Julen banker på døren og det ses ikke bare vejret udenfor, men også hylderne i dvd-butikkerne, som bugner af både nye og gamle titler.
Repremiere – Ikke i biografen, men på dvd !
Da jeg voksede op var bl.a. sommermånederne tiden, hvor man kunne gense diverse filmklassikere i biografen på de store lærred. Når disse storfilm kom tilbage for en kort periode, var det en stor oplevelse at se de film, som ens forældre eller bedsteforældre havde fortalt om og som man selv havde fantaseret om. Men som tiden gik blev flere og flere af dem vist på tv og i forfærdelige Pan & Scan udgaver, at den oplevelse man havde fået beskrevet udeblev. De eneste ”rigtige” repremiere var når det gamle filmhus på Christianshavn tog dem op eller man var medlem af en filmklub.
I dag får flere og flere film nyt liv og en ny chance til et nyt publikum og til hjemmebiografen i kraft af at de gamle negativer bliver fundet frem, støvet af og renset efter alle kunstens regler, så nogle af dem næsten ser bedre ud i dag end ved den oprindelige premiere. Heldigvis er det ikke kun Disney, som ofre penge på deres klassikere, også mange andre selskaber er begyndt at følge trop heriblandt Warner, MGM og Columbia Pictures. Skal jeg være helt ærlig så syntes jeg at det er langt bedre at de ofre penge på en god restaurering, end at lave en halv dårlig genfilmatisering, som vi desværre har set alt for mange af på det seneste.
Historiske film og dramaer i hjemmebiografen
Historiske film og dramaer er fremragende underholdning i hjemmebiografen. Ikke blot byder de på storslåede scenerier og gode skuespillere, underholdnings værdien er langt højere end de talrige af serier der stort set fortæller den samme historie om og om igen, bare i forskellig indpakning afsnit efter afsnit og det bliver for kedeligt i længden. I takt med at skærmene bliver større og lyden også bliver bedre i hjemmene er der virkelig basis for mange gode oplevelser med disse storfilm.
Livet forstås baglæns, men . . .
Livet forstås baglæns, men må leves forlæns sagde en klog mand engang, derfor er det meget vigtig at vi ikke glemmer historien og lære om hvorfor vi bl.a. gør som vi gør og hvorfor vi er kommet så langt eller for at kunne forstå hvad der sker omkring os. De færreste har tid til at læse store tykke bøger om det og derfor er det godt at man så kan ty til filmens verden, som mange gange på en underholdende måde kan lærer os lidt om fortiden og vores forfædre selv om der naturligvis, sommetider er pyntet lidt hist og her.
Filmen vi skal kigge nærmere på her er den engelske storfilm ”Cromwell”.
Lidt om filmen . . .
I det 17. århundrede satte den ambitiøse, landadelsmand Oliver Cromwell, sig modigt op mod den politiske, undertrykkelse og korruption, der hærgede nationen. Kong Charles I ser sin magt blive undermineret af en undersåt og skynder sig at derfor udfordre sin modstander. Vinderen bliver indehaver af den totale magt, og taberen bliver et hoved kortere. Det er en medrivende og flot skildring af den kamp, der rasede mellem monarkiet og befolkningen i selve hjertet af England på den tid og der er ikke sparet på noget i skildringen, som byder på både flotte slagscener (I bedste Braveheart stil), men også habilt skuespil fra flere at Englands bedste skuespillere i 70’erne. Men flot er det også at den er lavet på et tidspunkt, hvor storfilm af den slags næsten havde taget livet af de store studier som fx Cleopetra, der næste tog livet af Fox, for folk var kørt trætte og blev hjemme og så tv i stedet.
God men . . .
Som historisk drama er denne film meget typisk. Cromwell skildres som den underkuede landadelsmand som gør oprør mod tyranni for at få demokratiet til at vinde. Det med at gøre oprør har man jo set så mange gange, gør nogle af hans enetaler virke lige lovlige teatralske og tunge ligesom Cromwell figuren er tegnet lige lovligt heroisk. For godt nok kan englænderne takke Cromwell for den velstand skabte dem i de efterfølgende årtier, men filmen fortæller ikke noget om, hvordan Cromwell fuldstændig kørte Skotland og Irland helt ud på et sidespor i de efterfølgende år og ej heller om hvordan han slog hårdt ned på alle antikatolske bevægelser, som gjorde og stadig ham til en ikke helt i Irernes historiebøger. Flere af de senere terror handlinger, som har hærget England, kan spores tilbage, som hævngerninger for det udrensninger Cromwell foretog efter han kom til magten.
Kong Charles I bliver skildret som den onde diktator, men faktisk var han bare arrogant og de få omkring ham havde måske ikke den bedste moral, så han havde meget magt på måske ikke det bedste grundlag. På den tid var der ikke mange, som var så velhavende og sad i det daværende parlament, så selvom man måske ikke kan kalde Cromwell for frihedshelt, som William Wallace i Braveheart, var han alligevel med til at vække middelklassen og få dem til at udnytte deres indflydelse.
Solidt skuespil
Oliver Cromwell spilles rigtig godt af nu afdøde Richard Harris som de fleste bl.a. kender fra Harry Potter filmene i rollen som Albus Dumbledore, men har en lang og alsidig karriere bag sig i mange engelske storfilm, som ikke blot skuespiller, men også sanger, hvilket man bl.a. kunne høre i musicalen Camelot fra 1967 baseret på legenden om Kong Arthur. Man har også kunnet opleve ham i Gladiator der for nylig også er kommet i en forbedret udgave og i en masse forskellig genre fra action til dramaer, men filmen som slog hans navn rigtig fast var Manden De Kaldte Hest.
Kong Charles I spilles af en veloplagt Alex Guinness, som rigtig mange i dag forbinder med den rigtig Obi-Wan i Star Wars filmene, men faktisk ligger hans storhedstid længere tilbage. Han spillede bl.a. med i en lang række af instruktøren David Lean’s film som fx Broen Over Floden Kwai og Lawrence of Arabia og talrige andre af de store film i 50’erne. 60’erne og 70’erne, hvilket også har indbragt ham indtil flere film- og hæderspriser for hans altid flotte skuespil. Han har i modsætning til Harris, primært begået sig i historiske dramaer og klassiske bog og skuespil filmatiseringer.
De andre roller er besat med mere eller mindre kendte ansigter, som nok må være op til den enkelte om de kender, men de yder til at det at dette bliver en flot oplevelse også på dvd.
Filmen er instrueret og skrevet af Ken Hughes, som er mest kendt for hans filmatisering af Ian (James Bond) Flemings Chitty Chitty Bang Bang for efter Crowell var det lidt småt med produktionerne han stod bag, men arbejde dog for en tid sammen med Albert R. Broccoli på tros af han havde stået bag den ikke rigtige James Bond film Casino Royale fra 1967.
Lidt om disken i øvrigt …
Video
Billedet er i 2.35:1 Anamorphic og står skarpt, renset for snavs og anden støj og meget roligt hele filmen i gennem. Farverne er gode og filmen har virkelig fået nyt liv både i forhold til tidligere VHS-kopier, men også LaserDisc kopier må se sig slået her. Flot !
Audio
Den 6 spors stereolyd har også fået løft, og er også blevet renset og finpudset til et sprit nyt, dog ikke et Dolby Digital 5.1 spor, men et simpelt 2.0 Dolby Surround, hvilket er lidt skuffende, på tros af det bestemt ikke er et dårligt lydmix. Jeg gætter på at man har ofret 5.1 til fordel for muligheden for mange sprog, når filmen er så lang og gøre den salgbar på mange markeder rundt om i Europa.
Menu, Kapitler og Tekster
Menuerne er kedelige og uden ledsagelse af musik, men tjenere ene og alene til hurtig at komme i gang eller finde et bestemt sted i filmen.
Filmen er inddelt i 28 kapitler og placeret på okay steder.
Tekster kan man som sædvanligt vælge på adskillige sprog udover de obligatoriske skandinaviske.
Ekstra materiale
Der er desværre ikke noget filmrelateret ekstra materiale, kun 3 trailere fra andre film som fx førnævnte Broen Over Floden Kwai, som har en del ekstra at byde på, og så er det skuffende når de nu har valgt at genudgive den i en flot udgave.
Konklusion
Dette var ikke en billig film, men også klart et bevis for, storfilm af denne art sang på sidste vers i starten af 70’erne. Nogle år senere var det store katastrofefilm som blev det store hit. Der var simpelthen ikke kød nok på sidehistorierne. Der er masser af lange talescener, som på nogen godt kan virke trættende, men de reddes dog af de flotte slagscener der godt kan hamle op med film som The Patriot og Braveheart og ikke mindst de mange film af i dag, som i stedet for rigtige mennesker bruger CGI og forskellen til den ægte vare ses klart i denne film.
Det er ikke kun Amerikanerne som har lavet store film og denne dvd er et godt bevis på dette. Har du fået mod på mere kan jeg bl.a. anbefale diverse film af David Lean, men også den senere En Mand Til Alle Tider, hvis vi snakker historiske film.
Hvis du vil vide mere om Oliver Cromwell så tag et smut forbi www.olivercromwell.org, der er en side fyldt med informationer om ham og hans efterkommere.
Så denne (gen)udgivelse eller repremiere, som jeg vil kalde den, kan jeg kun hilse velkommen og håber vi få mange flere klassikere at se i fremtiden.
Billederne fra filmen er lidt historiske da der er tale om scannede stlls fra dengang da filmen havde premiere.
Filmen er venligst stillet til rådighed af Universal Pictures.