Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Casper
Idiot Prayer – N...
Sophia Loren Ven...
Disney+ Streamin...
70Mm-Film Samler...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Trolls På Verden...
Trolls På Verdenstruné billede

Honest Thief
Herself


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Rebel Without A Cause (DVD)

7. juli 2005 af Henrik Østergaard

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Rebel Without A Cause (DVD) billede

En tids og genre definerende klassiker, med en af de allerstørste ikoner i filmhistorien – ultracoole James Dean – i hovedrollen, er nu endelig på DVD i en lækker Speciel Edition.

I de tidlige 50’eres USA var ungdomskriminalitet blevet for McCarthyisterne et ”naturligt” følge af den undergravende kommunisme i samfundet. Pisket frem af sladderpressen var forældrene drevet ud i hysterisk angst for high school elever på krigsstien. Ungdomskriminalitet var sådan set ikke noget nyt, men nu var det de pæne unge fra forstædernes middelklasse familier, der begik den.

Det var dette som mesterinstruktør Nicholas Ray (Bigger Than Life, Johnny Guitar) vendte sit borende, kunstneriske blik imod, da han sammen med Stewart Stern skrev mesterværket og den senere klassiker ”Rebel Without A Cause”, der i løbet af et døgn følger tre unge, Jim, Judy og Plato, fra dårligt fungerende middelklassefamilier i 1950ernes USA. Jim Stark (James Dean) er en outsider og kommer dårligt ud af det med sin venlige, men svage far og sin kværulantiske mor. Hver gang han roder sig ud i noget, flytter familien. På den lokale politistation møder han Judy (Natalie Wood), en ligeledes forvirret ung pige, og Plato (Sal Mineo), en sær og dyb, lettere homoseksuel dreng, efter at de hver især har haft et udestående med politiet, og langsomt begynder de at blive venner. Jim begynder i den lokale skole, og som den nye dreng i klassen lægger han sig hurtigt ud med en gruppe rødder, der ganske ironisk kalder sig ”The Kids”. Men han finder emotionel støtte i hans nye venner, og deres venskab kommer til at repræsentere en surrogat familie, som erstatning for ligegyldige og uforstående forældre.

Som den arketypiske problem teenager, der med ensomhed, frustrationer og vrede afspejlede følelserne hos teenagerne efter krigen – og efterdønningerne mærkes stadig her 50 år senere, skabte James Dean med Rays ypperlige instruktion en af filmhistoriens mest banebrydende præstationer. Filmens titel er dybt ironisk. Jim Stark har netop en ”cause” (red. årsag) til sin rebelliske ageren, og dette en ærefuld en af slagsen: jagten på ære, retfærdighed og ære. Titlen er derimod et udtryk for det daværende samfunds syn på Jim Stark: uden blik for den reelle virkelighed. Langt fra den nihilistiske bølle titlen lægger op til, er Jim en idealist, en ensom ulv lagt frem til hån netop fordi han i bund og grund afviser den tomme ”machismo”.

I såvel datidens som nutidens lys fremstår ”Rebel Without A Cause” som en uforsonlig, hård nyser, men bæres oppe af dens dybereliggende følsomhed og sødme. Begge dele er indeholdt i James Deans intense og hudløst ærlige og nøgne præstation, der skabte en myte. Han var personifikationen af denne periode i Amerikas historie, hvor de victorianske værdier fra før-krigens Amerika var ved at blive erstattet af et mere fremadrettet syn på tingene, og de unge fandt deres stemme, men var endnu ikke sikre på hvordan, de skulle udnytte den. Efter hele tresser-fænomenet med alt hvad der hørte til af Vietnam-krig, ungdomsoprør, kvindefrigørelse, Black Power og Charles Manson, og nutidens mere bestialske ungdomsoprør i form af Columbine-skyderier og Larry Clarks ”Kids”, kan ”Rebel Without A Cause” dog indimellem synes en anelse gammeldags. Men i samme åndedrag skal det siges, at historien om Jim, Judy og Plato, trods tidens tand, er så universel, at den også siger os noget i dag. Om ungdom, forældre, samfund, og om ære, om venskab og om kærlighed.

Ekstramateriale:
Kommentarspor af Douglas L. Rathgeb (forfatter til ”The Making of Rebel Without A Cause”).

Den ca. en halv time lange dokumentarfilm “Rebel Without A Cause: Defiant Innocents”.

Dokumentarfilmen ”James Dean Remembered” fra 1970’erne med det gamle Rat Pack-medlem Peter Lawford som vært, og med gæster som Deans ven , og den stadig dengang gudesmukke Natalie Wood.

3 ”Behind The Cameras” programmer fra de gamle ”Warner Bros Presents” Tv-serier.

Klip fra testscreenings med de tre hovedrolleindehavere Dean, Natalie Wood og Sal Mineo, samt klip fra kostumetests.

En række slettede scener, der desværre ikke har lyd.

Et omfangsrigt og interessant ekstramateriale, der dog nok måtte have givet lidt mere om selve filmen.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
href="http://www.sandrewmetronome.dk?ref=on-n " target="_new">Sandrew Metronome.

Titel: Vildt Blod
Original Titel: Rebel Without A Cause
Premieredato: 21. juni 2005
Instruktør: Nicholas Ray
Skuespillere: James Dean, Sal Mineo, Natalie Wood, Dennis Hopper, Corey Allen, Jim Backus, Ann Doran
Spilletid: 110 min.
Selskab: Warner Bros., Øst For Paradis, Sandrew Metronome (DVD), 1955.
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
Body Swap
Idiot Prayer - N...
Roadkill
The Painted Bird
Retfærdighedens ...
Psycho - 60th An...
Freaky
Gud Eksisterer, ...
Secret Ingredient
Beck - Undercove...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...