Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Dansk Spillefilm...
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...
Robert-Nominerin...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Livskloge Lisbet
Livskloge Lisbet billede

Sommerdahl
Picture Of Lies
Erna I Krig


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Shirley & Hinda – oprørske oldemødre

13. november 2013 af Astrid Skov-Jakobsen

4 stjerner Skriv en kommentar

Shirley & Hinda – oprørske oldemødre billede

Jordbunden og naiv aktivisme bliver leveret af et par karismatiske ældre damer siddende på larmende og langsomme el-scootere i DOXBIO dokumentaren Shirley & Hinda – Oprørske Oldemødre. På modig, fræk og uortodoks manér kræver veninderne Shirley og Hinda svar på hvorfor lige økonomisk vækst promoveres som den ensidige mirakelkur for finanskrisen.

Siden 2008 har løsninger til, hvordan der bedst skabes økonomisk vækst i samfundet, faret ud i en lind strøm af politikeres, økonomers, forretningsmænds og journalisters munde. Tænk at det skulle blive 2013 før et par bedstemødre turde træde frem og ublufærdigt stille de ’dumme’ spørgsmål; hvad skal vi egentlig med økonomisk vækst og hvor kan den vokse hen? For er det ikke netop en løbsk forbrugerkultur, som er grunden til at vi er havnet i en økonomisk suppedas?

Hvilken sand lettelse at Shirley og Hinda sætter sig for at få svar på disse spørgsmål. Trods deres respektive høje aldre på 90 og 84 år er engagementet enestående og viljen inspirerende hos de to kvinder. Motiveret af børn, børnebørn og oprigtig omsorg for det amerikanske samfund kæmper Shirley og Hinda gennem smerten i de knagende knogler, for at forstå og forhåbentligt rette op på et smuldrende økonomisk system og magtindehavernes skræmmende snæversynede løsningsstrategier.

Et skønt makkerpar
Det lyder måske lidt tørt og mærkeligt med en dokumentar om økonomiske samfundsmodeller, hvis hovedpersoner er et par mundhuggende gamle veninder. Shirley & Hinda er dog overraskende charmerende og medrivende med sit forfriskende perspektiv på et ellers plagsomt emne. En stor del af filmens appel ligger hos de komplimenterende personligheder, som Shirley og Hinda bruser frem med på skærmen. Den evigt optimistiske Shirley bliver konstant stikket og prikket til med desillusionerende kommentarer fra sortseeren Hinda. Man morer sig over de situationer de roder sig ud i, imponeres af deres herligt hæmningsløse optræden og bliver rørt af deres grænseløse omsorg for hinanden. Shirley og Hinda udgør et vidunderligt skævt og fremragende filmisk makkerpar, selv når skænderierne så småt nærmer sig det trættende.

Inspirerende ihærdighed
Den helt særlige venskabsdynamik understøttes rørende af velkomponerede og flotte kameraskud, som formår at bringe en tragikomisk tone til Shirley og Hindas beundringsværdige færd. De små damer triller rundt på deres klodsede el-scootere på ujævne brede amerikanske veje, og kommer uhensigtsmæssigt til at hægte sig fast på det bøjlehængte tøj i de enorme indkøbshaller. Kroppen er svag, dagligdagen besværlig at bevæge sig rundt i, men tanken, evnen til at reflektere og den stædige indstilling og engagement er fortsat uknækkelig. Shirley & Hinda er en film som trives med kontraster.

Udover at give et friskt pust til finanskrisedebatten får Shirley & Hinda også afsløret en ubehagelig hensynsløshed over for ældre borgere i samfundet. Shirley og Hinda må stå til måls for nedladende hån og en enkelt rystende uhyggelig og aggressiv reaktion på deres protester. Urokkeligt fortsætter de med deres aktioner for at få svar, opmærksomhed og sætte gang i alternativ tænkning.

Missionen er ikke slut
Det er svært for Shirley & Hinda at komme til en tilfredsstillende afslutning, for det er endnu ikke lykkedes at vende debatten væk fra en ensidig vækst-retorik, frem mod en grundig overvejelse om hvilke værdier et samfunds succes bedst kan måles på. En overvejelse som Shirley og Hinda opdager at Robert Kennedy allerede i 1968 havde gjort sig, men som tydeligvis trænger til at blive bragt frem i forgrunden igen.

Shirley & Hinda har i forbindelse med DOXBIO verdenspremiere d. 13 november og vises i 44 biografer landet over. Forhåbentligt vil deres charmerende venskab og tiltrængte refleksion og jagt på nye perspektiver i en fastfrossen økonomi-debat, inspirere gamle som unge til ligeledes at involvere sig.

Titel: Shirley & Hinda – oprørske oldemødre
Original Titel: Two Raging Grannies
Premieredato: 13. november 2013
Instruktør: Håvard Bustnes
Skuespillere:
Spilletid: 78 min.
Selskab: Faction Films, Frithjof Film, DOXBIO, 2013
Genre: Dokumentar
Link: http://raginggranniesthemovie.com/
banner
Overskrift Højre Block
Thyland
Jægerne - Sæson ...
The Letter Room
Pray, Obey, Kill...
Resten af livet ...
The Twilight Zon...
Wonder Woman 198...
Q: Into the Stor...
News of the Worl...
Collective (HBO ...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...