Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

For Evigt
For Evigt billede

Hammarskjöld
Civil War


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Silverado - Deluxe Edition (2-disc)

9. juni 2005 af Per C. Halling

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Silverado - Deluxe Edition (2-disc) billede

Så er der gensyn med en af de gode gamle westerns, som alligevel ikke er så gammel endda.

Den lille fredelige by Silverado er overtaget af en flok hujende onde lejesvende. Med i komplottet er den korrupte sherif og saloon-ejeren Stella. Men ondskaben får uventet modstand den dag fire fyre med hver deres baggrund rider ind i byen. De fire cowboys indser hurtigt, at de er de eneste, der kan hjælpe byen. Kampen mod det onde kan begynde.

En populær genre vender tilbage

Lyder handlingen bekendt, så er det nok ikke så underligt for mange westerns var jo skåret over den samme list, så ofte var det sidehistorierne, der gjorde at nogle af dem skilte sig ud. Det var stort set altid kampen mellem det gode og det onde, tilsat rygende revolvere, flotte galoperende heste, smukke solnedgange og ikke mindst store landskaber med bjerge og landskaber. Da jeg voksede op var sommeren altid ensbetydende med repremierer og kavalkader af gamle klassikere og Westerns var altid et hit. I dag ser man meget sjældent en film får repremiere i biografen, så den eneste måde man kan gense de gamle klassikere er enten på festivaler eller i Filmmuseets biografer i København, for dette område har Tv og hjemmebiografen for længst overtaget. Trist for det ikke har den sammen magi og charme over sig at se disse klassikere hjemme, som i biografen på tros af slidte kopier med ridser og støj på lydsporet.

Hollywood elsker genrefilm og prøver engang i mellem at genoplive de gamle genre fra filmens barndom. Specielt Musicals og Westerns er genre, som altid har kunne trække folk op af sofaen og ind i biografens mørke og sætte en bølge i gang.

I 1985 da Silverado havde premiere ansete mange genren som død og derfor var det lidt af en sats da filmen sat i produktion. Men kombinationen af en underholdende historie med evigt gyldige værdier og aktuelle problemstillinger, blev startskuddet til 10 år med masser af gode Westerns. Tænk blot på Danser Med Ulve, Toombstone, De Hurtige og De Døde og De Nådesløse for at nævne nogle af de mere populæreste fra disse år. Den er ikke mørk og dyster som mange af de andre fra samme tid, men mere let underholdning og med en traditionel ”Happy End”.

Om film som fx Chicago og snart dvd aktuelle Phantom of The Opera kan sætte en bølge af musicals i gang skal jeg ikke kunne sige endnu, men da sidste nævnte blev ikke den helt store succes tror jeg ikke helt på det endnu, for i bl.a. Danmark vil folk jo hellere gå i teateret og se en musical end i biografen.

Godt håndværk og fremragende spil

Der er mange årsager til at Silverado også er seværdig i dag.

Det er filmhåndværk når det er bedst. Instruktionen er god og en hyldest til de store instruktører som fx John Ford og Howard Hawks. Filmen er spækket med flotte kulisser, et flot set design og meget stemningsfyldte billeder af John Bailey helt uden brug af nutidens blue/green screen og andre CGI effekter. Læg dertil et flot score med Bruce Broughtons flotte og ligeså stemningsfyldte musik, så er de fysiske rammer hjemme.

Mange film er i dag mere form end indhold, men også her kan man se at Lawrence Kasdan er en mand som kan sit kram. Manuskriptet er godt og med en underholdende dialog og man kan godt mærke at han har skrevet andre gode manuskripter før dette. Han stod bag film som fx Jagten På Den Forsvundne Skat og Imperiet Slår Igen så han forstår at fortælle en medrivende historie. Nogle vil måske mene at der er mange af sidehistorierne, som ikke bliver afsluttet, men det syntes jeg er helt fint, for så kan man jo altid digte videre og lave de fortsættelser, der aldrig kom, inde i hovedet. På den måde lever filmen videre også efter filmen er tage ud af din afspiller og godt hvis man fx leger rollespil med sine børn, som et alternativ til fx D & D eller Lord of The Rings spillene.

Skuespillerne ser virkelig ud til at have nydt at være med i denne film for den er utrolig velspillet i både de store og små roller. Disse er besat med masser af ansigter man kender fra film og tv-serier, så mon ikke du kan finde nogle af dem du kan lide på rollelisten. Vi snakker ikke Oscar-spil, men alligevel præstationer, der lang overgår mange af de b-films westerns, der til stadighed produceres og udsendes uden respekt for genren.

Nu har vi kigget lidt på filmen lad nu kaste et blik på hvad denne dvd-udgave ellers har at byde på.

Ekstra materiale

Silverado var en af de første dvd’er, som kom på markedet, så det var spændende at se om denne havde noget at byde på udover den sædvanlige trailer og lidt over 30 minutter lange making of, der var på Collectors Edition.

På disc 1 finder man et enkelt og helt nyt kommentarspor under hele filmen kaldet Along the Silverado Trail der ikke er som man ellers er blevet vant til, med instruktøren og evt. et par af de andre af folk bag eller foran kameraet, men med Frank Thompson (filmhistoriker), Paul Hutton (University of New Mexico professor) og Steve Aaron (UCLA historieprofessor), som meget underholdene snakker om filmen, genren og spiller konstant op til hinanden så det er bestemt ikke tørt og kedeligt som man kunne have frygtet. Med mindre du kan forstå Engelsk eller Spansk, er der ikke mulighed for at få dette sprog oversat, og det er synd, at de fleste går glip af denne feature som er så stor og vigtig del af ekstra materialet.

Hele Disc 2 er helliget ekstra materiale dog er meget svingende kvalitet og igen ikke tekstet på andre sprog end Engelsk og Spansk.

Den første featuette er den omkring 22 minutter lange A Return to Silverado with Kevin Costner, som er et helt frisk produceret interview, hvor han kommer både med kommentarer til og anekdoter om Silverado og til hvordan den og western genren har påvirket ham som skuespiller og instruktør. Det havde været bedre med lidt flere af de involverede, så programmet er nok mest for Kevin Costner nye fans for han siger ikke noget, som er banebrydende eller man ikke har hørt før andet steds.

Bedre går det i The Making of Silverado som er en dybdegående dokumentar på godt 37 minutter, som går i dybden med tilblivelse af filmen. Et godt og underholdende program, hvor man får god indsigt i filmens tilblivelse.

A History of Western Shootouts var en featurette med John Cleese, som jeg havde virkelig havde set frem til, men som faktisk ikke er andet end en gennemgang og præsentation af 10 andre Westerns, der også nu udkommer på DVD fra samme selskab, så det er lidt at snyde folk efter min mening.

Disken rundes af med 3 trailere fra andre udgivelser af gamle klassikere.

Along the Silverado Trail og The Making of Silverado redder ekstra materialet, men da det ikke er tekstet på dansk kan jeg ikke give mere end 3 stjerner dog 4, hvis du forstår Engelsk, ud af 6 for de er af god kvalitet.

Menu, Kapitler og Tekster

Menuerne er flotte og stemningsfyldte, på engelsk, med et stillbillede i hver og kun hovedmenuen er ledsaget med noget musik fra filmen.

Kapitel inddelingen er på 28 kapitler og det er fornuftige og velvalgte steder de er placeret.

Du kan vælge at få tekster til filmen på alskens sprog, men jeg tror de fleste holder sig til dansk, og som sagt så er ekstra materialet desværre ikke tekstet på Dansk.

Video

Billedet er nok noget af flotteste jeg har oplevet i min hjemmebiograf (2.40:1 Anamorphic). Billedet står skarpt, renset for snavs og anden støj og meget flot og skarpt og bestemt John Bailey’s billeder værdige. Farverne er stærke og står det meste af tiden skarpt og klart men der er dog flere steder hvor man godt kunnet have ladet landskaberne være skarpe og personer lidt mindre og ikke omvendt. Det er over i småtings afdelingen vil de fleste måske mene, men smider du den op på et stort lærred fra en projektor eller skærm vil dette blive synligt, så det er derfor jeg nævner det.

Audio

Lyden er rigtig flot selvom vi på den Danske udgave kun får vi et Dolby Digital 5.1 spor, men dette er er vel mixet, så man skulle ikke tro at filmen er 20 år gammel. Dine baghøjttalere kommer ikke på det store arbejde da lyden bliver i de 3 i fronten, men det gør den til gengæld også flot og det er ligegyldig om det er den fremragende musik, talen som står rent og klart eller effekterne så kuglerne flyver om ørene på dig.

Konklusion

Dette er ikke en Leone eller Ford Western, men bestemt en film, der bør være i en hver Western samlers filmsamling for den er meget underholdende i alle 128 minutter den varer. Også ikke Western fans tror jeg vil sætte pris på dens flotte billeder og underholdende dialog og spil.

Hvis jeg skal sige noget jeg mangler på den nye udgave i forhold til den gamle så er det afgjort et kommentarspor fra Lawrence Kasdan, for det er tydeligt i dokumentaren, at det er en genre som han holder og er inspireret meget af.

Hvis filmen ikke allerede i din samling så er det på tide den kommer det - Saddle up cowboy !

Filmen er venligst stillet til rådighed af Universal Pictures.

Titel: Silverado
Original Titel: Silverado
Premieredato: 8. juni 2005
Instruktør: Lawrence Kasdan
Skuespillere: Kevin Kline, Scott Glenn, Kevin Costner, Danny Glover, Brian Dennehy, Linda Hunt, John Cleese, Jeff Goldblum, Rosanna Arquette, Joe Seneca, Jeff Fahey, Ray Baker
Spilletid: 128 min.
Selskab: Columbia Pictures Corporation og Delphi III, Universal Pictures (i Danmark), 2005
Genre: Western
Link: http://www.imdb.com/title/tt0090022/
Her ser vi vores 4 helte presset ind i 4:3 format selvom selve filmen er i flot 2.40:1 - Fra venstre ser du Kevin Costner, Scott Glenn, Kevin Kline og Danny Glover.
Her ser vi vores 4 helte presset ind i 4:3 format selvom selve filmen er i flot 2.40:1 - Fra venstre ser du Kevin Costner, Scott Glenn, Kevin Kline og Danny Glover.
Man har da også gjort noget for at gøre menuerne spændende, men desværre holder kvaliteten bare ikke helt i indholdet som der lægges op til.
Man har da også gjort noget for at gøre menuerne spændende, men desværre holder kvaliteten bare ikke helt i indholdet som der lægges op til.
Her har du så endnu et screenshot denne gang af manden bag denne underholdende film.
Her har du så endnu et screenshot denne gang af manden bag denne underholdende film.


banner
Overskrift Højre Block
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & HejrenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...