Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Tyskefilmdage 7....
Franske Film Man...
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline

Se alle artikler
Overskrift konkurrence



Vi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Djævelens arkitekt

8. februar 2008 af Jesper Pedersen

4 stjerner Skriv en kommentar KØB FILMEN HER

Djævelens arkitekt billede

Ret vellykket fire en halv time lang tysk drama-dokumentar om en af nazismens mest interessante skikkelser

Er det muligt at sidde i Adolf Hitlers inderkreds og ikke kende til det systematiske mord på seks millioner jøder i nazisternes koncentrationslejre? Er det muligt at sidde som hovedansvarlig for Nazitysklands massive oprustning af krigsindustrien fra 1942 og ikke kende til den sande skæbne for tusinder og atter tusinder af deporterede tvangsarbejdere på våbenfabrikkerne?

”Hvis Adolf Hitler havde haft nogle venner, havde jeg været en af hans nærmeste,” hævdede Albert Speer selv under Nürnbergprocessen – de allierede; USA, Sovjetunionen, Storbritannien og Frankrigs militærdomstol overfor tyske krigsforbrydere. Ikke desto mindre vidste han intet om Hitlers endlösung – udryddelsen af jøder en gang for alle – bedyrede han ved samme lejlighed.

Den fire en halv time lange kombinerede dokumentarfilm og dramatiserede fortælling, Speer und Er (Djævelens arkitekt) , skal ikke ud i at frikende Albert Speer. I indklippede interviews med Speers egne nulevende, pensionsgamle børn dømmer de selv faderen. Han måtte have vidst det. Alt andet er umuligt.

Albert Speer er som persontegning vel nok den mest interessante og tvetydige figur i Hitlers nazitop. Blot 28 år gammel fik han i 1933, da Hitler med massiv folkelig opbakning blev sit lands fører, enhver tysk arkitekts drømmejob: bygherre for en overdrevent overambitiøs mand, der gennem monumentale bygningsværker ville vise, at tyskerne var herrefolket.

”Vi skal bygge, som der ikke er blevet bygget i 400 år. Byg og planlæg, som fandtes der ingen grænser,” lød ordren fra føreren.

Fra 1942 var han altså også Tysklands rustningsminister og stod i spidsen for en massiv oprustning takket være tvangs- og slavearbejde. Al den tid tilligemed en fortrolig med Hitler. I hvert fald indtil krigens sidste måneder, hvor han havde indset nederlaget, mens Hitler insisterede på at holde fast. Den tyske infrastruktur, de tyske fabrikker, den tyske befolkning skulle under alle omstændigheder ikke falde i hænderne på de allierede – Hitler beordrede tilintetgørelse; Speer nægtede og planlagde sågar, ifølge ham selv under Nürnprocessen, et attentat på Hitler for at redde den menige, tyske befolkning.

Første afsnit af Speer und Er har i høj grad netop Nürnbergprocessen som ramme for den dramatiserede fortælling. Alt imens vi følger Speers stigning i graderne i Hitlers hierarki vender vi i den ukronologiske opbygning ofte tilbage til retssagen efter anden verdenskrig. Ind er som nævnt også klippet nutidige interviews med Speers børn, samt sort-hvide dokumentariske klip i en interessant og for hovedpartens vedkommende vellykkede form. Det gør den to afsnit lange, tyske miniserie til et afvekslende bekendtskab, hvilket især gør den første halvanden times tid godt. For her har den dramatiserede side af sagen lidt svært ved at fænge.

Det er faktisk først, da jødespørgsmålet, samt Speers dilemma over for Hitler bliver et tema, at dramaet for alvor løfter sig og overbeviser. Det samme kan man sige om Sebastian Koch i den altdominerende hovedrolle som Albert Speer. Vi kender især Koch for den eminente hovedrolle som kunstneren Georg Dreyman i stasidramaet, Das Leben der Anderen. I Speer und Er kæmper han lidt med, hvad der ligner sparsommelig personinstruktion. I de psykologisk mest tyngdefyldte momenter er han ganske god, men ellers lidt vel rigeligt jævn i lighed med det øvrige galleri, der for hovedparten ender ret anonyme.

Særlig opmærksomhed knytter man naturligvis til Adolf Hitler, der i sagens natur er miniseriens største birollefigur. Det er nærmest umuligt, om end ikke videre retfærdigt, ikke at måle Tobias Morettis bud på føreren med Bruno Ganz’ pragtpræstation i Der Untergang, og her falder Moretti ikke alene lidt uheldigt ud; faktisk ret skidt. Der er alt for lidt bid og kant over hans Adolf Hitler.

Man bliver klog af at se Speer und Er, uden at de fire en halv time fremkommer med egentlige nye oplysninger. Det er en nuanceret beretning om en mand forblændet af de drømme, nazismen gav ham lov til at udleve.

EKSTRAMATERIALET er ganske interessant. I alt tre timer med en længere dokumentarfilm, klip og interviews, samt en ”The Making of…”

http://www.moviezoo.dk/Djaevelens-Arkitekt-(3disc)-DVD-film_7319980067075?ref=boligbasen&affiliate=1014&utm_source=boligbasen

Titel: Djævelens arkitekt
Original Titel: Speer und Er
Premieredato: 29. januar 2008
Instruktør: Heinrich Breloer
Skuespillere: Sebastian Koch, Tobias Moretti, Dagmar Manzel, André Hennicke, m.fl
Spilletid: 270 min.
Selskab: Bavaria Media GmbH, Bavaria-Filmkunst Verleih, 2005
Genre: Drama
Link: http://www.viipillars.com/speerhitler/



banner
Overskrift Højre Block
Civil War
Lupin III: Cagli...
HAMMARSKJÖLD
Birthday Girl
Perfect days
Ripple
KALAK
FØR STORMEN
All of us strangers
Drengen & Hejren



KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...