Historien udspringer sig af en bog fra Italien helt tilbage fra 1945. Det kan virke lidt besynderligt, at den først nu er blevet filmatiseret, da det er et vaskeægte børneeventyr. Ikke desto mindre er den nye animationsfilm ankommet med italienske instruktør Lorenzo Mattotti bag rettet.
Bjørne og mennesker i broderskab
Da bjørneungen Tonio bliver skyllet ned af floden, må en gruppe bjørne drage imod menneskenes by – i håb om at finde mad og Tonio. Bjørnenes konge, Leander, indser hurtigt at det bliver en udfordring at samarbejde med menneskerne, men får fortalt, at der både er gode og onde mennesker. Derfor bliver det et spørgsmål om, hvorvidt bjørne og mennesker overhovedet kan enes – eller må gå hver til sit igen.
Visuel betagende
Denne fransk-italienskproducerede familiefilm slår øjnene op for, hvordan animation rummer mange ting og ikke blot er en art for de store studier. Den er utrolig flot og farverig med meget dybde og kant. Selv bjørnene har fået deres eget udtryk, hvilket er en sjældenhed i animationsfilm, hvor alle nærmest ligner hinanden. Her får de personlighed og dette gør også, at vi faktisk identificerer os mere med bjørnene end menneskene. Det kan virke lidt skørt, at en bjørn får invaderet en hel by og så kan kalde sig konge, men med dette valg følger naturligvis også konsekvenserne. For hvem kan man egentlig stole på?
Tematisk aktualitet
Selvom historien muligvis er tilbage fra 1945, så er mange af tematikkerne fortsat relevante for vores nuværende tid. Filmen bygger på et solidt far-og-søn forhold, men der er også aktuelle emne som klima flytninge og magtforhold. Menneskets grådighed ses her igennem bjørnenes øjne, men er stadig meget akkurat. Det evige spil om magt, og hvem den skal tildeles eller i dette tilfælde – hvem stjæler magten, selvom den muligvis ikke er retfærdig bliver også fortalt. Historien har mange komplekse emner, som muligvis ikke er for de helt store børn. Dog indeholder filmen også en historie inde i en historie, hvorpå den viser, hvor vigtige menneskefortællinger er, og hvordan de vandrer fra by til by. Dels med det er en vandrehistorie, kommer ved aldrig helt til bunds med, hvad der oprigtigt skete imellem bjørne og mennesker – og det er nok også bare bedst at nyde historien.
”Bjørnene fra Sicilien” er en betagende animationsfilm med fine budskaber. Dog kan disse budskaber til tider spænde ben for sig selv, for hvordan ønsker instruktøren at skildre mennesker og dyr? Selvom dette kan være lidt forvirrende, er historien fortsat velfortalt og kan nydes af alle.