Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Meter I Sekundet
Meter I Sekundet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Bourne Duellen

8. oktober 2004 af Henrik Andersen

4 stjerner Skriv en kommentar

Bourne Duellen billede

Manden Uden Navn, er tilbage i en hæsblæsende spion thriller om kampen imellem øst og vest. Matt Damon gentager rollen som Jason Bourne, og denne gang er han ude på at få hævn.

I Berlin går en CIA-operation galt. Både køber og sælger af en penge/dokument udveksling, bliver skudt og den ukendte gerningsmand forsvinder sporløst. Han er ukendt indtil et fingeraftryk sætter navn på ham: Jason Bourne.
Imens forsøger selv samme Bourne ( Matt Damon ) at samle brikkerne fra hans noget blakkede fortid. Hans Kæreste Marie ( Franka Potente ) hjælper ham og sammen har de skabt sig et nogenlunde normalt liv i Goa i Indien.
Pludselig en dag dukker en lejemorder op og i hans forsøg på at likvidere Bourne, slår han Marie ihjel. Bourne forsvinder i den efterfølgende tumult og han må erkende at hans fredelige tid endnu engang er blevet afbrudt af hans fortid.
Bourne har en plan. Selvom han har svært ved at huske hans fortid, er han klar over at han er blevet trænet og hjernevasket til at være en hemmelig agent for USA, med speciale i moralsk tvivlsomme operationer som mord på politiske modstandere, og han er ikke i tvivl om at det er hans gamle arbejdsgivere, der er skyld i Maries død.
Pamela Landy ( Joan Allen ), bliver sat til at finde Bourne. Hun samler hans gamle kontakter for at bede d hjælp. Hans gamle chef ( Brian Cox ) og Nicky. ( Julia Stiles. ) Bourne forgiver at være parat til at overgive sig, men er i virkeligheden kun ude på at finde oplysninger om hvem det er der har ført ham bag lyset, ved at skyde skylden på ham.
Hans gamle chef er mest indstillet på at dræbe ham, men Landy vil spille Bournes spil. Hele tiden er de på jagt efter hinanden, men de er aldrig helt sikre på hvem der er jægeren og hvem der er den jagede.

Matt Damon er tilbage i rollen som den tidligere agent med voldsomt hukommelsestab, Jason Bourne.
Hans rolle udvikler sig flot fra den første film, THE BOURNE IDENTITI fra 2002.
Man ser ham fortsætte den rejse han begyndte i den første film. Hans træk denne gang er meget naturlige i forhold til at han stadigvæk skal have afklaret nogle ting omkring hans fortid som agent i Treadstone.

Franka Potente gentager også sin rolle som Marie, der først var hans gidsel og senere blev hans kæreste.
Franka Potente er kendt fra så forskellige film som ANATOMI, LOLA RENT og flere andre film af den tyske instruktør Tom Tykwe.
Marie symbolisere tryghed for Bourne og får han til at slappe af med at være den han er. Noget der går totalt i opløsning da han bliver skudt.

Brian Cox gentager også sin rolle som hovedmanden bag Treadstone Ward Abbott, og ligeledes er Julia Stiles endnu engang med i rollen som Nicky. Pigen der havde opsyn med agenterne. Hun var den sidste der så Jason Bourne i levende live.
Brian Cox har en lang og fornem filmkarriere bag sig. Han huskes blandt andet for hans fortolkning af Hannibal The Kannibal i Michael Mann’s MANHUNTER.
Julia Stiles, har det sidste år været mede i film som MONA LISA SMILES og den ganske forfærdelige bryllupsfilm THE PRINCE AND ME.

Karl Urban spiller den nådesløse lejemorder Kirill. Urban huskes nok bedst for hans rolle i THE LORD OF THE RINGS filmene.

Ligesom den første film om Jason Bourne tager BOURNE DUELLEN udgangspunkt i Robert Ludlums roman. Den anden i Bourne trilogien.
Historien bliver denne gang instrueret af Paul Greengrass, der tidligere har lavet BLOODY SUNDAY, om den såkaldte Påskemassakre i Nordirland.

Filmen er optaget i både Moskva og Berlin. Så hvis man har været i Berlin, vil man sikkert nikke genkendende til flere af de steder filmen er optaget. Friedrichstrasse broen over floden Spree, Alexanderplatz med verdensuret, samt indkøbsgaden Kurfurstendamm.

BOURNE DUELLEN er solid underholdning. Den holder stilen og temaerne fra den første film og er som sådan en direkte fortsættelse, selvom der tidsmæssigt er 2 år imellem de to historier.
Matt Damon er endnu engang god i rollen som den desperate man der leder efter hans fortid og samtidigt er ude på et meget personligt hævntogt. Vanviddet lyser til tider ud af hans vilde øjene og det bliver ikke bedre da han finder ud af hvem der står bag.
Dejligt at se en agentfilm der tager sig selv seriøst. Historien er stramt fortalt og når action scenerne bryder løs, er de bragende flot sat sammen. Jeg skal se langt tilbage for at finde en ligeså medrivende biljagt som den vi bliver præsenteret for i slutningen af BOURNE DUELEN.
Historien slutter da også på en måde så vi sikkert om noget tid endnu engang skal stifte bekendtskab med Jason Bourne, men indtil da kan vi glæde os over indtil vider 2 film, der beviser at der stadigvæk er plads til den seriøse agentfilm, langt væk fra James Bond og dumsmarte replikker, udtalt af selvfede Hollywood skuespillere. BOURNE DUELLEN er den ægte vare.

Titel: Bourne Duellen
Original Titel: The Bourne Supremacy
Premieredato: 8. oktober 2004
Instruktør: Paul Greengrass.
Skuespillere: Matt Damon, Joan Allen, Brian Cox, Tim Griffin, Julia Stiles, Karl Urban, Franka Potente, Gabriel Mann, Barnaby Smith, Oliver Tautorat.
Spilletid: 109 min.
Selskab: Universal Pictures. 2004.
Genre: Action
Link: http://www.thebournesupremacy.com

banner
Overskrift Højre Block
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...
Boy From Heaven
White Noise (Net...
Copenhagen Cowbo...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...