Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Til Verdens Ende
Til Verdens Ende billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Tomb Raider

20. juli 2001 af Jesper Rosenberg Antonsen

4 stjerner Skriv en kommentar

Tomb Raider billede

Lara Croft. Alle drenge kender hende fra computerspillet Tomb Raider. Nu er hun på lærredet i levende live, og det går ikke stille af sig.

Lara Croft (Angelina Jolie) finder en nat et særpræget ur. Det er godt gemt inde bag væggen, men da hun stod hendes nu afdøde far, Richard Croft (Jon Voight) meget nær er hun ikke et sekund i tvivl om at der er noget specielt ved dette ur. Hun kontakter en af hendes faders venner, men han fortæller hende at han heller ikke har nogen anelse om hvad der er ved det ur, men han henviser hende til Manfred Powell (Iain Glen) som sikkert kan hjælpe hende.

Powell siger godt nok til Lara at han ikke ved hvad det er for et ur, men det passer ikke. Han vil bare have fingrene i det, for det er nemlig et meget vigtig ur, som kun kommer til sin ret en gang hvert 5000. år. Det viser hvor 2 halvdele af en trekant befinder sig, og hvis man finder disse 2 dele til trekanten, og får dem samlet, får man herredømmet over tiden. Så Powell iværksætter en storstilet aktion mod Lara Crofts hus for at få fat i uret. Det indebærer at hendes trofaste følgesvend Bryce (Noah Taylor) bliver lukket inde i sin campingvogn, men han formår alligevel at guide Lara gennem et kommunikationssystem. Butleren Hillary (Chris Barrie) hjælper naturligvis også til.

Dagen efter modtager Lara en besked fra hendes far, som også får hende på sporet af den rigtige historie med det specielle ur, og nu går jagten så ind på at få det tilbage inden Powell får held til at blive tidens hersker. Jagten fører Lara til både de frysende gletschere ved den arktiske cirkel og til de fugtige regnskove i Sydamerika.

Hvordan jagten videre forløber vil jeg ikke komme nærmere ind på her, du skal selv have lov til at opleve dette actionbrag i biografen uden at kende for meget til handlingen på forhånd. Tomb Raider er noget så sjældent som en vellykket overførsel af et computerspil til en spillefilm. Og det kan man især takke de mange gode skuespil-præstationer for, men så sandelig også både instruktør og manuskriptforfattere, som har formået at lave en film der er vellavet og flot, og som formår at køre handlingen helt ud til grænsen, men aldrig overskride den.

Superbaben Lara Croft bliver gjort levende af Angelina Jolie. Hun er for alvor ved at skabe sig et navn i Hollywood, med flotte præstationer i film som ”The Bonecollector” ”Gone In 60 Seconds” og ”Girl, Interrupted”, som hun i øvrigt fik en Oscar for. Med Tomb Raider slår hun fast at hun i hvert fald har talent og sexappeal, men det var ligesom gået op for os i forvejen. Hun spiller suverænt godt, og hun beviser at hun var det rigtige valg til at spille Lara Croft. Ikke alene ligner hun ganske godt, men hun mestrer også action-genren perfekt.

Hendes far i filmen Richard Croft spilles af hendes rigtige far Jon Voight. Han er en veletableret skuespiller, som man senest har set i ”Pearl Harbor”. Han spiller også godt i Tomb Raider, og selv om han ikke har mange scener med sin datter, så kan man i de få der er sagtens mærke den sympati der naturligt er mellem de to. Han leverer en indsats der absolut lever op til rollen.

Iain Glen spiller skurken Manfred Powell, og det gør han ret overbevisende. Han har rollen som den rige overlegne fyr, der ikke selv rører en finger, men alligevel har magten. Han har et godt samspil med Angelina Jolie og med Daniel Craig som spiller Alex West, en fyr der ikke rigtig kan finde ud hvilken side han helst vil være på.

Jeg er også nødt til at nævne både Noah Taylor som spiller computernørden Bryce, og Chris Barrie, som spiller butleren Hillery. De giver filmen et perfekt humoristisk islæt med deres tørre og sjove kommentarer. De er uundværlige i denne film, i og med at de giver os et muntert pusterum fra al det action der ellers er i filmen.

Tomb Raider er kun instuktør Simon West’s 3. film, men når man ser på hans to første, ”Con Air” og ”The General’s Daughter” viser det lidt om hans kvaliteter. Og Tomb Raider er da også utrolig vellykket. Han har formået at blande det overdrevne fra computerspillene ind i spillefilmen uden at man sidder med fornemmelsen at nu bliver det for meget. Det er en utrolig svær balancegang, men Simon West formår at ramme den perfekt. Filmen er naturlig nok overdrevet men det bliver aldrig for meget af det gode.

Tomb Raider er en film der nok mest tiltaler drengene – ikke mindst på grund af Lara Croft i skikkelse af Angelina Jolie. Jeg var så ”heldig” at sidde ved siden af to fans i biografen, og det var lige før at de gik mere op i hvor meget nøgenhed Lara viste end i filmens handling, og det er synd. For det er faktisk en rigtig god film, som bestemt også henvender sig til alle andre action-elskere. Filmen læner sig meget op ad de 5 stjerner, men jeg synes lige der mangler det sidste i at give den 5 stjerner – så jeg har ”kun” givet den 4 stjerner – men det er 4 store stjerner. Selvom jeg ikke kan prale med at have spillet meget Tomb Raider på computeren, så kunne jeg sagtens forholde mig til filmens handling, og det beviser bare at filmen også kan ses af folk som ikke har noget forudgående kendskab til Lara Croft og Tomb Raider. Men tro mig – når de har set filmen vil de allerede glæde sig til en efterfølger. Det gør jeg i hvert fald.

Titel: Tomb Raider
Original Titel: Tomb Raider
Premieredato: 20. juli 2001
Instruktør: Simon West
Skuespillere: Angelina Jolie, Jon Voight, Noah Taylor, Iain Glen, Daniel Craig, Chris Barrie, Julian Rhind-Tutt, Richard Johnson, Leslie Phillips, Robert Phillips
Spilletid: 97 min.
Selskab: Core Design Ltd., Eidos Interactive Ltd., Lawrence Gordon Productions, Mutual Film Company, Paramount Pictures, UIP, 2001
Genre: Action
Link: http://www.tombraidermovie.com
Et eksempelt på et storslået scenario.
Et eksempelt på et storslået scenario.
Lara Croft (Angelina Jolie) omgivet af sine trofaste følgere, Hillary (Chris Barrie) og Bryce (Noah Taylor).
Lara Croft (Angelina Jolie) omgivet af sine trofaste følgere, Hillary (Chris Barrie) og Bryce (Noah Taylor).
Lara Croft i spidsen for ekspeditionen.
Lara Croft i spidsen for ekspeditionen.


banner
Overskrift Højre Block
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...
Bad Boys: Ride o...
Knox Goes Away
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en drengKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...