Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Dansk Spillefilm...
Robertprisen 2021
Omfattende Udvid...
Bag Skyerne – Nå...
Robert-Nominerin...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Dronninggambit
Dronninggambit billede

Far Til Fire & V...


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Buddy. ( DVD )

7. september 2004 af Henrik Andersen

4 stjerner Skriv en kommentar

Buddy. ( DVD ) billede

Tre venner bor i et kollektiv. Christoffers videodagbog bliver solgt til Tv og den nye pige i kollektivet forelsker sig i den nye Tv-stjerne. En flot film om kærlighed og ikke mindst venskab.

De tre unge fyre Kristoffer ( Nicolai Cleve Broch ), Geir ( Aksel Hennie ), og Stig Inge ( Anders Baasmo Christiansen ) bor i et kollektiv i bydelen Tøyen i Oslo. Det er et rigtigt forstads center der har alt og alligevel ingenting. For når det kommer til stykket, så har man jo kun det sjov, man selv laver.
Kristoffer og Geri er plakatopsættere. Et ganske uforpligtende job der lige passer ind i deres stil. De vil nemlig stadigvæk gerne være uafhængig af voksenlivets forpligtigelser. Stig Inge der ejer lejligheden er web-designer og forlader aldrig centeret hvor de bor. Han har psykiske problemer med holder dem helst for sig selv.
Kristoffer filmer med sit digitalkamera alt hvad de 3 venner foretager sig i hverdagen og en dag ser Svensk fjernsyn ved et uheld nogle af båndende. De bliver begejstrede og tilbyder Kristoffers videodagbog en fast plads i den norske udgave af Go’aften Danmark.
Kristoffers kæreste Henriette ( Janne Formoe ) slår op med ham på grund af at hun ikke syntes at de kommer nogle vejene i deres forhold. Hun syntes af Kristoffer er umoden og ikke tager ansvar for sit liv. Imens flytter den friske pige Henriette ( Pia Tjelta ) ind i kollektivet. Hun skal bare bo der i nogle uger inden hun skal ud at sejle med sin kæreste Dag. ( Håvard Bakke. ) Tiden går og de tre venner bliver lokale Tv-stjerner. Kristoffer forelsker sig i den nye pige i kollektivet, alt imens Henriette gerne vil have ham tilbage, nu hvor han er blevet berømt.
Geri’s fortid indhenter ham og pludselig skal han til og tilpasse sig rollen som far. Stig Inge lider af sine psykiske problemer og det er bestemt ikke blevet bedre, efter han er kommet på Tv. Det liv de før levede og havde det godt med er pludselig blevet indviklet og ikke helt så let endda. Og oven i det hele er der den svære kærlighed.

Den norske instruktør Morten Tyldums debutfilm BUDDY blev set af over 250000 nordmænd i biografen. Det er der bestemt ikke noget at sige til. For det er lykkedes ham at fortælle en gribende historie om det vanskelige ved at være ung på vej ind i voksenlivet. Det er svært at beskrive på film, så det ikke får en uægte tone, men her er det lykkedes til UG. Også herhjemme i de danske biografer spillede filmen ganske godt.

Nicolai Cleve Broch siger om sin figur Kristoffer: Han er en betragter. Han vil gerne dokumentere alt, hvad der sker omkring ham. Han er meget søgende og af frygt for at blive upopulær, vil han gerne tilfredsstille alle. Men dette resulterer jo bare i, at han ikke kan være til stede for nogen helt og holdent. Han er en person, der dyrker friheden og frygter forandring i sit liv. Det er også derfor, at han godt kan lide hans uforpligtende job som plakatopsætter.
Nicolai Cleve Broch har før spillet teater. Blandt andet ROCKY HORROR SHOW. Men han har også haft en rolle i Tv-serien LEKESTUE.

Anders Baasmo Christiansen er uddannet på Teaterhøgskolen i 2000. Han har spillet meget teater. Blandt andet PER GYNT og han høstede også gode anmeldelser for hans rolle som AMADEUS. Denne opsætning vandt i 2001 også en pris for bedste forestilling det år.

Aksel Hennie der spiller Geri siger om sin rolle i BUDDY: Geri er typen der ikke ønsker at blive voksen. Men han har truffet nogle valg tidligere i livet som han nu skal til at tage ansvar for. Udadtil er han den ukomplicerede type. Men inde bag facaden er en sammensat fyr der bære på en hemmelighed der giver anledning til sorg og smerte.
Aksel Hennie er også uddannet på Teaterhøgskolen og har siden spillet meget forskelligt teater. Han har også været med i Morten Tyldums film FORT FOROVER. Han blev i 2004 kåret som den norske Shooting Star.

Pia Tjelta spiller Henriette, den nye pige i kollektivet. Hun siger om hendes rolle: Henriette er en sej pige. Men hun er også bange for at blive såret og svigtet, fordi hun har en mor der har haft det sådan livet igennem. Hun er også meget romantisk, men af frygt for at blive såret, vælger hun ikke at være sammen med den, hun elsker.
Henriette er et godt menneske, hun har en storhed i sig, som kommer frem gennem det hun ser i folk. Det er jo også hende der får Kristoffer til at opdage, hvem Stig Inge i virkeligheden er.
Pia Tjelta har medvirket i mange kort og novellefilm og har haft hovedrollen i Arild Østin Ommundsens MONGOLAND.

Janne Formoe spiller i BUDDY Kristoffers kæreste Elisabeth. Hun har også spillet meget teater og i 2004 dukkede hun op i NRK’s nye dramaserie SVARTE PENGAR.

Morten Tyldum siger om sin debut spillefilm: Det er en historie om at turde at være ærlig. Det er samtidigt også en fortælling om at man ikke altid bliver lykkelig af at få sine ønsker opfyldt. Berømmelse er ikke en ubetinget god ting. Buddy handler om ærlighed, ansvar og opvækst. Om at opdage at man midt i tyverne pludselig står foran et liv som ” voksen ”.
Morten Tyldum er uddannet fra Scholl Of Visual Arts i New York. Han har arbejdet på NRK Drama og lavet en lang række prisbelønnede kort og novellefilm. Han har også lavet dokumentarfilm i både Jugoslavien og blandt bander i Los Angeles. I de senere år har han også arbejdet med reklame, ikke mindst som medejer af produktionsselskabet Kraftwerk Productions AS.

BUDDY, var en god oplevelse i biografen og også på DVD gør den sig ganske godt. Det er ikke en film der spiller på en visuelle side og hjemme i dagligstuen er historien lige så gribende som i biografens mørke.
BUDDY skildre på en flot måde overgangen fra det at være ung til at blive ” voksen ”. Den viser hvor svært det kan være at give slip og tage ansvar. At gå fra Play Station spil og hyggeaftener med vennerne til en hverdag i et parforhold, der jo som bekendt kræver en indsats, for at det kan holdes kørende. De tre venner er skildret med varme og humor og de tre skuespillere giver hver deres karakter dybde og personlighed. Derfor føler vi med dem hele vejen igennem.
Vi er med når Kristoffer prøver at behage alle for ikke at blive uvenner med nogen. Vi er med da Geri opdager, at han er far og faktisk i sidste ende godt kan lide hans nye rolle.
Og vi er også med når Stig Inge skal overvinde sig selv for bare at gå ind i et S-tog. Det er rørende, humoristisk og ikke mindst genkendeligt. Kærlighedens svære valg bliver også en del af tematikken og det formår Morten Tyldum også at beskrive på en spændende måde. Godt nok er der da et par klicher imellem og nogle af bipersonerne er en smule karikerede og stereotype. Men set i en helhed bakker de godt op omkring hovedpersonerne. De er en del af det univers de befinder sig i. Buddy kan varmt anbefales som en god oplevelse, hvis man har lyst til en realistisk skildret ungdomsfilm med et frækt glimt i øjet. Og så er det dejligt forfriskende at se nye skuespillere, der godt og sikkert spiller deres roller. Man skal bestemt ikke afskrive Norge, som et land der kun kan producere tunge og smalle film. BUDDY fortjener at blive set verden rundt, for den har elementer som alle kan nikke genkendende til.

Ekstra materiale:

Bag Kameraet på BUDDY.

BUDDY Gag Reel.

Kommentarspor af Blandt andet Morten Tyldum.

Ikke et imponerende ekstramateriale. Kommentarsporet er ok og der er til tider spændende informationer om filmens tilblivelse.

Karakter for ekstramaterialet: **

Filmens billedformat er letterbox 1.85:1. Anamorphic, og lyden er 5,1 Dolby Digital.

Filmen er venligst stillet til rådighed af >a href=”http://www.sandrewmetronome.dk”target=”_new”>Sandrew Metronome.

Titel: Buddy.
Original Titel: Buddy.
Premieredato: 14. september 2004
Instruktør: Morten Tyldum.
Skuespillere: Nicolai Cleve Broch, Aksel Hennie, Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Edward Schulteiss, Janne Formoe, Henrik Giæver, Kim Hauge, Håvard Bakke, Eivind Sander.
Spilletid: 100 min.
Selskab: Norsk Filmfond, Happy Endings. 2003.
Genre: Drama
Link: http://www.buddyfilm.no

banner
Overskrift Højre Block
Emma
Cherry
A son
Coming 2 America
Raya Og Den Sids...
Crash Landing On...
Locked Down (HBO...
Star Trek: Picar...
C. B. Strike: Le...
The DigKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...