under politibeskyttelse - og med god grund: Kun Ditte og Frandsens tilstedeværelse forhindrer en af Benjamins håndlangere i at likvidere dem. Da Hallgrim finder ud af, at Kalume lever under svensk politis beskyttelse, tager han til Stockholm for at møde ham. Derovre appellerer han også til Benjamins mor og bedstemors samvittighed, for at få at vide, hvor han opholder sig - dog uden held. Han beder Marie, der har afbrudt deres forhold og er taget til krigsforbryderkonference med Stræde fra PET, om at tjekke op på Le Mabé. Efter afhøring af Kalume undrer Hallgrim sig over, at Kalume ikke spurgte til det barn, hans kone ventede, da de blev skilt ad i Congo. Måske er det en anden, der giver sig ud for at være Kalume? I Stockholm genoptager Hallgrim romancen med sin gamle flamme, Frida. De afbrydes, da Benjamins mor ringer og giver ham adressen på Benjamins skjulested. Men da indsatsstyrken ankommer, er Benjamin endnu engang forsvundet. Thea har udvist civil courage og fået Mateso anbragt på et privathospital under stor politibeskyttelse. Men to falske ambulancefolk hugger Benjamins håndlanger ned og kommer derved udenom security. De angriber både Mateso og Beatrice, der dog gør uventet modstand, indtil Nazim og Michael når frem. Marie faxer et billede, der viser, at mander, der påstod at være Kalume, i virkeligheden er Le Mabé.

Kodenavne fra mytologien

I politiet bruges kodenavne for alle operationer. I Ørnen bruger Rigspolitiets Særlige Afdeling kodenavne fra den græske mytologi. Her kan du se, hvilken mytologisk figur, der gemmer sig bag afsnit 11’s kodenavn.

Kodenavn: Erinye

Ordet betyder egentlig ’skæbnegudinde’. Erinyerne er en løsning på den guddommelige retfærdighed - ligesom Nemesis: Der, hvor jordisk lov ikke kan ske fyldest, træder den guddommelige retfærdighed i kraft. Derfor er Erinyerne også kendt som hævnånder, der forfølger dem, der ikke er blevet straffet. Erinyerne opstod af det blod, der faldt da Uranos blev kastreret, og de ser farlige ud - deres hår er levende slanger.
I romersk mytologi findes Erinyerne også, men her kaldes de Furier. Nogle mener, at en enkelt Erinye kan være en afdøds sjæl, der vender tilbage til jorden for at hævne sig.

Ørnen-afsnit 12.

Spor på gerningsstedet viser, at det ikke var Le Mabé, men en tredje person, der dræbte Benjamin Stern. Le Mabé blev såret, men nåede at flygte til Danmark, hvor han gemmer sig hos en af sine gamle børne-soldater, der nu er plejesøn hos en præstefamilie. Le Mabé vil gøre et regnskab op med sin gamle forretningsforbindelse, koncernchefen Aagaard. Men da den efterlyste Le Mabé bliver observeret på en rasteplads, bliver Aagaard også orienteret: Hans væbner, Flindt, fra security-firmaet SafeHouse Inc. har aflyttet Hallgrims mobil. Selv om julen står for døren, må hele gruppen mødes i RSA: Aflytningen er opdaget og alle SIM-kort skal skiftes. Det står klart, at det er dem, der har aflyttet mobilen, der har slået Benjamin ihjel og såret Le Mabé. Sporerne peger i retning af SafeHouse Inc., hvor også de falske ambulancefolk var tilknyttet. Marie har været i Congo og arbejde for Straffedomstolen, og er rystet over de uhyrligheder, der begås for at skaffe tantal - et grundstof, der bruges i moderne elektronik. Derfor lækker hun oplysninger fra en fortrolig rapport til Hallgrim: Le Mabé og hans børnesoldater fik våben til krigsførelse mod at skaffe tantal til multinationale selskaber, som derfor kan dømmes som medskyldige i forbrydelser mod menneskeheden. I rapporten nævnes Aagaard - og ham kan Le Mabé afsløre, hvis han lever længe nok til at komme for en domstol.
Hallgrim opsøger Aagaard - officielt for at tilbyde ham beskyttelse mod Le Mabé, men reelt for at vise ham, at han er i politiets søgelys. Hallgrims besøg medfører dog en skideballe hos Thea. Ministeren har ringet og påtalt hans opførsel hos Aagaard, der er kendt for sine hospitalsdonationer til Afrika. Le Mabé og Moto passer Aagaard op i Dyrehaven for at afpresse ham med en mappe med kompromitterende fotos. Aagaard indvilger i at betale, og de aftaler at mødes senere. Men Le Mabé aner uråd, og sender Motos fætter af sted som sin egen stand in. Aagaard dukker heller ikke op. Han har sendt en lejemorder, der skyder fætteren i den tro, at det er Le Mabé. Lejemorderen overmandes af Moto og Le Mabé, der skyder ham. Via sporerne på en hjulkapsel, som Ditte fandt på rastepladsen, kommer den lokale betjent Lukas på sporet af, hvor Le Mabé skjuler sig. Hallgrim spiser julemiddag med Frida og sin flirtende far, og Eigilssons opførsel vækker Hallgrims traume om dengang faderen voldtog hans ungdomskæreste. Meldingen om Le Mabés skjulested er derfor en kærkommen anledning til at bryde julehyggen og rykke ud. I præstegården spises der julemiddag, men stemningen bliver noget anstrengt, da barnebarnet Esther åbner et kort, der spiller ”Jingle Bells”. Melodien vækker Motos minder om livet som børnesoldat, og det kommer til et opgør mellem Moto og hans gamle kommandant. Under påskud af at være et ægtepar, der har problemer med bilen, kommer Ditte og Lukas ubesværet ind i præstegården og anholder Le Mabé. Hallgrim får besked om drabene i Dyrehaven - og på vej dertil meddeler han Aagaard, at Le Mabé nu er anholdt, hvilket giver den velrenommerede koncernchef noget at tænke over.

Kodenavn: Agamemnon

Agamemnon var konge i Mykene og gift med Klytaimnestra.
Han spiller en af hovedrollerne i sagnet om krigen mod Troja, hvor det var ham, der indkaldte til felttog og var øverstbefalende. Årsagen til den trojanske krig var, at Agamemnons bror, Menalaos, var blevet svigtet af sin kone, den skønne Helena, som drog til Troja med elskeren Paris. På sin vej mod Troja blev Agamemnon og hans folk opholdt at modvind, og det fik ham til at ofre sin datter Ifigenia til vindens gudinde, Artemis. Det tilgav Klytaimnestra aldrig - mens han var krig, tog hun sig en elsker, og da Agamemnon vendte hjem, tog hun en frygtelig hævn: Hun gav ham et velkomstbad, men kastede dernæst et net over ham, så hendes elsker med lethed kunne slå Agamemnon ihjel.

Kristoffer Nyholm er instruktør på afsnit 11 og 12 af Ørnen. Kristoffer Nyholm har arbejdet med film siden midten af 70’erne, hvor han lavede sine første kortfilm for Statens Filmcentral. Det blev aldrig til nogen traditionel uddannelse som filminstruktør, men via kurser på Den Danske Filmskole og praktiske erfaringer fra et hav af tv- og filmproduktioner, musikvideoer og reklamefilm har Kristoffer Nyholm etableret sig som filminstruktør. Kristoffer Nyholm har gennem sin karriere skrevet og instrueret en del produktioner til tv, bl.a. en filmversion af Karen Blixens ’Ringen’ (’88) til DR og ’Radiomanden’ (’90), der blev vist på TV2. Kristoffer Nyholm stod også bag tv-film som ’Linegang’ (’86) og ’Cappuccino’ (’97), samt flere af de film, der indgik i underholdningsprogrammerne ”Enten Eller – du bestemmer”, som DR sendte i midten af 90’erne. Og så har Kristoffer Nyholm ikke mindst være med til at løfte TV-Dramas tv-serier til det niveau, de har i dag. Han startede allerede som instruktør på ’Landsbyen’ (’91-96) og lavede 6 afsnit. Derefter instruerede han 9 afsnit af ’Taxa’ (’97-99) og 6 afsnit af ’ Nikolaj og Julie (2002-03). Imellem de to sidstnævnte serier var Kristoffer Nyholm tilknyttet TV2-serien ’Hotellet’, hvor han fungerede som kreativ producer på 30 afsnit. Sideløbende med sine egne projekter har Kristoffer Nyholm arbejdet som en slags sparringspartner for Lars von Trier og deltaget i produktionen af de fleste af Triers film. Kristoffer Nyholm stod blandt andet bag kameraet på ’Epidemic’ (’87) og var 2. unit fotograf på ’Breaking the Waves’ (’96). I dogme-filmen ’Idioterne’ (’98) var Kristoffer Nyholm både fotograf og instruktørassistent, og han har også været med under forproduktionen af Lars von Triers seneste film, ’Mandalay’ (2005).
En krimi-odyssé

En del af ’Ørnen’s faste publikum har sikkert undret sig over, hvorfor ’Ørnen’ kaldes en krimi-odyssé. Svaret er, at forfatterne Peter Thorsboe og Mai Brostrøm har hentet en del inspiration til serien i den græske mytologi. Det er intet mindre end Homers klassiske heltedigt Odysséen, der er rammen om den personlige fortælling om Hallgrim Ørn Hallgrimsson. Da Hallgrims historie udspiller sig i krimigenren, opstod betegnelsen ’Krimi-odyssé’.
Odysséen er fortællingen om den store kriger Odysseus’ rejse hjem til øen Ithaka, hvor hans kone venter ham. Odysseus, der har opnået heltestatus i krigen mod Troja, forsinkes undervejs i årevis. Først tages han til fange hos nymfen Kalypso - og selv da han slippes fri, skal han gang på gang overkomme nye forhindringer på sin rejse, før han atter kan gense sit hjem på Ithaka.
’Ørnen’s forfattere forholder sig frit til Odysseus-myten, men leger gerne med referencer til den ud fra en betragtning om, at Odysseus’ historie også er relevant for moderne mennesker. Og parallellerne mellem Odysséen og Ørnen er flere: Lige som Odysseus kommer Hallgrim fra en ø, og han har forladt den for at rejse ud og gøre nytte i verden. Og lige som Odysseus vender Hallgrim ikke hjem lige med det samme. Den grænseoverskridende kriminalitet gør, at han kastes rundt i verden, og giver ham en undskyldning for ikke at tænke på sig selv. Hallgrims problem er, at han, ligesom de græske helte, har en heroisk selvopfattelse, hvor det er vigtigere at tage ansvar for andres problemer end at tage ansvar for sig selv og sine egne følelser.
Det har udviklet sig til en sjov leg for forfatterne Mai Brostrøm og Peter Thorsboe, at flette små hints til den græske mytologi ind, når handlingen tillader det. Historien om Prometeus, der giver ilden tilbage til menneskene, dukker op i samtalen mellem Hallgrim og Ilyas Akajev, og konferencen om kvindehandel foregår lige ved siden af statuen af Orfeus, der er berømt for sin færd ned underverdenen, hvor han henter sin elskede Eurydike.
Koblingen mellem Hallgrim og Odysséen ses også helt konkret et par steder i handlingen. Det er næppe et tilfælde, at det netop er Odysséen, der ligger på Hallgrims natbord i afsnit syv. I afsnit otte tager den afdøde Sergej Hallgrim med til Hades, hvor han møder sin mor, lige som det sker for Odysseus. På vejen derned advarer Sergej ham om ikke at dræbe solgudens okser. Hallgrim forstår det ikke, selv om han i følge Sergej har forlæst sig på Odysséen. Det var netop den gerning, der blev døden for alle Odysseus' mænd.

Også afsnittenes titel rummer en hilsen til den græske mytologi. For da virkelighedens politiaktioner altid har et kodenavn, måtte forfatterne også finde på kodenavne til seriens fiktive sager. Her var det oplagt at vælge navne på mytologisk figurer, der passer til sagerne og afsnittetenes temaer. Det er blevet til kodenavne som Sisyfos, Skylla, Ifigenia, Ares, Nemesis og Hades.

Afsnit 11 og 12 er endnu nogle spændende historier om den Islandske Hallgrim, der har svært ved at finde rundt i hans egen tilværelse, på grund af alt det arbejde han så dygtigt udføre hos Rigspolitiet i Københavns særlige afdeling. Jens Albinus ligger både dybde og sjæl i titel karakteren, og vi både lider og føler med hans kvaler, der er af følelsesmæssig og opklaringsmæssig karakter. Heldigvis er de figurere, der optræder omkring ham ligeledes troværdige i deres opførsel, og plottet så velskrevet at det er svært ikke at blive grebet af historien. Dette kan man takke de 2 manuskriptforfattere for, Mai Brostrøm og Peter Thorsboe. De kan deres kram og får altid historien til at være spændende og dog med en smule hverdagskrydderi så alle kan forholde sig til dele af historien i stører eller mindre mængder. Dog uden det bliver banalt og alt for kliche præget. Peter Thorsboe er bestemt en af de aller- dygtigste manuskriptforfattere der i øjeblikket levere til Danske Tv-serier, og det er altid en fornøjelse at følge hans arbejde.
Ørnen Afsnit 11-12 er bestemt spændende, men det kræver at man har set de forgående afsnit, da alt hænder sammen og der ikke bliver brugt unødvendig tid på at genfortælle de forskellige karakterers baggrund. Så hvis du endnu ikke er en af dem der har nydt denne blændende og intense Tv-krimi, der nemt giver Rejseholdet baghjul, så spring blot på vognen og tag med Hallgrim og de andre på denne farefulde odysse’ ud i kriminalitets-bekæmpelsens hårde miljø.

Ekstramateriale:

Selvom DVD coveret lover en masse ekstramateriale så er der dog kun en enkelt musikvideo at finde på DVD’en. Lidt skuffende og temmelig rodet og dårligt udført af udgiveren. Det er musikvideoen til det meget smukke titelnummer der faktisk burde have topkarakter for dens flotte stemning. Og så hænger teksten sammen med historien i Tv-serien.
Desværre er der så meget man gerne vil vide om denne tv-serie og intet ekstramateriale. Derfor en stor tommeltot nedad og de 4 stjerner der alligevel skal tildeles er udelukkende til den smukke musikvideo.

DVD’en er venligst udlånt af Nordisk Film.

Titel: Ørnen. Afsnit 11-12.
Original Titel: Ørnen. Afsnit 11-12.
Premieredato: 17. januar 2006
Instruktør: Kristoffer Nyholm.
Skuespillere: Jens Albinus, Ghita Nørby, Marina Bouras, Steen Stig Lommer, Janus Bakrawi, Susan A, Olsen, David Owe, Søren Spanning, Trevor Laird, Melinda Kinnaman, Henrik Lykkegaard, Hasse Alfredson, Ditte Gråbøl
Spilletid: 111 min.
Selskab: Dr. 2004
Genre: Krimi

banner
Overskrift Højre Block
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...