Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Corn Island

24. september 2015 af Sofie Svane

5 stjerner Skriv en kommentar

Corn Island billede

Årstiderne kommer og går i denne minimalistiske og visuelt flotte fortælling om livet på Engurifloden, der vil lære os at intet skal tages for givet.

Hvert forår falder Engurifloden, så små øer med frugtbar jord vokser frem. Her dyrker bønderne majs til at overleve vinteren. Men dette ingenmandsland, der markere den naturlige grænse mellem Georgien og Abkhasien, er bestemt ikke ufarligt. Dels har de to nationer være i konflikt siden 90’erne og dels truer efterårets stigende vandstand, med igen at oversvømme øerne.

I Corn Island følger vi en abkhasisk bonde (Ilyas Salman), der sammen med sit barnebarn (Mariam Buturushvili) slår sig ned på en af øerne, for at gro majs til vinteren. Vi følger dem i deres udfordringer og hårde arbejde med at bygge en hytte og passe majsen, imens konflikten viser sig med hyppige militærpatruljer og skudsalver i baggrunden.

Plottet er ultra enkelt: Bonde med barnebarn ankommer til ø og dyrker majs henover sommeren, indtil høsten sætter ind. Men på trods af enkelheden, eller måske snarere lige præcis på grund af enkeltheden, bliver man langsomt suget ind i universet.

Hele filmen foregår på, og omkring, den lille ø. Det omkringliggende landskab er naturskønt og meget stemningsfyldt med tåge og dis, som omslutter det hele når bedstefaren sejler ud i sin robåd, kun omgivet af lyden af vand og vind, krydret med let fuglesang. Det er smukt og ensomt, og giver en særlig følelse af, at være langt væk fra alting.

Intet overflødigt er tilføjet, og der er kælet for de små detaljer. Bedstefarens fremtoning er f.eks. meget gennemført med en enkel slidt jakke, vejrbidt ansigt, og sorte negle, der alle taler sit tydelige sprog om en hårdtarbejdende mand.

Dialogen er ligeså sparsom og det meste kommunikation i filmen er helt uden ord. Bedstefar og barnebarn kender hinanden og arbejdsgangen så godt, at ord synes overflødige. En bevægelse eller et blik er nok, og det er imponerende hvor meget de to formår at udtrykke uden ord.

Ind imellem hører vi skud i baggrunden og enkelte både med soldater på patrulje fra begge sider, kommer forbi. De ser truende ud og man fornemmer konflikten som hænger tykt i luften. Men intet er forklaret og vi får intet fortalt, ud over hvad vi selv kan regne ud, ud fra det vi ser.

Den georgisk filminstruktør George Ovashvili, har med Corn Island lavet noget så sjældent som et glimt ind i en virkelighed, der viser et meget ægte og troværdigt brudstykke af to menneskers liv. Uden filter, uden forklaring, og uden moralisering. Det er smukt i alt sin enkelhed, og minder os om at årstidernes skiften er en del af livets gang, og at intet skal tages for givet.

Titel: Corn Island
Original Titel: Simindis Kundzuli
Premieredato: 24. september 2015
Instruktør: George Ovashvili
Skuespillere: Ilyas Salman, Mariam Buturushvili, Tamer Levent
Spilletid: 100 min.
Selskab: 41Shadows, 2014
Genre: Drama


banner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...