Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Japansk Verdensp...
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jagtsæson 2 - I ...
Jagtsæson 2 - I Medgang Og Modgang billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

CPH:DOX – Kaptajnens Hjerte

23. marts 2022 af Steen Balle

5 stjerner Kommentarer (1)

CPH:DOX – Kaptajnens Hjerte billede

Det sidste halve år har der i Danmark været en stor diskussion om, hvad en dokumentarfilm må – efter at det er kommet frem, at Danmarks Radio har iscenesat optagelser med en betalt thybo i Spanien i filmen ”Kandis for livet” af Jesper Dalgaard. Hvad siger de samme så til, at en dokumentarfilm er animeret med flotte håndtegninger af en morfar på skibet rundt i verdens havne?

Det er et bemærkelsesværdigt arbejde, som Simon Bang har kastet sig ud i – og at finde frem til alle de smilende fotografier vi gemmer i vores fotoalbums. Men bag smilet, kan der ligge en vrede.

Filmens historie har sit udgangspunkt i morfaren, Knud Goths, fødsel i Nykøbing F. i 1893 og om hans liv, at han beklager sig aldrig og familiens erindring om at der var ikke det, han ikke kunne med besætningsmedlemmer, storme og krige. Simon Bang har tegnet morfaderen som arbejdsom – men også hans kamp, da besætningsmedlem bliver overfaldet og Knud Goth må bruge et våben, hvor jeg synes, der er kommet lige lovlig megen rød farve på jorden. Men det er scener, som familien aldrig har talt om, men som findes i kufferten med bilag, billeder, logbøger og avisomtaler, og som Simon Bang på flotteste vis får fortalt på en saglig måde. Det kunne sagtens give anledning fra pårørende til vrede reaktioner – men det er lykkedes Simon Bang, at få to døtre til at fortælle faderens historie også, også at en søn endte som narkoman. Det er også i papirerne kommet frem, at han i 1913 søgte om at blive amerikansk statsborger – men Første Verdenskrig satte en stopper for det.

Vi følger hele Goths liv først med tatoveringer med et rigsvåben på højre arm, så folk i tilfældet af døden kan se, han er dansk, og så et kors på venstre arm, så folk kan se, han er fra en kristen kultur. Det er helt naturligt at se en animeret Knud Goth gå rundt i gamle filmoptagelser og høre suset fra havet – og på et tidspunkt får Knud Goth valget mellem ”hustruen” og ”havet” – det blev havet. Han havde tabt sit hjerte til havet. Spørgsmålet blev også rejst: ”Hvordan starter han en samtale med sin hustru, han ikke har set i flere år?”
Så derved er filmen jo ikke kun en fortælling om Knud Goth.

Verdenshistorien har haft to verdenskrige i hans tid på havet, og han udførte også de opgaver andre kaptajner ikke ville – og blev beskyldt at samarbejde for meget med tyskerne – og meget morsomt siges det om skibskaptajnen, at han grinede af, at dansker kunne få ridderkors ved at skære pålæg i 50 år – men ikke som at være på havet i 50 år. Af store oplevelser for Knud Goth blev det også i 1952 at være i Grækenland på Akropolis, hvor den amerikanske General Eisenhower stod ved hans side, og i 1960 stopper han på de syv verdenshave, og går i land. Men hjem til noget helt andet. Han lever de sidste år i Fensmark ved Næstved – og har selvfølgelig vanskeligt at tilpasse sig en ny verden – og som det siges: ”Før klædt som kaptajn nu som en socialdemokrat.”

Der er skrevet mange danmarkshistorier gennem tiden. Kan nævne Palle Lauring, Erik Kjersgaard, Ebbe Kløvedal Reich og Paul Hammerich. Men med Kaptajnens Hjerte har vi fået en livlig og levende danmarkshistorie – og til visningen 26. marts i Palads Bio, København kl. 14.30 er Simon Bang tilstede i samtale med forfatter Birgithe Kosovic. Glæd jer.

Titel: Kaptajnens Hjerte
Original Titel: Kaptajnens Hjerte
Premieredato: 23. marts 2022
Instruktør: Simon Bang
Skuespillere: "Knud Goth", to døtre
Spilletid: 94 min.
Selskab: Starboard Film, DR, 2021
Genre: Dokumentar , Familiebanner
Overskrift Højre Block
The Bikeriders
Twisters
Kinds of Kindness
Marguerites Formel
Grusomme Mig 4
A Quiet Place: D...
One Life
INDERST INDE 2
Til verdens ende
Wicked Little Le...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...