Overskrift konkurrence


Standard facebook

Seneste artikler
Robert-Prisen 2023
Bodilprisen 2023...
Spansk Doña Zine...
Robert Nominerin...
Franske Filmmandage

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Jomfruer Fra Rummet
Jomfruer Fra Rummet billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

DVD anmeldelse

Drømmen

4. oktober 2006 af Kristian Jensen

5 stjerner Skriv en kommentar

Drømmen billede

Over 400.000 indløste en biografbillet til Drømmen da den i sin tid udkom. Ikke underligt – da filmen er et lille mesterværk.

Niels Arden Oplev kom bragende ind på den danske filmscene med hans ålborgensiske debutfilm ”Portland” fra 1996. Siden har Oplev blandt andet været inde over tv-serien ”Taxa” (1997 – 1999) og den kulsorte komedie ”Fukssvansen” fra 2001. Nu er Niels Arden Oplevs nyeste film ”Drømmen” endelig udkommet på DVD. Historien om landsbyknægten Frits (Janus Dissing Rathke) og den dæmoniske rektor, Lindum Svendsen (Bent Mejding), er stadig en fantastisk filmoplevelse.
Da Frits far (Jens Jørn Spottag ) får et psykisk sammenbrud, må Frits se sig stemplet som ”landsbytosse”. Dagen går med daglige drillerier fra de andre elever, og skældud fra lærerne. Det hele kulminerer, da Frits bliver taget inde i pigernes omklædningsrum af den modbydelige rektor Svendsen.
Skoleinspektøren gør kort proces over for Frits, og banker ham gul og blå. Episoden bliver begyndelsen på et opgør mellem to forskellige generationer, i en tid hvor den danske selvopfattelse var i stor forandring. Frits bliver støttet af den nyankommende lærer Freddie Svale (Anders W. Berthelsen), der ligesom Frits drømmer om et nyt og bedre skolesystem. Men det bliver en hård kamp, der får konsekvenser for Frits, hans familie, Svale og rektor Svendsen.

”Drømmen” er en af de bedste danske film i lang tid. Der er kælet for alle detaljer i produktionen, og resultatet er intet mindre end sublimt. Billederne, musikken, replikkerne, skuespillet – alt synes at gå op i en højere enhed.
Især Janus Dissing Rathkes præstation som Frits er særlig mindeværdig. Jeg håber virkelig at den unge skuespiller vil dukke op i flere fremtidige film.
Anders W. Berthelsen er ligeledes god i rollen som idealisten og hippien Freddie Svale. Bent Mejding er yderst ondskabsfuld i rollen som Lindum Svendsen. Mejding spiller med en brutalitet, der får det til at løbe koldt ned af ryggen, og man kan nærmest mærke smerten, når Mejding deler ørefigner ud.
”Drømmen” er til dato årets bedste film, og uden tvivl Niels Arden Oplevs flotteste. Lad os endelig få lidt mere af den slags.

Læs iøvrigt Jesper Hintze Vildbrads biografanmeldelse af "Drømmen" her på siden.

Ekstramateriale:

- Hugo fra Himmerland – med introduktion af Niels Arden Oplev
- Drømmen – en instruktørs rejse
- Janus fra Sjørslev
- Drømmen trailer

”Hugo fra Himmerland” er Niels Arden Oplevs debutfilm fra filmskolen anno 87. Filmen er en dokumentarfilm om Oplevs egen far, Hugo, og fortæller historien om en mand, der tvinges til at stoppe sit landbrug, og i stedet begynder som industriarbejder. Den lille film på 28 minutter, er et hjertevarmt portræt af en mand, der tvinges ud i noget han egentlig ikke har lyst til, men som alligevel formår at se lyst på tilværelsen.
Man kan vælge at se dokumentarfilmen med en introduktion af Niels Arden Oplev, hvor han fortæller om forholdet mellem hans egen opvækst og ”Drømmen”. ”Hugo fra Himmerland” er en meget personlig og hjertevarm film om en mand, der trods modgang formår at holde hovedet og humøret oppe.

”Drømmen – en instruktørs rejse” er en bag-om-kameraet film, der giver en grundig gennemgang af filmens tilblivelse. Filmen er fortalt af Niels Arden Oplev selv, og man får et indblik i de tanker han har gjort sig under indspilningen. Samtidig fortæller filmens skuespillere om, hvilke overvejelser og tanker de har gjort sig i forbindelse med deres roller. Det er ganske interessant at se på, og da filmen har en tilpas længde (ca. 25 min) når man ikke at kede sig.

” Janus fra Sjørslev” er et lille portræt af Janus Dissing Rathke, som spiller Frits i ”Drømmen” Filmen er 8 minutter lang og fortæller om hvordan Janus fik rollen som Frits. Det er et fint lille portræt af en ung skuespiller, som vi forhåbentlig kommer til at se meget mere til i fremtiden.

Ekstramaterialet til ”Drømmen” er gennemført og godt. Det er altid dejligt at se en udgivelse hvor der bliver kræset for publikum.
Det er absolut topklasse 5 stjerner.

Filmen er venligst stillet til rådighed af Nordisk Film.

Titel: Drømmen
Original Titel: Drømmen
Premieredato: 26. september 2006
Instruktør: Niels Arden Oplev
Skuespillere: Bent Mejding, Anders W, Berthelsen, Jens Jørn Spottag, Janus Dissing Rathke, Anne-Grethe Bjarup Riis, Peter Hesse Overgaard, Sarah Juel Werner
Spilletid: 104 min.
Selskab: Zentropa 2006/Nordisk Film 2006
Genre: Drama
banner
Overskrift Højre Block
Munch
Jomfruer fra rummet
meter i sekundet
Aftersun
Karaoke Paradise
Regnen skyller a...
Den blinde mand ...
Babylon
Willow (Disney+)
The Pale Blue Ey...KLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...