Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Class of 1984

8. september 2006 af Henrik Andersen

4 stjerner Skriv en kommentar

Class of 1984 billede

Så er det muligt at nyde 80’er hittet Class of 1984 for fuld udblæsning på en fin DVD udgivelse. Der er dømt punk, Wasted Youth og en lille smule af den gode gamle ultravold i Mark L. Lesters film.

Andy ( Perry King ) er en ung og fremadstræbende musiklærer, der lige er kommet ind til storbyen med sin gravide kone. Han er vant til et stille og roligt lærer job, men på hans nye skole Lincoln High, ser tingende lidt anderledes ud end hjemme i Nebraska hvor han kom fra.
Lincoln High er en skole hvor det er nødvendigt at have metaldetektor ved indgangen så eleverne ikke slæber for mange våben med til undervisning. Der er betjente på gangene og når læreren har mellemtimer skal de også patruljere på skolen for at holde ro og orden.
Andy møder snart en anden lærer, den desillusionerede biologilærer Terry Corrigan ( Roddy McDowall ). Terry ser sig nødsaget til at bærer en pistol og han drikker også for meget for at holde sin tilværelse som lærer på Lincoln High ud.

Snart må Andy sande, at hans tilværelse som lærer er en truet position, da den unge og forkælede elev Peter Stegman ( Timothy Van Patten ) styrer hele skolen med hård hånd. Godt hjulpet af sin bande der ikke er bange for at slå på tæven. De sælger stoffer og truer de andre elever til at betale dem beskyttelses penge. Stegman vil selvfølgelig sætte sig op imod Andy fordi han er ny på skolen og den samme aften opsøger han ham på hans privat adresse og oversprøjter ham med rød maling.

En dag tager Andy, Stegman i at sælge stoffer til en fra hans musikhold. Den stakkels narkoman kommer galt afsted og slår sig selv ihjel. Men ingen vil hører på når Andy siger at det var Stegman og hans bande der solgte ham stofferne. Ingen tør sige den psykotiske Stegman imod, ingen gang rektor.
Samme aften brænder Stegman, Andys bil af. Fra nu af er der erklæret åben krig imellem de to.
Men det er ikke kun Andy det går ud over, også Terrys elskede kaniner må lade livet. En dag finder man den døde og flåede i biologilokalet der er smurt ind i de små søde dyrs blod.
Stegman skader sig selv og siger det var Andy der slog ham. Dette fører til en alvorlig samtale hos rektor der heller ikke denne gang tror på Andy.
Andy er nu på desperationens rand, og i et raseri anfald smadre han Stegmans elskede bil.

Biologi læren Terry kan ikke klare mere og i desperation tager han klassen som gidsler og med sin pistol tvinger han dem til at svare på hans biologiske spørgsmål. Andy for stoppet scenen inden den udspiler sig til en katastrofe og overtaler Terry til at holde en lille pause.
Men Terry har fået nok og i et forsøg på at kører Stegman ned slår han sig selv ihjel.

Noget tid senere skal Andy og hans elever optræde til en skole konkurrence med deres klasseorkester. Samme aften opsøger Stegman og hans bande Andys kone der er alene hjemme. De voldtager hende og sminker sig i krigsmaling, hvorefter de tager hen på Lincoln High for at tage det endelige opgør med Andy. Nu starter Andy en brutal jagt på at få sin kone tilbage, og en magt kamp hvor kun den stærkeste overlever. Alle knep gælder i kampen for overlevelse.

Instruktøren Mark L. Lester har siden Class of 1984 instrueret film i andre genre. Han står som instruktør på Det vilde vagtværn fra 1986. en af de få komedier han har begået. Ellers er det blevet til en del Action film. Blandt andet: Showdown in Little Tokyo, The Base, og i 1985 den udødelige Arnold klassiker: Commando.
Mark L. Lester har endvidere instrueret Firestarter med en meget ung Drew Barrymore, som pigen med de varme intentioner. Firestarter er baseret på en bog af Stephen King.
Senest har Mark L. Lester lavet den temmelig tandløse øglefilm Pterodactyl, der er fra 2005. Men det er nu for en film som Class of 1984 at han vil blive husket fremover. I hvert fald i de kredse der dyrker den som kult.

Som den unge stræber Arthur Summers ses en meget ung Michael J. Fox. Sjovt at se en ung Fox, komplet med grydeklippet frisure og fine fregner.

Ellers så er skuespillet godt hele vejen igennem. Både Perry King og Roddy McDowall, er gode som de to lærer, henholdsvis den nye og den gamle garvede, med de gode råd. De give god ballast til historien, i forhold til det ellers meget unge cast.
Timothy Van Patten er i øvrigt også rigtig god som den psykotiske Peter Stegman.

Class of 1984 er den originale Årgang's-film - en titel, som man i de efterfølgende år i Danmark forsøgte at slå plat på med "efterfølgere" som bl.a. Årgang '85 (Tuff Turf), Årgang '88 (The Principal) og Årgang '92 (Romper Stomper ), og selv om mange af de øvrige Årgang's-film slet ikke er så ringe endda, har de altså ikke andet til fælles end den danske "oversættelse". Et billigt trick fra de Danske distruptører, der på en måde har skabt deres egen filmserie af nogle film der intet har med hinanden at gøre.

Den gode gamle læder rocker Alice Cooper synger filmens titelsang: I’am the future, der i øvrigt også er et af bøllen, Stegmans ynglings citater.

Class of 1984 er meget voldsom og ender som en regulær hævnfilm, hvor de onde får deres straf. Det foregår blandt andet på en rundsav i en meget udspekuleret og grafisk sekvens. En anden brændes levende, og en må lide døden ved hængning efter at være blevet skubbet igennem et ovenlysvindue. En scene der leder tankerne hen på Dario Argentos mesterværk, Susperia.

Mark L. Lesters Class of 1984 vil altid stå som en skræmmende ungdomsfilm. Men mere skræmmende er det, at den faktisk er blevet overhalet indenom af virkeligheden. For de fleste Amerikanske skoler har i en årrække haft både metaldetektorer og videoovervågning for at prøve at holde narkotika og våben ude. En barsk realitet der nok var svær at forudse i 1982.

Class of 1984 er en god lille film, der ud over at underholde også har noget på hjertet. Så hvis du ikke har set denne lille perle endnu kan det kun tilrådes at du stifter bekendtskab med denne 80’perle, de har inspireret til mange efterligninger siden hen.

Ekstramateriale:

Der er på Class of 1984 kun en trailer for filmen. Men den er til gengæld meget sjov lige at se. Desuden er der mulighed for at se et trailer show for andre DVD nyheder.

Overførelsen er ok. Billede er ikke knivskarpt, men det er den bedste version jeg til dato har set af filmen. Denne udgivelse er også ucensureret.
Den er i sit originale letterbox format 1.85:1 og lyden er god.

Ekstramaterialet for 1 ud af 6 mulige stjerner og det er udelukkende for den originale trailer.

Filmen er venligst udlånt af Nordiskfilm.

Titel: Årgang 84.
Original Titel: Class of 1984
Premieredato: 5. september 2006
Instruktør: Mark L, Lester
Skuespillere: Perry King, Timothy Van Patten, Roddy McDowall, Stefan Arngrim, Michael J, Fox, Keith Knight, Lisa Langlois, Al Waxman, David Gardner.
Spilletid: 94 min.
Selskab: Guerilla High productions. 1982.
Genre: Andet

banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...