Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

13 snart 30

20. december 2004 af Lise Aakjær

4 stjerner Skriv en kommentar

13 snart 30 billede

Tænk, hvis du i løbet af én nat gik fra 13 til 30 år. Nej, det er ikke 80'er-komedien "Big" der er tale om, men en sød og varm komedie med Jennifer Garner som "voksenbarn".

Men faktisk ligner "13 snart 30" "Big" så meget, at den snildt kunne kaldes et remake - blot med en kvindelig hovedperson i stedet. For historien, problematikken og humøret er det samme.
I "13 snart 30" møder vi den 13-årige Jenna Rink (Jennifer Garner), hvis hår er lidt for kruset, togskinnerne gør genertheden endnu værre, og bh'en må stadig stoppes ud med vat. Suk! Hvem der dog bare var 30 år, som de smarte kvinder i modebladende med tjek på tilværelsen. "Thirty and flirty"! Det ønsker Jenna sig at blive på sin 13 års fødselsdag, og næste morgen...
...er ønsket selvfølgelig gået i opfyldelse. Jenna er 30 år, bor i New York og er moderedaktør på et af de dameblade, som hun fordybede sig i som teenager. Hun er forvandlet til en af de moderigtige karrierekvinder, som hun forgudede som barn. Men det er slet ikke så let, som hun havde forestillet sig.

Forfjamsket prøver hun nu at finde ud af det dér med at være voksen, hvem hendes venner er, og hvem hun selv er (blevet). Det er ikke rare ting, den 13-årige pige erfarer i sin 30-årige glamour-tilværelse. Hun har droppet sin bedste barndomsven Matt (Mark Ruffalo), er slyngveninder med klassens bitch Lucy (Judy Greer) og har i det hele taget udviklet en ucharmerende og egoistisk personlighed. Sine forældre ser hun ikke meget til, f.eks. brændte hun dem af sidste jul, og kæresten er en overfladisk, pinlig og selvoptaget sportsidiot uden de rigtige, indlysende værdier.

Selvfølgelig vender den naive barnlighed og det uspolerede 13-årige sind op og ned på det forskruede liv, som 30-årige Jenna lever. Hun opsøger sin gamle kammerat Matt (hvis kærlighed hun jo nok alligevel gengældte), reviderer sit forhold til bedsteveninden Lucy (en gang en bitch, altid en bitch) og erfarer, at forældrenes støtte og kærlighed kan hun altid regne med (there's no place like home).

Ja, det lyder unægteligt klichéfyldt og uinteressant. Men Alias-stjernen Jennifer Garner spiller rollen som den 13-årige pige i den 30-årige krop så fantastisk godt med sine store smilehuller, at man er godt underholdt fra ende til anden. Hun er sød, charmerende og det hele er ganske let, lyserødt og finurligt. Og så må Richard (Andy Serkis), som i øvrigt har spillet Gollum i "Ringenes herre", fremhæves som virkelig god i rollen som den fimsede moderedaktør.

Filmen er desuden mindre forudsigelig, end man umiddelbart skulle tro. Det er ikke alt sammen fryd og gammen, hvilket faktisk er befriende.

Der er mange varme øjeblikke i Jennas kamp for at forene sin barnetro og -idealer med det voksne liv. Barnet Jenna er godt nok ud af til blevet den person, som hun ønskede sig at blive; hun er velhavende, anerkendt, færdes i jet-set-livet, er moderedaktør og kærester med en professionel ishockey-spiller. Men der mangler noget, nemlig kærligheden.
Det rører sikkert altid ved noget grundlæggende i mennesket, at sammenligne sine barnedrømmene med voksenlivets sandheder.

Men det er dog mest fis og halløj, der er på spil i filmen og sjov med en 13-årig i den 30-åriges krop, de barnlige idéer og væremåder, der således forenes med det voksne liv.

Godt nok er "Big" bedre, men selv om "13 snart 30" kan sammenlignes med en kop the lavet på brugte blade, er den charmerende, varm, underholdende og slet ikke til at stå for.

Det her er en af den slags film, hvis sentimentalitet er skøn at lade sig rive med af. Anbefalelsesværdig at smide i DVD'maskinen som både kæreste-, søndags-, hygge-, tude-, veninde-, tøse- og grinefilm.

Ekstra Materiale
Dvd'en er spækket med ekstra-materiale. Men ikke nogle særlig spændende eller sjove klip.


I "Deleted scenes" ses ufærdige og råklippede scener - mange uden meget eller noget lyd overhovedet. Det virker som om alt fraklippet materiale ukritisk er smidt på DVD'en blot for at have meget ekstra-materiale. F.eks. ses scener, der senere er klippet ned til det essentielle og er med i den endelige film, i sin fulde længde. Så hvis man er ked af, at være gået glip af Jennifer Garner, der bl.a. går hen af gaden, tager sin hat på, åbner en dør eller siger et par korte replikker her og der, så er der masser af guf at hente her. Ikke så meget ekstra sjov at hente her.

Der er nogle "Bloopers", altså scener der går i vasken, og en "Photo montage" med billeder fra filmen. Ingen af disse features er noget værd.

Så er der et par "Featurettes": "I was a teenage geek", hvor spillerne og instruktøren interviewes i
forhold til, om de selv var nørder som barn.
Der er lidt bag kameraet at hente i "Making of a teen dream..." og "making of 2", hvilket er meget underholdende.
Desuden finder man 2 musik-videoer med 80'er musik fra filmen: Pat Benatar "Love is a battlefield" + Rick Springfield "Jessie's girl". Nostalgi for alle pengene.

Filmen er venligst stillet til rådighed af
SF/Fox.

Titel: 13 going on 30
Original Titel: 13 going on 30
Premieredato: 21. december 2004
Instruktør: Gary Winick
Skuespillere: Jennifer Garner, Mark Ruffalo, Judy Greer, Andy Serkis, Kathy Baker, Phil Reeves, Renee Olstead
Spilletid: 98 min.
Selskab: Sony Pictures, Columbia Tristar, 2004
Genre: Humor
Link: http://www.sonypictures.com/homevideo/13goingon30/index.html
Det er fedt at være voksen. Jennifer Garner som 13-årige Jenna Brink fanget i 30-årige Jenna Brinks krop.
Det er fedt at være voksen. Jennifer Garner som 13-årige Jenna Brink fanget i 30-årige Jenna Brinks krop.


banner
Overskrift Højre Block
RYUICHI SAKAMOTO...
Fuld af kærlighed
Furiosa: A Mad M...
De uønskede
Inshallah en dreng
The Garfield Movie
ABOUT DRY GRASSES
PIGEN DER FORTAL...
The Fall Guy
Paranoia (Blockb...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...