Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

CIFF - 12:08 East of Bucharest

28. september 2006 af Per Juul Poulsen

5 stjerner Skriv en kommentar

CIFF - 12:08 East of Bucharest billede

Corneliu Porumboiu skriver og instruerer denne guddommelige lavbudgets-komedie der giver os en forsmag på Rumæniens folkesjæl og en eftersmag af et nyt Europa.

Filmen tager sin begyndelse med en morgen i en lille provinsby øst for Bucharest i Rumænien. Datoen er den 22 december, året hedder 2005. Hvis man har sin moderne europæiske historie på plads, husker man måske at denne dag markerer 16års-dagen for den rumænske revolotion der kulminerede i diktatoren Ceausescu´s flugt via helikopter. Revolutionen var direkte transmiteret på TV og vi ved derfor at Revolutionen var endeligt officiel klokken 12:08 da helikopteren lettede.

Netop dette er omdrejningspunktet i filmen 12:08 East of Bucharest. Den lokale TV stations stjerne, Jderescu (Teodor Corban) beslutter i sit faste program Dagens Debat at undersøge om der reelt var en revolution i denne provinsby. Var der revolutionerende folk på gaden før 12:08, eller sluttede folk bare op omkring den i TV nys proklamerede revolution?

Men som alt andet i Rumænien ender det ikke helt som man regner med. De eneste gæster Jderescu kan få fat på, er den alkoholiserede historielærer professor Manescu (Ion Sapdaru) og pensioneret altmuligmand Piscoci (Mircea Andreescu) der i sin tid var mest kendt for at agere julemand for børnene på kommuneskolerne.

Første halvdel af filmen følger vi forberedelserne til programmet og de tre figurers formiddag, i anden halvdel ser vi selve programmet.

Vi får serveret alle de rumænske særheder, der stadig ligger i kulturen efter kommunismen. De tre personer er på hver sin måde klassiske for Rumænien, og figurerne holder absolut vand på trods af den fine karrikering. De der har været i Rumænien indenfor de sidste 20 år vil måske endda genkende scenografi og format i TV udsendelsen, om end i en til tider mildt karrikeret.

Corneliu Porumboiu som instruerer, formår at skabe en komedie af høj karat. Vi genkender os selv i figurerne for, straks efter, at få latterligtgjort netop det vi genkender. Vi accepterer selvironien selvom det også går ud over os.

Filmen er en komedie, men meget mere stikker under. Den er et glimrende billede på den rumænske folkesjæl på godt og ondt og viser at der måske ikke endnu er taget stilling til alle de tilbageværende problemstillinger.

12:08 East og Bucharest er et isbjerg. Efter at have set filmen føler man sig underholdt og opløftet, men der er stadig en snært af alvor. Issplinten vokser i vores hjerter og alvoren dukker stille og roligt op. For hvordan var det nu gaderne i provinsen så ud, hvordan var det nu at selvforståelsen var, og hvordan var mulighederne for afklaring i virkeligheden?

En film der på alle måder synes et vigtigt skridt for den stadige heling af det rumænske folks kommunistinficerede sår. Filmen er glimrende spillet og instrueret med sans for detaljer. Der er noget for dem der elsker komedie og Dagens Debat giver de sidste par års julekalender Canal Wild Card kamp til stregen hvad angår teknik og interviewmetoder. Men oven i hatten får man altså også en højaktuel statusrapport fra Rumæniens hjerte.

Titel: 12:08 East of Bucharest
Original Titel: A fost sau n-a fost?
Premieredato: 28. september 2006
Instruktør: Corneliu Porumboiu
Skuespillere: Mircea Andreescu, Teodor Corban, Ion Sapdaru, Luminita Gheorghiu, Lucian Iftime
Spilletid: 89 min.
Selskab: 42 Km Film
Genre: Humor


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...