Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Marvel-Amok: 22 ...
Cinema Made In I...
Interview Med Da...
Oscar 2019
Natalias Synlige...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Creed Ii
Creed Ii billede

Rocketman
Mary Poppins Ven...
Hunter Killer


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Once

15. august 2008 af Ole Jessen Hansen

5 stjerner Skriv en kommentar

Once billede

Fantastisk musical / kærlighedshedsfilm der sætter sig dybt i dig i flere dage.

En navnløs gademusikant står og spiller i Dublins gader. Mest de populære sange som publikum ønsker, og dermed også giver ham flest penge i guitarkassen, men engang imellem spiller han nogle af sine egne sange, der mest handler om den kæreste der har forladt ham, og som pt. lever i London

En aften, da han står og spiller en af sine egne sange kommer en tjekkisk blomsterpige forbi og lytter til ham. Hun er åben og ligefrem, og charmerer sig hurtigt ind i den ellers lidt tillukkede gademusikants liv. De mødes igen, da hun har fundet ud af at gademusikanten også arbejder i sin fars butik, der reparerer støvsugere. Og da hun har en defekt støvsuger, passer der jo perfekt.

I første omgang når de dog ikke så langt, da de hurtigt finder ud af at de har en fælles lidenskab, nemlig musikken. Hun tager ham med til en musikbutik, hvor hun har fået lov til at spille på et klaver engang imellem. Og inden de ved af det sidder de sammen og spiller hans musik sammen. Et kompagniskab og partnerskab er opstået, og sammen beslutter de sig for at føre en drøm ud i livet, nemlig at indspille et album i et studio i Dublin.

De har flere ting tilfælles end blot deres kærlighed til musikken, nemlig også at de begge er ensomme mennesker, og begge har en drøm om et bedre liv. Men det er ikke altid at kærligheden er så nem, og ikke alt her i livet skal ende lykkeligt...

Lad mig starte med at sige med det samme at ONCE er en fremragende film, der vokser og vokser inden i dig, jo længere hen i filmen du når. Og den bliver siddende i dig lang tid efter filmen er slut. Hvis den ikke gør det, så er du i hvert fald født uden hjerte og følelser.

Filmen er optaget i Dublins gader for 100.000 Euro, hvilket vil sige at det er en absolut lav budget film, hvilket desværre også gør at den ikke kommer ud i særligt mange biografer herhjemme. Men så må du bare rejse lidt længere, for det vil du ikke fortryde.

Du vil blive fortryllet af historien, og af det fantastiske sammenspil imellem de to hovedrolleindhavere, som helt i filmens ånd, ikke hedder noget i filmen, for det er ikke det der er vigtigt. Glen Hansard spiller rollen som gademusikanten, og Marketa Irglova spiller rollen som blomsterpigen. Ingen af dem er skuespillere, men derimod musikere. Glen Hansard, har tidligere haft en rolle i musikfilmen ”The commetments”, og er i dag medlem af et kendt irsk rockband kaldet ”The frames”. Marketa Irglova, der i øvrigt kun var 17 år da filmen blev optaget, er et multitalent fra Tjekkiet. Hun mødte Glen Hansard da han besøgte Prag, og de har lige siden arbejdet sammen, hvilket blandt andet har resulteret i et album med navnet The Swell Season.

Filmen minder mig meget i opbygningen om en anden kærlighedshedsfilm, nemlig filmen ”Before the sunset”. Forskellen er bare, at her er filmen opbygget omkring den fantastiske musik, som bliver fremført med nerve og følsomhed af de to hovedroller. Flere af scenerne i filmen er i min verden allerede blevet klassikere, blandt andet scenen hvor de spiller sammen første gang i musikbutikken, samt scenen i øvestudiet, hvor Marketa Irglova synger sit hjerte ud.

Filmen har vundet flere flotte priser, blandt andet på Sundance festivalen, som en Oscar for bedste sang. Fuldt fortjent.

Se filmen for den hyldest til musikken og kærligheden som den er. Denne film er en af de grunde til at film er så fantastisk.

Som en ekstra bonus info, kan jeg fortælle at de to hovedrolleindehavere lige nu er på en verdensturne med deres musik til filmen, og de kommer til Danmark d. 9/11 i pumpehuset.

Jeg har allerede bestilt billet....

Titel: Once
Original Titel: Once
Premieredato: 15. august 2008
Instruktør: John Carney
Skuespillere: Glen Hansard, Markéta Irglová
Spilletid: 88 min.
Selskab: Summit intertainment, Camera film, 2006
Genre: Musical
banner
Overskrift Højre Block
Mortal Engines
Kvinde på krigss...
Amundsen
Aladdin
Bumblebee (4K Ul...
Det Vilde Pæretræ
En Spions Bekend...
Five Feet Apart
Villy og Monster...
The White CrowKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...