Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Buster Er Klar T...
Tyske Filmdage, ...
Oscar 2021
Dansk Spillefilm...
Robertprisen 2021

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

The Falcon And T...
The Falcon And The Winter Solider billede

Loki
Black Widow
Wandavision
Lille Sommerfugl
Nomadland


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Stor Ståhaj.

17. december 2004 af Henrik Andersen

4 stjerner Skriv en kommentar

Stor Ståhaj. billede

Holdet bag SHREK er tilbage med en animationsfilm der ligger sig i slipstrømmen af FIND NEMO. STOR STÅHAJ er fin underholdning for børn i alle aldre.

Den store haj mafia boss Don Lino, skal overdrage sit magtdømme til sine 2 sønner Lenny og Frankie. Frankie er en rigtig fars haj. Vild og elsker at jage de mindre fisk på revet. Lenny derimod er familiens sorte får. Han er from som et lam og så er han vegetar. Don Lino er ikke særlig tilfreds med ham, og beder Frankie om at lære ham nogle tricks.
Imens på revet arbejder den lille fisk Oscar i Sykes Hvalvask. Han er godt træt af at være nederst i fødekæden. Hans Chef, Sykes siger, at han ligger helt nede i bunden, ja faktisk under hval-bæ.
Oscar skylder Sykes 500 stærke og har svært ved at betale dem tilbage. Derfor beordre Sykes sine to hjælpe-gobler Ernie og Bernie, til at skaffe ham af vejen.
På denne tur møder de uheldigvis Frankie og Lenny og heldigvis får Frankie et anker i hovedet inden han når og spise dem. Alle tror at det er lille Oscar der har slået den store hal ihjel.
Han bliver af de andre på revet udråbt til hajdræber og dermed revets beskytter. Oscar har nu fået det som han vil have det. Den dejlige Lola tilbeder ham og hans luksusliv. Men Lenny og Oscars veje krydses igen og Lenny truer med at afsløre den sandefærdige historie, hvis Oscar ikke vil hjælpe ham med at få et nyt liv, langt væk fra Don Linos ønsker om et mafia-herredømme.
Men det er en hemmelighed der bliver svær at holde skjult, for snart kommer Don Lino til revet med hans hajer, for at hævne sin søn og gøre det slut med hajdræberen.
Lenny og Oscar må derfor lægge en udspekuleret slagplan, for at overleve Don Linos vrede.

STOR STÅHEJ’s univers har mange relationer og parodier til den verden vi kender over vandoverfladen. Feks. er det Titanic Mafia-hajerne bor i, og revets store torv minder om Time Square i New York. Komplet med lysreklamer for Coral Cola og Fish King og biografreklamer for DØDEND GAB.
Også filmens underlægningsmusik har mange referencer til andre film. Temaet til DØDEND GAB er der selvfølgelig, sammen med Temaet fra GODFATHER filmene. Det passer perfekt ind i stemningen omkring Don Lino og hans mænd. Alt dette er lystigt komponeret af Hans Zimmer.
De andre toner der rigt fylder STOR STÅHAJ kommer fra blandt andet Sean Paul, Justin Timberlake, Missy Elliot, Christina Aquilera og selvfølgelig Will Smith, der i den amerikanske version lægger stemme til Oscar.

De animerede fisk ligner også de skuespillere der lægger stemmer til dem. Jack Blak er Lenny og Robert De Niro er Don Lino, med modermærke på kinden. Instruktøren Martin Scorsese med de store buskede øjenbryn er hvalvask indehaveren Sykes og Angelina Jolie er den sexede og forførende Lola, der næsten får en, til at få lyst, til at holde akvariefisk. Ja selv den lille hiphop fisk Oscar ligner Will Smith temlig meget, både i opførsel, med også med hensyn til karakter. Oscar er den type Will Smith plejer at spille på film. Alt i alt er disse stemmer valgt meget nøje til hver deres fisk.

STOR STÅHAJ er en film for animations freaks og fiske fans i alle aldre. Der er fuld skrue på hele vejen igennem, tempoet er højt og jokes og happenings afløser hinanden i et opskruet tempo.
De yngste tilskuere vil nyde de mange sjove fisk, imens det ældre publikum kan hygge sig med de mange jokes og referencer der er til vores verden og andre spillefilm….og der er nok af dem, til et fint genkig på DVD.
Man kommer ikke uden om at sammenligne STOR STÅHAJ med Pixars FIND NEMO, der jo også foregår i et fiskeunivers.
FIND NEMO var den søde historie om en fars søgen efter sin søn. Den havde Pixars varemærke, der indeholder den gode historie, rammende og præcis humor og et karakterunivers som vi alle kan nikke genkendende til. Stilsikkert og stramt udført.
STOR STÅHAJ er i en helt anden liga. Den hamre der udad i et tempo hvor de fleste bliver sat. Den er overfyldt med jokes og ikke alle er lige sjove. Det hele er en smule overgearet, og det gør at den slet ikke når samme højder på fiske auktionen som FIND NEMO. Dermed ikke sagt at det er en dårlig film. Jeg syntes bare at det godt kan blive lidt anstrengende i længden.

Dette er en anmeldelse af den Danske version med Danske stemmer. Personligt glæder jeg mig til at se den originale version. Ikke at danskerne ikke gør det godt, men måske det hele passer bedre sammen når de personer der lægger stemmer til også er de personer som fiskene ligner.

STOR STÅHAJ kan varmt anbefales til alle fiske-fans og børn i alle aldre. Så på med snorklen og dyk i biffen sammen med Oscar, Lenny og alle de andre fisk i fødekæden.

Titel: Stor Ståhaj.
Original Titel: Shark Tale.
Premieredato: 17. december 2004
Instruktør: Vicky Jenson, Bibo Bergeron, Rob Letterman.
Skuespillere: Will Smith/Casper Christensen, Robert De Niro/Dick Kaysø, Renee Zellweger/Iben Hjejle, Jack Blak/Peter Secher Schmidt, Angelina Jolie/Tammi Øst, Martin Scorsese/Lars Knutzon, Ziggy Marley/Ali Kazim.
Spilletid: 90 min.
Selskab: Dream Works Pictures 2004.
Genre: Tegne- og animationsfilm
Link: http://www.storstahej.dk


banner
Overskrift Højre Block
Tig Notaro: Draw...
Old
Snake Eyes: G.I....
De Gaulle
Ainbo - Amazons ...
Hvor Kragerne Ve...
The Hitman’s Wif...
Kammerater
Sidste strejf af...
Uuups! Dyr over ...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...