Selv om man er doktor, så er det ikke sikkert at man kan redde sig selv. Tilfældet står klart i Marvels seneste skud på stammen, hvor vi skal lære Doctor Strange at kende. Dog er Stephen Strange ikke lige den klassiske superhelt, og lyder rart nok ikke titlen et-eller-andet-man. Faktisk er hans evner mere lig en troldmands, om end han i lige så høj grad har til opgave at beskytte vores samfund. Det foregår i modsætning til alle de andre helte uden for direkte kontakt med den uskyldige civilisation. Det er nemlig en slags netværkskraft, som han skal værne om, og som nogle skumle væsner vil forsøge at udrydde for at kunne få fingre i herredømmet over Jorden.
Der er derfor lagt op til øretæver mellem Benedict Cumberbatch (Hobbitten, Sherlock Holmes, The Imitation Game) og vores egen Mads Mikkelsen (En Kongelig Affære, Jagten), som står på hver sin side af midterlinjen. Der bliver som sådan aldrig rigtig fløjtet op til duel, for Mads Mikkelsens rolle Kaecilius er ond lige fra første sekund. Doctor Strange har først en lang, lang proces foran sig, før end at han kan begynde at tilegne sig elementernes kraft. Han er en utrolig dygtig læge med stor hukommelse og bred viden. En dag kommer han ud for en alvorlig bilulykke, hvilket nærmest efterlader ham lam i begge hænder. Bitter og såret føler han sig overbevist om at han selv kunne have gjort en større indsats for at have undgået de store skavanker han har som følge af tingene. Han bliver aggressiv og vred på sine omgivelser, og ender med at søge mod det skjulte og sagnomspundne Kamar-Taj, i håb om at få førligheden tilbage i sine hænder. Her finder han dog langt mere end det, og trænes i psyke og sind på en måde, som man ikke kan læse om i nogen lægebog.
Langsomt dukker karakteren Doctor Strange frem. Navnet er det samme som han brugte i formel praksis, men med kappe og halskæde evner Stephen langt mere end nogensinde. Klar til at beskytte vores univers!
Marvel og instruktør Scott Derrickson følger den klassiske opskrift på 1) omstændigheder der skal føre til skelsættende omvæltning, 2) træning og udvikling og 3) ta daa, en superhelt er skabt. Den første del er langt den mest interessante, fordi Stephen Strange er så meget anderledes end Peter Parker, Steve Rogers, Tony Stark, Bruce Banner og hvad de civile ellers har heddet, før de blev sat til at frelse verden. En kinda ordinary guy, som bare gerne vil have styr på sit helbred. Det er en fornøjelse at følge ham, før end han ender i Kamar-Taj. For her knækker kurven, og sjældent har jeg set så kedelig en ”montage”, hvor vi bygger lag på vores nye helt. Og da han så er fuldt påklædt og klar til at duellere, så må man bare sig at vores egen kære Mads bare ikke er til at tage alvorligt. Jeg tænker at Loppen i Ant-Boy er langt mere skræmmende, hvor Kaecilius bare er nævenyttig. Det samme kan man sige om det opdækkende ensemble der skal stå last og brast om Doctor Strange. Flotte navne som Tilda Swinton, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor, Michael Stuhlbarg, Benjamin Bratt og Scott Adkins drukner i gule lyn og grønne heksetegn.
Doctor Strange skal dog roses for sine flotte visuelle effekter, som også udløste en nominering ved dette års Oscar-uddelingen. Dog er de blot et udtryk for at danne ramme om en lettere tom skal vedrørende et univers, som jeg på ingen måde har brug for at se mere til. Om Doctor Strange er en større fisk i tegneserieform end på film, kan jeg kun håbe på. Her er han reduceret til en hundestejle i bedste fald. Ulig sine artsfælles er Doctor Strange også nede på en effektiv tid på blot 7 kvarter, hvis man barberer rulleteksterne fra. Ganske usædvanlig reducering, da man i hvert fald normalt er på minimum 8 eller 9 af slagsen. Måske der bare ikke var mere at fortælle? Jeg kan ikke svinge mig op på mere end 3 stjerner.
På en Marvel-udgivelse er der naturligvis masser af bonusmateriale. Du kan for eksempel få en introduktion af filmen via Scott Derickson, eller vælge at få et fuldt kommentarspor lagt på. Du kan se slettede scener, udvidede scener og fraklip hvor det hele kikser. Dertil kommer hele 5 featurettes samt et kig ind i Marvel Studios. Her er sådan set nok at holde øje med, men man ville jo nok have foretrukket at filmen omvendt var et tilsvarende sus.
Filmen er venligst stillet til rådighed af Disney.