Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Sin City: The Ultimate Sin - Special 2 disc Edition

3. marts 2006 af Toke Nielsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Sin City: The Ultimate Sin - Special 2 disc Edition           billede

En lækker udgivelse med masser af ekstramateriale og en lettere overflødig ekstra og udvidet udgave af en fantastisk film. Men en ultimativ synd at vi endnu engang må dykke i tegnebogen.

D. 3 juni 2005 havde Robert Rodriguez og Frank Millers Sin City dansk biografpremiere og i november samme år, udkom filmen så på DVD i en enkelt disc version. Ved begge lejligheder blev filmatiseringen af Millers tegneserier naturligvis anmeldt her på On-Z. Så jeg vil primært prøve at finde ud af, om vi filmelskere endnu engang må gribe til tegnebogen, købe filmen for anden gang og smide vores knap fire måneder gamle enkelt disc version i skraldespanden.

Den oprindelige film består som bekendt af tre små noveller + en ekstra gavesløjfe:
1: The Hard Goodbye (Den om Marv og Goldie) og 2: The Big Fat Kill (Med Jackie boy og luderne i Old City). Disse to noveller rammes ind af 3:That Yellow Bastard (Med Hartigan og Nancy) og rundt om det hele er så gavesløjfen i form af prologen og epilogen: The Customer Is Always Right.

Denne originale 119 minutter lange udgave er naturligvis at finde på nærværende 2 disc edition men på den anden disc i boksen finder vi den udvidede version på 137 minutter. Umiddelbart rent guf for fans af filmen, men desværre(!) har Rodriguez valgt at dele filmen op i fire separate historier, der uden den oprindelige kontinuitet, skal vælges enkeltvis fra hovedmenuen. En fordel kan være at vi i det mindste får That Yellow Bastard som sammenhængende historie og derved konstaterer at den naturligvis fungerer fuldt ud lige så godt som de øvrige to noveller. Men at sætte prologen og epilogen sammen giver naturligvis ingen mening overhovedet. Her burde man have holdt sig til prologen, der var den endelige årsag til at Frank Miller gav filmen grønt lys og helt have udeladt epilogen, der mest af alt tjener som generel afrunding af filmen som en helhed.

At der er tale om en udvidet version af filmen er desværre meget svært at få øje på. Den bedste og mest iøjefaldende af de nye scener er i min absolutte favorithistorie The Hard Goodbye, hvor vi møder Marvs gamle og halvblinde mor i en både rørende og morsom sekvens. I The Big Fat Kill er det endelige blodbad blevet forlænget med en ubetydelighed og i That Yellow Bastad møder vi Hartigans kone og et par ekstra advokater. The Customer Is Always Right indeholder intet nyt. Så Marvs mor til trods er der tale om ganske korte fraklip der intet betyder for de enkelte historier, det værende sig handlingsmæssigt såvel som rytmisk og at de skulle fylde 18 minutter er en umulighed, hvis ikke det var på grund af rulleteksterne der følger samtlige fire episoder. Skuffende.

Men så er der jo al ekstramaterialet til at rede æren hjem på:

Disc 1:

- Original Theatrical Release – biografversionen af Sin City.

- Feature Commentaries – følgende tre forskellige kommentarspor til filmen:
Robert Rodriguez and Frank Miller
Robert Rodriguez and Quintin Tarantino
Austin Audience (ja … det er bare et muntert biografpublikum)

- How it went down: Convincing Frank Miller to make the film
5 minutters sammenklip fra det øvrige ekstramateriale om hvor vigtigt det var for Rodriguez at få Millers ekspertise og accept med på filmen.

- Special guest director Quentin Tarantino:
7 minutters chitchat

- A Hard Top with a decent engine: The cars at Sin City
10 min. om de 21 biler i filmen, der med Frank Millers ord er meget vigtige karakterer i historierne.

- Booze, Broads and Guns: The props of Sin City
Sjove detaljer om især våbnene der bruges I filmen. Eksempelvis bruger den dødsensfarlige Miho fra The Big Fat Kill ”vaskeægte” Hatori Hanzo sværd direkte fra Tarantinos egen garage!!

- Trench Coats and Fishnets: The Costumes of Sin City
endnu en feature på under 10 minutter hvor overskriften siger det hele.

Disc 2:

- Individual Recut Versions - Den udvide version af filmen i fire separate afsnit:
The Customer Is Always Right
The Hard Goodbye
The Big Fat Kill
That Yellow Bastard

Rodriguez Special Features:

- Sin City: Live in Concert
Bruce Willis Blues-rocker derudaf I et enkelt livenummer med sangen Devil Woman til en velgørenhedskoncert afviklet under optagelserne til filmen. Manden har jo både stemme og energi!

- 15 minutes flick school
Trods sine kun 15 minutter er dette lille indslag forbløffende interessant og oplysende. På den korte tid lykkedes det Rodriguez at sætte tilskueren ind i den ekstremt hurtige og dermed både tids og pengebesparende måde han arbejder på. Dels da han både instruerer, klipper og laver soundtracet ene mand på sin lille Ranch, hvor hans selskab Toublemaker Studios ligger og putter sig i, hvad der ligner hjørnet af garagen. Og dels da han ikke er bleg for at tage moderne computerteknik i brug og kravle over hvor gærdet er lavest, hvis det betyder fart og effektivitet. Samtidig opfordrer han inderligt publikum til at tage sagen i egen hånd og bare komme i sving med at lave film. ”Faktisk er det jo ikke så svært”. Jo Rodriguez er en meget sympatisk og entusiastisk mand! Tilsvarende lille feature er desuden at finde på Rodriguez tidligere film: Once upon a Time in Mexico.

- 15 minutes cooking school
Denne Feature var også at finde på Once Upon (…) og blev tilsyneladende en så stor succes at den på opfordring bliver gentaget her. Denne gang skal vi lære at lave ”Sin City Breakfast Taccos” og kan endnu engang konstaterer at Rodriguez tager sin madlavning lige så alvorlig som sin filmkunst.

- The long take
14 minutters ubrudt optagelse af bil sekvensen mellem Benicio Del Toro og Clive Owen fra The Big Fat Kill som Quentin Tarantino var medinstruktør på. Interessant at følge udviklingen.

- All Green Version
Filmen i sin fulde længde. Færdigklippet men før alle visuelle effekter blev lagt på. For at kunne skabe den ekstreme kontrast mellem sort og hvid som Frank Miller bruger i tegneserieforlægget, var det nødvendigt at optage hele filmen på green screen så alle figurer samt baggrunden kunne belyses individuelt. Samtidig er det naturligvis med til at give filmen sit helt unikke grafiske særpræg. Det kan lyde som en kedsommelig affære at komme igennem, men dels er det ret interessant og lærerigt og dels køre filmen på 8 gange normal hastighed og tager derfor kun 10 minutters tid. Bemærk i øvrigt at kun værtshussekvenserne er optaget på en normal kulisse uden brug af green screen.

- The making of Sin City
same ret ligegyldige og konventionelle 13 minutters feature man finder på enkelt disc versionen.

- Making The Monsters: Special Effects Make-up
det vare 9 minutter og overskriften giver sig selv.

At man er begyndt at udgive film i både enkelt og dobbeltdisc versioner er en fortræffelig ide! Så kan filmentusiasten selv vælge om han/hun vil lægge de ekstra penge i al ekstragejlet eller ej. Men når de to versioner bliver udsendt med måneders mellemrum, kommer der et irriterende skær af grådighed ind og forstyrre en ellers positiv oplevelse. Hvilket naturligvis er både synd og skam, især når der er tale om en så fremragende film som Sin City, man som anmelder mest af alt har lyst til at rose i fred og uforstyrret af griske pengemænd. Men skal der være så meget brok kan man jo bare lade være med at købe skidtet.

Siden 3 juni 2005 har jeg været en ivrig ambassadør for Rodriguez gennemførte overførsel af Frank Millers grafisk novelle til levende billeder og er faldet pladask for disse moderne riddermyter, pakket ind i blytung Raymond Chandler’sk film-noir. Vist er man glad når filmen slutter for da kan man trække vejret igen - og så kan den faktisk heller ikke bære mere end de 119 minutters spilletid. Så er man mæt. Men den holder til adskillige gensyn hvor nye detaljer dukker op til overfladen og set i det lys kan det være ganske rart at kunne gå direkte til de enkelte historier som man kan i den udvidede version. Selvom dette naturligvis kunne være løst gennem den velkendte funktion kaldet ”scene selection” der forefindes på praktisk taget alle DVD udgivelser!

Hvor meget jeg end ville og hvor meget jeg end prøver at se Sin City for det den er, et yderst gennemarbejdet mesterværk inden for sin genre, kan jeg desværre ikke få mig selv til at give filmen topkarakter. Den sjette og sidste stjerne må gemmes til en film med lidt mere kød på sin historie, så Rodriguez/Miller (og Tarantino) samarbejdet må tage til takke med de fem flotte pistolglimt herfra. Og naturligvis har denne 2 disc udgivelse bestemt sneget sig ind i min egen private filmsamling!

Ekstramaterialet får 4½ takket være ideen med hele filmen i green screen version.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
SF/Fox.

Titel: Sin City: The Ultimate Sin - Special 2 disc Edition
Original Titel: Sin City: The Ultimate Sin - Special 2 disc Edition
Premieredato: 14. februar 2005
Instruktør: Robert Rodriguez, Frank Miller, Quentin Tarantino
Skuespillere: Bruce Willis, Mickey Rourke, Jessica Alba, Benicio Del Toro, Brittany Murphy, Elijah Wood, Clive Owen
Spilletid: 119 min.
Selskab: Troublemaker Studios 2005
Genre: Action

banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...