Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage
Fejø Film Festival

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Meter I Sekundet
Meter I Sekundet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Da Hitler stjal den lyserøde kanin

12. maj 2021 af Jesper Skovlund

4 stjerner Skriv en kommentar

Da Hitler stjal den lyserøde kanin billede

Tyske Caroline Links filmatisering af Judith Kerrs selvbiografiske bestseller er en solid, rutineret filmatisering der vil gøre sig godt for familiepublikummet og i grundskolen.

Instruktøren Caroline Link, der vandt en Oscar i 2003 for ”Fortabt i Afrika”, har efterhånden gjort det til sit speciale at fortælle om familier og ikke mindst om børn og unge der under vanskelige omstændigheder skal finde sig til rette. Således også denne gang, hvor hun har filmatiseret tegneren og forfatteren Judith Kerrs barndomsselvbiografi med samme titel som filmen.

Judith Kerr beskriver sine barndomsårs flugt med familien i tiden op til og lige efter Hitlers valgsejr i 1933. Flugten går fra Berlin til Schweitz, Paris og endelig til London – hvor Kerr døde som 95-årig i 2019. Filmen beskriver samme flugtrute.

I filmen hedder Judith Anne og som datter i en jødisk familie og med en forfatterfar der skriver regimet midt imod er der naturligvis intet andet valg end flugten. Link fortæller historien stort set fra det intelligente, charmerende og videbegærlige barns synsvinkel, der vil forklaringer og får dem fra gode voksne forældre og minsandten også fra en hjertevarm Nanny og en onkel for god til denne verden – forklaringer til barnet og familiepublikummet. Få men velvalgte steder lader instruktøren os overvære de voksnes samtaler uden at hovedpersonen er til stede. På den måde får også forældrenes ulykke stemme – og de voksne i familiepublikummet kan nikke med. Ja, her fortælles pædagogisk. Ingen skal være i tvivl om: hvorfor familien må flygte; at nazister er onde; at jøder forfølges, fordi de er jøder; at det er hårdt at skulle lære et nyt sprog, nye traditioner og at finde nye venner gang på gang – men vigtigst, hvad det helt basalt vil sige at være på flugt.

En gennemgående overbevisende signatur i filmen er, at Anne hver gang familien flygter videre siger farvel til tingene: ´Farvel gamle hus; farvel store sten´ etc. Som hun siger: ”Flygtninge siger altid farvel”. Sætningen og Annes afskeder gør indtryk og er svær ikke at genfinde i dag. Filmen gør dog ikke på nogen måde en dyd ud af at parafrasere dagens flygtningeproblematik. Det behøver den slet ikke; den basale fremstilling af at blive forfulgt og at tvinges til flugt står stærkt. Og forklaringerne på den tids samfundsmæssige omstændigheder holdes på et minimum.

Som man kan læse fejler filmens pædagogiske intentioner intet og ikke et sekund er man i tvivl om, at her fortælles med overbevisning. Ikke desto mindre kan man nok savne lidt mere spræl, fx som i indledningens maskebal, hvor ungnazister dukker op i uniform – ´nej det er ikke udklædning´, siger børnene!

Hvis man kan leve med den romantiserende fremstilling af, hvad rigtige børn og voksne og en rigtig (borgerlig) familie er for størrelser. Og hvis man kan leve med den lækre lyssætning og farveholdning, og de velkoreograferede storbyoptrin, ja så venter der en en fin oplevelse med familien i biografen. Her er stof til gode efterfølgende samtaler om dengang under 2. Verdenskrig og naturligvis om at være på flugt i dag.

Titel: Da Hitler stjal den lyserøde kanin
Original Titel: Als Hitler das rosa Kaninchen stahl
Premieredato: 12. maj 2021
Instruktør: Caroline Link
Skuespillere: Riva Krymalowski, Marinus Hohmann, Carla Juri, Oliver Masucci, Justus von Dohnányi, Ursula Werner, Rahel Hubacher, Peter Bantli
Spilletid: 119 min.
Selskab: Sommerhaus Filmproduktion, Warner Bros. Film Productions Germany, La Siala Entertainment, Hugofilm Features, Mia Film, 2019
Genre: Drama , Familie
Link: https://greenwichentertainment.com/film/when-hitler-stole-pink-rabbit/
banner
Overskrift Højre Block
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...
Ét år, én nat
Operation Fortun...
Boy From Heaven
White Noise (Net...
Copenhagen Cowbo...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...