Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Nattevagten - Dæ...
Nattevagten - Dæmoner Går I Arv billede



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

9. April

12. marts 2015 af Astrid Maan Thomsen

5 stjerner Skriv en kommentar

9. April billede

Vi kender alle til den fem år lange tyske okkupation af Danmark, som startede i 1940. Denne film går væk fra den mere politiske synsvinkel, og giver os en kraftfuld og realistiske historie om den kolde morgen, hvor unge, danske soldaters liv blev forandret for altid.

Der er en ting, der er sikkert indenfor filmverdenen, og det er at krigsfilm aldrig går af mode.
Der er da også blevet lavet utallige, som omhandler 2. verdenskrigs grusomheder, og man kan da godt undre sig over, om endnu en film om den tyske besættelse af Danmark kan fortælle os noget vi ikke ved.

Men 9. April er ikke et decideret politisk opgør med fortiden, men fortæller derimod en fiktiv historie baseret på faktuelle begivenheder.

Og resultatet er komplet og intenst!

I denne danske krigsfilm er vi ved den dansk-tyske grænse den nat hvor tyskerne, Europas stærkeste hær, bestemmer sig for at bryde ikke-angrebsaftalen med Danmark og invadere landet. Vi følger den danske fortrop soldater, som er de første, der bliver sendt afsted mod de tyske invasionstropper. I den kølige morgen cykler gruppen af soldater, anført af sekondløjtnant Sand, afsted mod en fantastisk ulig kamp, men modet er stort og kampen for fædrelandet bliver indædt. Krigsrygterne har allerede verseret længe, og overgivelse er ikke hvad de danske soldater har på sinde.
Dette er ikke nogen øvelse længere...

"Operation Weserübung". Dette var den tyske kodebetegnelse for invasionen af Danmark og Norge under 2. verdenskrig, som begyndte den 9. april kl. 4.15.

Filmen 9. April falder sammen med 75-året for denne invasion, og selvom selve invasionen bestemt skete i virkeligheden, bygger filmen på en fiktiv fortælling om fiktive karakterer, fiktive samtaler og et fiktivt hændelsesforløb.

Men tag ikke fejl. Fundamentet til filmens handling og rollekarakterer kommer fra indholdsrig research udført af instruktøren Roni Ezra, og interviews med en gruppe nulevende veteraner, som var til stede den skæbnesvanger dag. Det er bidragene fra disse ærede mænd, som tydeligvis giver filmens sprog, handling, relationer og følelser en ekstra dybde og autenticitet.

"Dette er ikke en øvelse. Danmark er i krig. Kæmp godt."

Disse ord runger ud i mørket foran en gruppe danske soldater. For lidt siden var de unge mænd i gang med at gøre sig mentalt og organisatorisk klar til en mulig operation, og pludselig er den kammeratlig snak og nervøsitet forvandlet til et mumlende mørke af uvished, frygt og realisation af, at det der ikke måtte ske er sket.

For 9. April er et filmisk tilbageblik på en dag, som aldrig skulle have fundet sted, men som skete og som vi alle ved hvordan ender.

Og alligevel formår denne film at give os et nyt perspektiv og indblik i den forfærdelige tidsperiode, som blev skabt af en af verdens mest grusomme mænd, Hitler.

Og dette nye indblik og perspektiv kan bedst forklares ved hjælp af instruktørens egne ord:

"Det er mit håb, at publikum vil lægge deres historiske efterrationalisering bag sig og gennemleve situationen ligeværdigt med soldaterne."

Ja, vi er midt i 2. verdenskrig, men temaet er ikke Hitler, men oplevelsen set gennem soldaternes øjne. Soldater, hvis pligt er at modtage og adlyde ordre.

Og vi mærker dem. Vi mærker soldaternes inderste følelser, takket være et cast af unge, dygtige skuespillere anført i både filmen og virkeligheden af Danmarks Pilou Asbæk To verdener (2008) og tv-serien Borgen, i rollen som sekondløjtnant Sand.

De unge soldatermænd spilles blandt andre af den intense Gustav Dyekjær Giese Nordvest (2013), som er formidabel i ondsindede blikke. Derudover har vi en yderst aktuel Joachim Fjelstrup Steppeulven (2015) og en populær kending i form af Lars Mikkelsen.

Skuespillet er fremragende fra alle partner af, men samtidig formår filmen at trække en fuldstændig ind i historien. Det er nervepirrende gysende at se dem cykle afsted i den tidlige morgen ud af en vej, og vi ved tyske soldater snart vil ankomme.

Man sidder i biografen og føler hjælpeløsheden, angsten og afmagten bruse igennem en, men samtidig rammes man også af kampgejst og nationalfølelse.

Og efter filmen går man ud på gaden igen, ser op i solskinnet og tænker sit.
Blandt andet:
Glem alt om 1864! Dette er en dansk krigs-storfilm, som rammer på alle tangenter.

Titel: 9. April
Original Titel: 9. April
Premieredato: 12. marts 2015
Instruktør: Roni Ezra
Skuespillere: Pilou Asbæk, Lars Mikkelsen, Morten Hauch-Fausbøll, Gustav Dyekjær Giese, Joachim Fjelstrup, Jannik Lorenzen, Sebastian Bull Sarning
Spilletid: 97 min.
Selskab: Nordisk Film Production A/S 2015, Det Danske Filminstituts Markedsordning,
Genre: Drama , Krig
Link: http://www.nordiskfilm.dk/Nyheder/Premiere-pa-teaser-traileren-til-9-APRIL/
Copyright Kenneth Nguyen
Copyright Kenneth Nguyen
Copyright Kenneth Nguyen
Copyright Kenneth Nguyen
Copyright Kenneth Nguyen
Copyright Kenneth Nguyen
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film
Copyright Nordisk Film


banner
Overskrift Højre Block
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren
Argylle
Lærerværelset (B...
Golda (Blockbuster)
Pot-au-feu: Veje...



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...