Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Dokumentarfilmfe...
Oscar 2023
Franske Filmmand...
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

The Constant Gardener

15. september 2005 af Søren Falgaard

5 stjerner Skriv en kommentar

The Constant Gardener billede

Siden Fernando Meirelles slog igennem med ”City of god” (2002) har hans næste filmiske udspil været ventet med spænding. Nu har instruktøren lavet en vigtig film om medicinalindustriens metoder

”The Constant Gardener” er endnu en af de film, der beskæftiger sig med Afrika og de problematikker som det store kontinent er spundet ind i. En af sidste sæsons helt store filmiske oplevelser var Terry Georges skræmmende ”Hotel Rwanda”, der med Don Cheadle i hovedrollen fandt en form, der kunne fortælle om det afrikanske lands borgerkrig på en berigende og meget rørende måde.

Med ”The Constant Gardener” forsøger den brasilianske instruktør Fernando Meirelles at overføre meget af den håndholdte og beskidte stil, der gjorde hans gennembrudsfilm ”City of God” (2002) , om barske gadebørn i Rio de Janeiro, til en helt særlig oplevelse. Filmen var således et af det års bedste og mest overraskende succeser.

I ”The Constant Gardener” har Meirelles fået castet klasseskuespilleren Ralph Fiennes (bl.a. ”Baby of Mecon” (1993), ”Schindlers Liste” (1993), ”Strange Days” (1995) og ”Spider” (2002)), i hovedrollen som den ministerielle ulandsarbejder Justin Quayle.
Quayle møder på et seminar den idealistiske studerende Tessa (Rachel Weisz) og forelsker sig i hende. De to bliver gift og drager sammen til Kenya, hvor Quayle er udstationeret. Men Tessa’s idealisme står i kontrast til den pragmatisme, der præger branchens ledere. Snart kan Quayle ikke styre hende og hendes projekter, der påvirker magtfulde medicinfirmaers interesser i ulandene.

Quayle kender ikke til den konkrete rækkevidde af Tessa’s projekt og først efter hendes mystiske og tragiske død, forstår Quale, at han ikke kan gemme sig i sin have med sine beroligende blomster. Quayle kommer dernæst rundt i hjørnerne af en stor skandale, hvis omfang det er svært at overskue.

Filmen er ret interessant, den kan næsten siges at bestå af to del eller måske rettere faser, hvoraf den første omhandler Tessa og Quayles kærlighedforhold, mens anden halvdel mere ligner en klassisk thriller, som man forventer det, når forlægget er Le Carrés.

Overordnet set er der tale om en vellykket stil, for den gnidrede æstetik, der er overført fra ”City of God” fungerer også fint til at skildre Afrika og de afskyelige metoder filmen her påstår, medicinalfirmaerne benytter sig af. Filmen er tilmed klippet meget skarpt og den svingende håndholdte kamera bidrager til den harme fornemmelse over vesten, som filmen fremkalder i én.

Som nævnt spilles hovedrollen af Ralph Finnes, der er som skabt til en rolle som denne, overfor ham gør Rachel Weisz (Tessa) det næsten endnu bedre. I øvrigt vil enkelte huske den ungarske instruktør Szabós film ”Sunshine” fra 1999, hvor de to også gjorde det fremragende overfor hinanden.

Filmen synes derfor at være oplagt at sammenligne med f.eks. ”Hotel Rwanda”, der var sidste års store hit indenfor film, der skildrer vilkårene i Afrika. ”Hotel Rwanda” anklagede både den historiske kolonialisme og den nuværende vestlige holdning til ’det glemte kontinent’ og det i en film, der virkelig berørte en dybt. For ikke så lang tid kom også filmen ”Sahara”, der først og fremmest var en noget ligegyldig eventyrfilm, men også brugte nogle temaer, der inkluderede vestlige interesser, der udpinte det afrikanske land. Men hvor en film som ”Sahara” forblev en ørkenvandring, er ”The Constant Gardener”, i hvert fald i sin sidste halvdel en vægtig film, som man tager med sig hjem. Den tager man hjem til sin have og sit hus, hvor man logger på nettet og simpelthen bliver nødt til at søge information. For kan det virkelig være rigtigt, at den vestlige verdens medicinalfirmaer og med dem deres regeringer, fører så ækel en politik i et i forvejen så udpint kontinent.

Første del af historien, som i grunden er en kærlighedshistorie, viser sig tilmed med nogle store analytiske briller som meningsfyldt i filmens kontekst, for i denne del er Quayle den gardener, der bare passer sin egen lille have. I anden del vågner han op, og hvad så med os, med publikum? Vågner vi også op og ser, at film kan laves anderledes end mange af de flotte men lidt for ligegyldige film, og hvad med Vesten vågner den og indser, hvilke metoder, der tages i brug af f.eks. medicinalindustrien, når de syge er afrikanere?

Titel: The Constant Gardener
Original Titel: The Constant Gardener
Premieredato: 15. september 2005
Instruktør: Fernando Meirelles
Skuespillere: Ralph Fiennes, Rachel Weisz, Daniele Harford, Hubert Koundé, Dany Huston, Bill Nighy, Keith Pearson, Richard McCabe, Donald Sumpter, Gerard McSorley, Pete Postletwaite, Anneke Kim Samau
Spilletid: 129 min.
Selskab: Focus Features, Sandrew Metronome
Genre: Thriller
Link: http://www.theconstantgardener.com
banner
Overskrift Højre Block
The Mother (Netf...
White Men Can't ...
Fast & Furious X
Tori og Lokita
Sisu
Little Richard: ...
Guardians of the...
Lyset
Peter Pan & Wend...
Sygeplejersken (...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...