Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Tyske Filmdage 2022
Oscar 2022
Cph:Dox 2022
Robertprisen 2022
Bodilprisen 2022...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Esthers Orkester
Esthers Orkester billede

Men
A Hero
Rød


Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Bulletproof Monk

12. oktober 2003 af Jesper Lund Nielsen

3 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Bulletproof Monk billede

En magisk pergamentrulle rummer hemmeligheden til verdensherredømme, og kun en munk står mellem den og en magtsyg eks-nazist. Det er kampsport, det er sejt, det er Chow Yun-Fat i god stil.

I Tibet har en munkeorden i mange generationer holdt en stor hemmelighed skjult for omverdenen. Det drejer sig om en magisk pergamentrulle, der – hvis den læses højt – gør læseren i stand til at bestemme over verden på godt og ondt. En så magtfuld ting kunne skabe paradis på jorden, men kan i de forkerte hænder vende det hele til et levende helvede. Sjovt nok har en flok nazister under 2. verdenskrig fået nys om rullen, og den vil de naturligvis have…

I mellemtiden er det blevet tid til at skifte beskytteren af rullen ud, da dette sker hvert 60. år. Den nye beskytter skal være fundet via tre profetier og bliver denne gang munken der spilles af Chow Yun-Fat (Tiger på spring, drage i skjul, Anna and the King) Han må opgive sit navn for at blive beskytteren, og får til gengæld nogle rimeligt seje kræfter fra, tja, magien? der følger med hvervet.

Netop som overdragelsesceremonien er gennemført angriber nazisterne, og fra det øjeblik af går den vilde jagt. Munken undslipper sporløst, og den bitre nazi-leder må se sin pergamentrulle tabt. Herfra springer filmen til 60 år senere, hvilket jo passer med den periode der skal gå, inden en ny beskytter skal findes til rullen (hint hint). Nogen er dog stadig ude efter rullen, og den navnløse munk må gang på gang se sig forfulgt af en flok professionelle lejesvende og kæmper en daglig kamp for at holde på sin hemmelighed.

På dette tidspunkt møder vi lommetyven Kar, der spilles af Seann William Scott (American Pie I, II og III, Road Trip, evolution). Han er ung og uregerlig, og forsøger at stjæle rullen fra munken – i øvrigt uvidende om hvad det er. Dette bliver så starten på et lidt uventet venskab der i sidste ende viser sig at give mening…

Ikke uventet er det den gamle nazist der stadig spøger, og han har mange midler i jagten på den magiske rulle. Kampen fortsætter og det gamle opgør gøres op. Men hvem skal mon vinde i denne kamp? Tja, det må du selv se dig til i Bulletproof Monk.

Bulletproof Monk er en eventyrfilm der spiller på humor, mystik og så selvfølgelig martial arts i stor stil. Chow Yun-Fat er en af de helt tunge drenge indenfor den genre, og i kombination med John Woo (der co-instruerer filmen) plejer der og ske ting og sager på filmen, hvilket der også gør her. Der er flere gode kampscener og såkaldt ”bullettime” slow motion som næsten må siges at være John Woos varetegn. Man sidder i hvert fald ikke og falder i søvn over filmen, for ud over velskabte kampscener er der også en god, lun humor indblandet der gør det hele lidt lettere at kapere. Nogen ting må man dog undre sig over: Hvorfor ødelægger man ikke bare pergamentet hvis det er så farligt? Hvorfor falder munken flere hundrede meter ned med en kugle i brystet uden at man ser han kommer sig over det? Hvad skal den maskine, som nazisten har skabt hemmeligt under jorden egentlig gøre godt for? Sådan er der flere spørgsmål der næsten skriger for at blive besvaret men ikke bliver det. Det er synd, for det gør historien lidt rodet, hvilket ellers netop ikke burde forekomme i en eventyrfilm.

Det er opløftende at se Seann William Scott i en anden rolle end ”the Stifmeister” fra American Pie, og han viser potentiale i Bulletproof Monk. Jeg blev i hvert fald positivt overrasket – især over at han faktisk udfører kampscenerne med en vis elegance som man jo bør i martial arts. Da filmen bæres oppe af sin massive action er det måske lidt ligegyldigt at der generelt ikke bruges voldsomt mange kræfter for at få dybsindige følelser ud gennem rollerne. Det er som om der ikke lige var levnet plads til det. Der er ellers lagt op til alle mulige vinkler for at kunne gøre alle karakterne spændende men sådan skulle det altså ikke være. Måske fordi instruktøren Paul Hunter er rimeligt uerfaren eller fordi det slet ikke er meningen der skal være fokus på karaktererne, men jeg synes nu der går noget tabt i de overfladiske karakterer.

Endnu en videoaften er slut, og jeg har følelsen af at have været underholdt. Det er for mig en god indikator for, at Bulletproof Monk har det der forventes af en adventurefilm. Nå, tænker man, putter filmen op på hylden, og giver ellers ikke Bulletproof Monk mere opmærksomhed. Den flytter sig ikke fra mængden, men er dog sebar – helt bestemt.

Ekstra materiale

Det er ikke uden grund at denne udgave kaldes en De Luxe Edition, for der er masser af ekstra materiale på skiven.

Der ligges ud med intet mindre end 7 featurettes. Samlet har de en spilletid på næsten 90 minutter. Det må siges at være meget, specielt når man tager i betragtning at filmen i sig selv "kun" spiller 100 minutter.

Featuretterne fortæller vidt og bredt om filmen. Der er interviews med en masse af de folk der står bag filmen, og selvfølgelig også med dem foran kameraet. Meget af det er godt, men det kan også blive for meget af det gode. Halvanden time er altså i overkanten.

Derudover er der 5 slettede scener. De er meget interessante, dog kunne jeg mangle at få en forklaring på, hvorfor de er klippet ud af filmen. Den sjette og sidste slettede scene er en alternativ slutning på filmen. Den vil jeg naturligvis ikke røbe mere om her…

Så er der 5 trailers, 2 for Bulletproof Monk og 3 for andre film fra Scanbox, der er produktionsnoter, som faktisk er ret interessante at læse. Portrætter af skuespillerne er det også blevet til.

Alt i alt et meget omfattende ekstra-materiale. Trods omfanget får det "kun" 3 stjerner, da jeg savner noget afveksling i materialet. Det er lækkert at se så meget materiale, men det behøver da ikke at være fra den samme skuffe det hele.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Scanbox.

Titel: Bulletproof Monk
Original Titel: Bulletproof Monk
Premieredato: 13. oktober 2003
Instruktør: Paul Hunter
Skuespillere: Chow Yun-Fat, Seann William Scott, Jaime King, Karel Roden, Victoria Smurfit, Marcus J, Pirae, Mako, Roger Yuan
Spilletid: 100 min.
Selskab: Metro Goldwyn Meyer 2003
Genre: Adventure
Link: http://www.bulletproofmonk.com/
banner
Overskrift Højre Block
Top Gun: Maverick
A Hero
Grosse Freiheit
Toscana (Netflix)
Mr. Graversen
Chip 'n Dale: Re...
Everything Every...
Lev, Elsk, Paris
Operation Mincemeat
På Nært HoldKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...