Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Blu-Ray anmeldelse

Berlin 36

1. november 2011 af Jesper Poulsen

3 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Berlin 36 billede

Portrætfilm om et usædvanligt talent, som tabte den skjulte kamp

Der findes mange film om nazismen. Nogle bedre end andre, og nogle med mere bund i sandheden end andre. Og så er der dem med et omdrejningspunkt som er almen kendt og så er der også dem som omhandler nye vinkler som udvider horisonten.

F.eks. havde jeg ikke hørt om Gretel Bergmann, før jeg stiftede bekendtskab med denne film. Den foregår nu heller ikke i krigsårene, hvor brutaliteterne var værst, men med fokus omkring De Olympiske Lege i Berlin i 1936. Sagen er nemlig den at Gretel Bergmann er en højdespringer som var sin nations bedste, men som den tyske ordensmagt ikke ville tolerere som værdig deltager ved legene, da hun er jøde. Man fornemmer i filmen her at noget grufuldt er under opsejling, da modstanden mod jøder er spirende. Men sagen er den at USA truer med boykot af legene, hvis tyskerne undlader jøder i deres OL-trup.

Vi møder Gretel i England, hvor hun er tvangsemigreret. Hun bliver dog tvunget hjem til Tyskland af ovenstående årsager, og indleder træningen frem mod OL. Problemet er at der ikke er værdig modstand til Gretel, og tyskerne frygter at hun ender med at kvalificere sig til legene. Meget pludseligt indlemmes den unge Marie Ketteler på landsholdet, og som nyankommen og med Gretel af jødisk afstamning, udgør de to en slags outsidere i truppen. Det udmynter sig i et venskab, som dog er skrøbeligt. Grunden er at Marie måske nok ikke helt er den som hun foregiver at være. Gretel må meget igennem, og hun ender aldrig med at opnå den succes man kunne have ondt hende, for en skjult dagsorden ødelagde hendes chancer. Filmen slutter med et par minutters interview med den ”rigtige” Gretel Bergmann (97 år), hvor hun sidder i sit hjem i USA og beretter. Ja, hun lever altså i bedste velgående, den garvede atlet.

Berlin 36 er en tysk produktion, som formår at skabe et fint billede af en, for de fleste danskere, ukendt legende. Har man historisk interesse og ønsker at vide noget om nazismens opblomstring og vedtagende form, så er der en del at hente alene i tidsbilledet og den særlige stemning som man fornemmer, når man ser tyske officerer i embeds medføre.

Men undertegnede sidder nu alligevel med en fornemmelse af at en gennemarbejdet dokumentar-film, ville have været mere på sin plads. Måske de(n) findes i forvejen, det skal jeg lade være usagt.

Udgivelsen indeholder både filmen som blu ray og dvd. Ingen af skiverne indeholder ekstra materiale.

Filmen er venligst stillet til rådighed af: Soulmedia

Titel: Berlin 36
Original Titel: Berlin 36
Premieredato: 30. juni 2011
Instruktør: Kaspar Heidelbach
Skuespillere: Karoline Herfurth, Sebastian Urzendowsky, Axel Prahl, Robert Gallinowski, Thomas Thieme, Johann Von Bülow, August Zirner
Spilletid: 100 min.
Selskab: Beta Cinema, Gemini Film Eyeworks Production, 2009
Genre: Drama

banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...