Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Støt Cinemaonline
Ny Streamingtjen...
Tag 24 Minutter ...
Nordisk Film Inv...
Cph:Dox. 18. – 2...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Undtagelsen
Undtagelsen billede

The Outpost
Bølle På Eventyr
Spioner På Missi...
Birds Of Prey


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

1989

5. november 2014 af Bo Slagelse Pedersen

4 stjerner Skriv en kommentar

1989 billede

Ungarns tidligere ministerpræsident, tegner og fortæller om tiden op til jerntæppets fald i ny medrivende dokumentar.

For 25 år siden gik der et chok gennem verden. Den 9. november 1989 faldt Berlinmuren. Symbolet på den kolde krig blev revet ned. Østtyskere kunne igen gå over frit over grænsen til Vesttyskland. En 44 år lang kold krig, lakkede mod enden. Men denne omvæltning skete ikke bare fra den ene dag til den anden. Det er optakten til Berlinmurens, og østblokkens fald, som Anders Østergaard og Erzébet Rácz har kastet sig over, i den nye dokumentarfilm ”1989”
.
Filmen tager udgangspunkt i landet, hvor grænserne først blev åbnet. Ungarn. Her har de fået Ungarns tidligere ministerpræsident Miklós Németh, til at fortælle om begivenhederne, der ledte til grænsernes åbning. Han er manden, der i 1989, valgte at åbne grænsen mellem Østrig og Ungarn.

Filmen tager os med på en rejse fra Miklós Németh bliver ministerpræsident, til han tager den afgørende beslutning. Dette sker gennem veltilrettelagte interviews og rekonstruktioner af begivenheder. Begivenheder, der fortæller en historien, som historiebøgerne let glemmer. Historien om hvor stor en rolle Ungarn spillede i forhold til jerntæppets fald.

1989 åbner, ikke kun, op for et meget overset kapitel af den kolde krig. Den åbner også op for at publikum kommer ind i østblokken og følger det politiske spil mellem USSR og dets allierede, helt tæt på. Et spil, der bestemt ikke er kønt.

Der er klippet godt mellem interviewklips, historiske filmklip og rekonstruktioner, hvilket fungerer godt i forhold til det fortælletekniske. Man bliver fanget af historien og den er troværdig, hvilket hjælper en del, når det er en sand historie, der skal fortælles. Man kommer helt ind bag magtens slør og er med, når vigtige beslutninger, der kan vise sig at være fatale, skal besluttes. Man kommer med ind i det politiske spil under den kolde krig. Dette er samtidig filmens problem. Den bliver en smule ensformig, midt i filmen. Men det bliver redet af en fremragende spændingsopbygning mod slutningen. Selvom man godt kender slutningen, er man grebet.

Filmen har premiere den 5. november ved åbningsgallaen til CPH:DOX, i DR Koncerthuset. Samtidig vises den i en lang række danske biografer landet over.

1989 er et must see, hvis man holder, bare en lille smule, af magtspillet under den kolde krig. Hvis man interesserer sig for politik og diplomati på det højeste plan. Eller hvis man bare gerne vil være klogere på omstændighederne omkring murens fald og Tysklands (og Europas) genforening.

Titel: 1989
Original Titel: 1989
Premieredato: 5. november 2014
Instruktør: Anders Østergaard, Erzsébet Rácz
Skuespillere: Miklós Németh, Gundula Schafitel, Uta Koch, Mathias Rössler, Reinhard Schmied, Sándor Okányi, Erika Okányi
Spilletid: 90 min.
Selskab: Magic Hour Films, Doxbio, 2014
Genre: Dokumentar
Miklós Németh
Miklós Németh
Murens fald.
Murens fald.


banner
Overskrift Højre Block
War Of The World...
Bad Boys For Life
Undtagelsen
Maryam – den per...
Trolls på verden...
Frost 2
Birds Of Prey (4...
Blokhavn
Sangklubben
Mit tunesiske ev...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...