Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...
Robert-Nominerin...
Casper

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Dronninggambit
Dronninggambit billede

Far Til Fire & V...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Systembryder

3. september 2020 af Maria Bjerregaard

5 stjerner Skriv en kommentar

Systembryder billede

”Systembryder” føles som et præcist og autentisk mareridt, som man gerne vil undslippe med en superstjerne i den bærende hovedrolle.

Dette kunne snildt have udviklet sig til en klichéfortælling, men nej. Instruktør Nora Fingscheidt har været meget mere interesseret i at vise en film om børn følelser og forståelse. Dette er dejligt forfriskende og gør ”Systembryder” til et af årets stærkeste film.

Den 9-årige Benni ( Helena Zengel) er meget aggressiv og vred. Så vred, at hun bliver kastet rundt fra institution til institution, da ingen har ressourcerne til at håndtere en systembryder. Det eneste Benni ønsker sig, er at flytte tilbage til sin mor, men moren er ikke i stand til at håndtere Bennis opførsel. Systemet er ved at give op, da Micha ( Albrecht Schuch) bliver ansat som hjælper og Benni begynder at åbne sig op og knytter et tæt bånd til Micha, som nu forsøger at balancere sit professionelle og personlige forhold til Benni.

Helena Zengel brager igennem som Benni. Hun er en vaskeægte lille superstjerne, og udlandet har fået øje på dette storslået talent, som går en meget lys fremtid i møde. Der er temperament, nuancer og charme i hendes portræt af Benni. Det er ganske enkelt filmens højdepunkt. Dog får hun et godt modspil af den erfarne tyske skuespiller, Albrecht Schuch, som både viser sit engagement, og følelserne kommer til at sidde helt ude på tøjet.

På mange måder kan det godt være en ubehagelig filmoplevelse. Ingen kan lide at se børn være i så store raseri-udbrud, og selvom Benni ikke altid selv gør en indsats og tager ansvar for sin egen opførsel, så kan man ikke andet end at få medlidenhed med hende. Filmen fokuserer meget på børns traumer og hvordan disse traumer påvirker dem. Nogle af scenerne er vitterligt som at være vidne til et mareridt, som man har lyst til at se væk fra, men bliver nødt til at se, da det er yderst hjerteskærende.

Derfor har Fingscheidt fået stablet en autentisk historie om forståelse på benene. Den undgår de klassiske klichéer, hvor den voksne lige pludselig redder barnet med inspiration, men forholder sig meget realistisk til forholdet mellem Benni og Micha.

Filmisk er der ikke meget karakterudvikling. Dette skyldes, at Fingscheidt har været meget fokuseret på at fortælle en autentisk historie, i stedet for en inspirerende og feel-good fortælling. Selvom Benni måske ikke går igennem den største udvikling, fornemmer man fortsat, at med et godt støttesystem og folk omkring hende, kan forbedre sig, hvilket styrker filmens budskab.

”Systembryderen” er barsk, velfortalt med en superstjerne i hovedrollen. Helena Zengel er filmens højdepunkt og leverer en yderst stærk præstation. Manuskriptet er følelsesladet og hjerteskærende og Nora Fingscheidt har lavet et brag af en debutfilm.

Titel: Systembryder
Original Titel: Systembryder
Premieredato: 3. september 2020
Instruktør: Nora Fingscheidt
Skuespillere: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide, Lisa Hagmeister, Victoria Trauttmansdorff
Spilletid: 125 min.
Selskab: Kineo Filmproduktion, Angel Film, 2019
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
Raya Og Den Sids...
Crash Landing On...
Locked Down (HBO...
Star Trek: Picar...
C. B. Strike: Le...
The Dig
Clouds
The Godfather Co...
The New Mutants
LykkebugtenKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...