Man må så sandelig sige, at filmindustrien har taget superhelte-genren til sig i den filmiske genoplivning af de tegnede helte, der har stået på det sidste årti.
Captain America blev i sin tid skabt som et modsvar til nazismen. På det første cover i 1941 ser man den stribede helt give Hitler én på kassen – og det er jo vel at mærke inden USA er kommet med i krigen.
Captain America har undertitlen The First Avenger, og det er naturligvis fordi filmen kaster bolden op til den stort anlagte the Avengers, der får premiere senere på året. Her mødes et væld af superhelte under ét for at redde menneskeheden.
Men først til gode, gamle Captain America. Umiddelbart kan han virke en anelse uddateret, eftersom 2. verdenskrig nu engang sluttede som den gjorde. Men man har faktisk formået at gøre filmen vedkommende og man har tilmed skabt en fin rød tråd frem til nutiden.
Krigen raser i Europa, og der er hårdt brug for soldater. Desværre for Steve Rogers, er der ikke brug for ham. Han forsøger forgæves igen og igen at komme ind i hæren, men når man er en lille spirrevip med alskens lidelser, kan det ikke lade sig gøre.
Heldigvis for Steve bliver han udvalgt til et videnskabeligt projekt, der skal skabe et ”supermenneske.” Og et par indsprøjtninger og en god dosis vitarays senere træder Captain America ind på scenen. Med sit skjold i hånden er han først en kransekagefigur, men siden kastes han ind i krigen for at bekæmpe den onde Hydra-organisation, hvor lederen Red Skull har planer om masseødelæggelse og verdensherredømme.
Det skal med det samme siges, at Captain America med fordel kunne have smidt en god halv time på klippegulvet. Den er simpelthen for lang, men ser man bort fra det, så er det faktisk en ganske underholdende film. Selv om man har fået nok af superheltefilm, kan man alligevel godt kaste sig over denne her.
Man kan vel næppe klandre en film med en titel som Captain America for at være patriotisk, så det springer vi over. Som seer er man blot nødt til at acceptere præmissen og tage filmen for hvad den er. Og det er bestemt også godt nok.
For heldigvis er det en rigtig flot film med en overflod af flotte sekvenser. Der er gang i den og selv om nogle nok ville kategorisere Captain America som en af de mere kedelige helte – han er stærk og har et skjold – og hvad så? Så er det faktisk tilstrækkeligt. Skjoldet er lavet af det fiktive stof vibranium og det flyver til højre og venstre og hakker nazister i småstumper mens kaptajnen selv deler overmenneskelige øretæver ud. Alle de personlighedstræk Steve Rogers havde er blevet forstærket af indsprøjtningerne, og han var jo en helt igennem sympatisk fyr, så Captain America er intet mindre end verdens flinkeste superhelt. En super duper good guy. Det fungerer fint i fortællingen og når man samtidig har valgt at tilføje en god dosis selvironi, så kan man nyde filmen uden at væmmes over alle de gode intentioner.
Chris Evans er god som Captain America, han spiller rollen med et herligt glimt i øjet, som vi kender ham fra Fantastic Four- filmene. Hugo Weaving er den lede Red Skull, han er altid god som kold, kynisk skurk – selv om den tyske accent, han har tillagt sig her, af og til får en til at mindes Arnold.
Captain America er bestemt ikke den bedste superheltefilm, vi har set, men det er så sandelig heller ikke den værste. Der er flotte actionsekvenser, fin fortælling og i det hele taget gang i den fra start til slut. På blu ray fremstår de flotte effekter krystalklare, og det er bestemt formatet, denne film bør indtages i.
Se den endelig for en god omgang underholdning, humor og knaldflotte effekter.
Filmen er venligst stillet til rådighed af Paramount Home Entertainment I/S.