"Gone Girl" skaber kønsdebat
Skrevet 7. oktober 2014 kl. 16:24 af Sidsel Runge Kristensen
I kølvandet på sin præmiere-weekend i blandt andet USA og Storbritannien har David Finchers "Gone Girl" (baseret på Gillian Flynns roman af samme navn) skabt røre i kønsdebatten.
Forfatter og menneskerettighedsaktivist, Joan Smith skriver d. 6. oktober i The Guardian, at thrilleren foreslår, at det som kvinde er let at slippe af sted med falske beskyldninger for voldtægt og vold i hjemmet. Hun refererer til en rapport fra sidste år af Storbritanniens daværende rigsadvokat, Keir Starmer, der netop påpeger, hvor sjældne sådanne sager i virkeligheden er. Over en 17 måneder lang periode med over 100.000 sager om vold i hjemmet blev kun seks kvinder tiltalt for at have løjet omkring det. Joan Smith mener, at filmen underminerer de mange ofre.
På The Guardians filmblog skrives der endvidere, at "Gone Girl" rigtig nok fornyer kønsstereotyper, men for det værre:
"Kvinder, synes nogle at mene, er egoistiske, giftige og løgnagtige, men kan slippe af sted med hvad de vil. Det er denne holdning, [filmen] kan fremme."
I USA tjente filmen 37 millioner den første weekend, så om debatten kommer til at have dårlig indflydelse på "Gone Girl"'s billetsalg er tvivlsomt.
"Kvinden der forsvandt" har dansk præmiere d. 23. oktober.
Se kilde artikel hos The Guardian
Skriv dit indlæg til debatten her
Sara Prahl
23. oktober 2014 - 14:40
Det irriterer mig så meget, at film der rent faktisk vender op og ned på de klassiske kønsrepræsentationer også skal have smæk. Det er da meget forfriskende at nogen tør vise, at mænd også kan være ofre. Også selvom det så kaster negativt lys over kvinden. Det må man altså godt en gang imellem. Eller hvad?
Man kan tilsyneladende ikke længere fremstille hverken kvinder eller mænd på nogen som helst måde uden at træde nogen over tæerne. Beskyldninger som dem, der fremlægges af Joan Smith kan i sidste ende hindre kønskampen mere end de fremmer den.
Besvar