Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billede

Deadpool & Wolve...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Ærens dage

11. maj 2007 af Søren Falgaard

4 stjerner Skriv en kommentar

Ærens dage billede

Anden verdenskrig fortalt fra en ny vinkel. De mænd fra Algeriet der ofrede sig og kæmpede for et frit Frankrig blev ikke anerkendt på lige fod med deres kollegaer

Den Algiersk fødte instruktør Rachid Bouchareb fortæller den glemte historie om en lille gruppe soldater. Filmen viser et flerfacetteret billede af grundene til, hvorfor man kæmpede under anden verdenskrig. Vi har utallige gange fået den amerikanske version i film som John Fords klassiske ”They were expendable” (1945) og nyere anden verdenskrigsfilm som spielbergs ”Saving Private Ryan” (1998) og Eastwoods ”Flags of our Fathers” (2006). Det er nu heller ikke i sig selv et unikt fænomen, at europæisk film skildrer anden verdenskrig, snarere tværtimod. Men Boucharebs gode gerning består i at fortælle krigshistorien fra nogle af de glemte kæmpendes synsvinkel, dem der ikke helt tilhørte en nation, men alligevel var en del af den og dermed også krigen.

I de sidste år af anden verdenskrig følger vi en gruppe nordafrikanske soldater, der kæmper for et frit Frankrig. Selvom de ikke har været i selve Frankrig, er de med landet i tanken og som perifere koloniborgere.

Filmen beretter om en minoritet, der kæmper for en sag, de tror på. Men i mødet med sandheden i skyttegraven begraves deres drømme om et frit Frankrig i racisme og en behandling som mindreværdige i forhold til deres indfødte franske brødre. Filmen er på mange måder en klassisk krigsfilm, men dens diskussion og skildring af de uretfærdige ofre, som de muslimske soldater må give for et Frankrig, der ikke er meget for at anerkende dem som ligeværdige, er i sig selv prisværdig.

Bouchreb, der har instrueret film som ”Poussiéres de vie” (1995) og "Little Senegal" (2001), kendes også som producer på den egenartede franske instruktør Bruno Dumonts film, hvis seneste film ”Flandres” (2006) skildrede en nutidig krig i mellemøsten.

Skuespillet leveres af et stærkt team, der sammen vandt en pris i Cannes sidste år. De fleste af navnene er ukendte i dansk sammenhæng, men mange vil genkende Jamel Debbouze fra Jeunets ”Amelie” (2001) og Samy Naceri fra den hæsblæsende actionfilm ”Taxi” (1998), der var skrevet af Luc Besson.

Skuespillet og filmens modige måde at gribe anden verdenskrig an på giver filmen dens kvaliteter, og det gør filmen til en meget seværdig film om patriotisme og nationalisme i en racistisk verden.

Titel: Ærens dage
Original Titel: Indigénes
Premieredato: 11. maj 2007
Instruktør: Rachid Bouchareb
Skuespillere: Jamel Debbouze, Samy Naceri, Roschy Zem, Sami Bouajila, Bernard Blancan, Mathieu Simonet, Benoît Giros, Mélanie Laurent, Antoine Chappey, Assaad Bouab
Spilletid: 123 min.
Selskab: Tessalit Productions, 2006
Genre: Krig
Link: http://www.tadrart.com/tessalit/indigenes/home.html

banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...