Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Fejø Film Festival
Svend22
Cinema Made In I...
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Skytten

27. oktober 2008 af Jesper Rosenberg Antonsen

5 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Skytten billede

Et dejligt gensyn med Jens Okking i rollen som Skytten.

Filmen er fra 1977, og dengang var der meget snak om et atomkraftværk i Danmark. Det var besluttet på en folkeafstemning. Det var selvfølgelig ikke alle der var fortalere for atomkraft, og journalisten Niels Winther (Peter Steen), som under en TV-udsendelse, i øvrig med Ole Michelsen i rollen som TV-vært, får fremsagt følgende sætning – under pres: ”Det kan blive nødvendigt at ofre menneskeliv for at redde menneskeliv.”

Disse ord bliver sirligt noteret på et stykke papir af en seer, og han indtaler et kassettebånd og sender til Niels Winther, hvor han udtrykker sin glæde over, at der endelig er en der har udtrykt den holdning. Det er nemlig en holdning han selv støtter, og han vil demonstrere det ved en aktion dagens efter kl. 14.00 på en plads i København.

Herfra fortsætter historien med Skyttens forsøg på at få Niels Winther til at stå ved sine ord. Det besværliggøres af Niels’s gravide kone Monica (Pia Maria Wohlert), der ligesom Niels er indædt modstander af atomkraft. Hun er meget imod at Niels beslutter sig for at gå til politiet og dermed hjælpe dem med at fange Skytten.

Skytten var for mig et herligt gensyn med en film, som jeg altid så som knægt. Mine forældre havde optaget den fra TV på Betamax, og jeg benyttede enhver chance for at se denne film. Derfor var jeg noget spændt på, om filmen stadig holder her 31 år efter den blev lavet. Og det gør den – langt hen ad vejen. Muligvis forblændet af gensynsglæden, men jeg synes stadig filmen har et plot. Selve historien er jo også skrevet af Anders Bodelsen.

Jens Okking har hovedrollen som Skytten, der langsomt men sikkert går længere og længere for at gøre opmærksom på de problemer han mener atomkraft medfører. Om ikke andet så er scenen fra Idrætsparken legendarisk. Der ses Svend Gehrs i øvrigt som kommentator. Jens Okking spiller fremragende i denne film. Han formår at få skabt en del sympati for sin rolle, selvom han jo er den der laver al balladen.

I roller som politifolk ser vi Ebbe Rode og Per Pallesen. De gør det super, men Ebbe Langberg er dog klart bedst, da han virkelig giver rollen troværdighed. Pia Maria Wohlert spiller Monica Winther. Det synes jeg faktisk hun gør ret overbevisende, og jeg er derfor lidt overrasket over, at vi ikke siden har set noget til hende?

Peter Steen har den anden hovedrolle som Niels Winther, journalisten der ved en udtalelse starter Skytten, og da det kommer til stykket, ikke har modet til at stå ved sine ord. Det moralske dilemma som Niels står i, spilles med overbevisende af Peter Steen. Og han er vel den af skuespillerne man med rette kan sige stadig ligner sig selv.

Som en lille bonus info er filmen filmet af Mikael Salomon, den selv samme som 12 år senere blev nomineret til en Oscar for sit arbejde på The Abyss.

Alt i alt er Skytten absolut et (gen)syn værd. Der er mange mindeværdige scener i filmen. Jeg kunne stort set huske filmen fra ende til anden, men var stadig godt underholdt.

DVD-Extra.

Lyden er i Dolby 2.0 og ekstramaterialet er yderst begrænset på denne skive. Der er den oprindelige biograftrailer, og det er så det.

Så det kan ikke trække mere end 1 stjerne hjem. Ærgerligt, for med et bedre extra-materiale havde den samlede karakter måske sneget sig op på de magiske 6 stjerner, men nu må Skytten altså nøjes med 5 stjerner.

Filmen er venligst stillet til rådighed af:

Sandrew Metronome.

Titel: Skytten
Original Titel: Skytten
Premieredato: 16. september 2008
Instruktør: Franz Ernst, Tom Hedegaard
Skuespillere: Peter Steen, Pia Maria Wohlert, Jens Okking, Christin Bjarnadottir, Ebbe Langberg, Per Pallesen, Åge Poulsen, Ole Møllegaard, Dick Kaysø, Poul Glargaard
Spilletid: 85 min.
Selskab: Sandrew Metronome, 1977
Genre: Thriller


banner
Overskrift Højre Block
Triangle of Sadness
Ticket to Paradise
Pinocchio (Disney+)
Chiaras Valg
Europa
Kærlighed For Vo...
Anatolian Leopard
Udvandrerne
Farvel hr. Haffmann
BeskytterenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...