Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billede

Deadpool & Wolve...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Blindness

16. januar 2009 af Jesper Hintze Vildbrad

5 stjerner Skriv en kommentar

Blindness billede

En smitsom blindhed breder sig i en storby, og forvandler civilisationen til en primitiv ny race, der fægter sig frem i den daglige kamp, gennem skidt, lort og sygdomme for at få mad.

En øjenlæge (Mark Ruffalo) for en dag en usædvanlig patient i konsultation. En blind mand (Yusuke Iseya) har netop mistet synet, midt på kørebanen, og en overeksponering af lys har permanent sat sig på nethinden. Øjenlægen må resignere, der er intet i vejen med patientens øjne, som han sender hjem.
Dag to, angribes øjenlægen af selv samme mælkehvid udsyn. Men nu har forholdene ændret sig drastisk. Han bliver hentet i en ambulance med maskeklædte sikkerhedsfolk. Konen (Julianne Moore) insistere på at komme med i vognen. Turen ender i en karantæne lejr, et tidligere sindssygehospital. Faldefærdigt står det hen.
Men smitten breder sig som en steppebrand. De kan ikke huse flere blinde. De er helt overladt til sig selv. Maden bringes i kasser, ude på den tilgitrede og afspærrede gårdsplads.
Øjenlægen prøver ihærdigt at samle tropperne i de tre store afdelinger. Men fra afdeling tre udråber en ung mand sig selv til konge (Gael García Bernal) og den fødte blinde (Maury Chaykin) udnævnes til håndlanger m.m.
Jungleloven træder i kraft, i kaos er det oftest de mest kyniske der sætter dagsordenen.
Men øjenlægens kone kan se, det er de nu undertryktes triumfkort.
Først er der fra afd. Tre et udspil på mad rationen. At alt af værdi skal afleveres til de herskende, og derefter vurderes hvor mange madbokse byttet af værd.
Næste udspil er kvinderne, der fra de to andre afd. Skal lægge et visit, som kvitteres med flere madbokse.
Hadet, frustrationerne og ikke mindst nedværdigelsen er ved at kvæle ofrene.

Filmen er baseret på Jose Saramagos fremragende bog ”En fortælling Om Blindhed”. Saramago modtog i 1998 nobelprisen i litteratur.
Instruktøren har sandelig skabt sig et navn med filmruller som ”The Constant gardener”, ”City Of God”, City Of men” m.fl.)
Ham formår ikke helt at genskabe Saramagos absurde univers. Men er ganske tro mod bogen, og har et godt øje for det visuelle.
Den er skarpt fortalt, med et fremragende skuespils præstationer. Endelig ses Ruffalo med format til en hovedrolle. Ingen tvivl om han er en fremragende skuespiller med et herligt filmfjæs. Den allestedsnærværende Juliane Moore er igen filmens bærende kræft. I gode biroller ses Danny Glover, som den blinde der håber at alt forbliver hvidt, hans tid har aldrig været bedre. Gale García Bernal er god som anarkistisk selviscenesætter, men er set bedre. En gammel kending Maury Chaykin som overbevisende håndlanger.
Det var en udfordrende start på filmen, hvor personerne i romanen ikke var udstyret med navne eller havde baggrundshistorie, hvilket i sig selv er et særsyn. Det blev løst via hjælp fra forfatteren, og at der måtte afviges på nøgleområder fra bogen til filmen.
En meget tankevækkende film, om blindhed, der skal ses, gerne i biografen.

Titel: Blindness
Original Titel: Blindness
Premieredato: 16. januar 2009
Instruktør: Fernando Meirelles
Skuespillere: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover, Gael García Bernal, Yoshino Kimura, Maury Chaykin, Alice Braga, Don McKellar, Jason Bermingham
Spilletid: 120 min.
Selskab: Fox Filmes do Brasil/O2 Filmes/2008
Genre: Drama
Link: http://www.blindness-themovie.com/


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...