Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrence

Fri Mand
Fri Mand billedeVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Dumb Money

21. september 2023 af Maria Bjerregaard

4 stjerner Skriv en kommentar

Dumb Money billede

Paul Dano viser endnu engang hans store skuespilstalent i den ambitiøse, fjollede og underholdende ”Dumb Money” baseret på en sand historie.

De fleste ved nok godt, at Wall Street og investeringsfondene er de rene ulve. Det har de været igennem mange år, men under corona- epidemien i 2021 var det ved at gå grueligt galt. En amatørinvestor og YouTuber besluttede sig for at smide hele hans opsparing på GameStop aktien og gøre virksomheden populær igen. En medvind som de grådige ulve prøvede at sætte en ende på.

Familiefaderen og YouTuberen, Keith Gill ( Paul Dano) har sat hele sin opsparing på GameStop aktien. En aktie, som de store investeringsfonde har vurderet til at falde kraftigt. Da mange begynder at følge Gill på de sociale medier, får GameStop aktien meget mere værdi og succes. En succes, som de store fonde vil gøre alt for at nedlægge. Det bliver derfor en kamp imod de grådige, rige ulve og de helt almindelige folk.

Cardi B’s ”wet-ass-pussy” bliver spillet på højeste volumen i filmens første minutter, hvor vi også bliver introduceret til Seth Rogens karakter. Han er en af bagmændene fra de store onde investeringsfonde, som vil gøre alt for at bevare sin status – og ikke mindst store indkomst. Med både Seth Rogen og Cardi B intro bliver vi hurtigt bekendtgjort med, at ”Dumb Money” skal ses som en komediefilm, selvom sagen dog har været seriøs for mange mennesker. Nogle vil muligvis mene, filmen kommer alt for tidligt ud, og det i mange øjne er lidt smagløst, da sagen muligvis ikke er helt færdiggjort endnu. Det skulle heller ikke undre mange, hvis det ikke er hele historiens udfald, som instruktøren Craig Gillespie får med.

Paul Dano er simpelthen et kæmpe talent. Selvom han muligvis ikke ligner en typisk Hollywood skuespiller, har han igennem årene bøjet reglerne, og har fået lov til at udfolde sit talent. Han minder muligvis heller ikke særlig meget om virkelighedens Keith Gill, men formår fortsat at skabe et nuanceret og præcist portræt af den katteelskende YouTube- investor, som var på manges læber i 2021. Det kan godt være svært at gøre i en komediefilm, men Dano klarer opgaven til perfektion.

Investeringsverdenen kan godt virke forvirrende og til tider uoverskuelig. Derfor er der nogle ting i filmen, som virker fuldstændig håbløse at prøve at forklare. Dog får vi det overordnede billede af, hvordan de store forsøger at smadre de små - så længe de store fortsat kan blive på toppen. Det er vel og mærke også hele pointen med filmen, og hvorfor der også kom en stor retssag ud af begivenhederne. Dels kan filmen virke forvirrende, da vi skal have synsvinklerne for alle de store som var involveret i skandalen, men også de almindelige folk. Dette kan blive lidt for meget i længden, og især Pete Davidsons rolle som Keiths stoner-bror bliver simpelthen utåleligt. Dog er Sebastian Stans portræt af den ambitiøse entreprenør særdeles vellykket, og viser hvordan succes hurtigt kan forsvinde natten over – når man træffer de forkerte beslutninger.

Med en masse bandeord og forskellige perspektiver forbliver ”Dumb Money” på mange punkter irriterende. Dybden mangler i stor grad igennem filmen, og derfor er det svært at danne sympati for nogle af filmens bi-karakterer, da filmen vil fortælle mange historier på samme tid. Dog bevarer den fortsat det overordnede overblik, og Craig Gillespie har formået at skabe en god og vellykket film om noget, så frustrerende som investering – naturligvis igennem øjnene af en helt ordinær mand. Det giver næsten en lyst til at sætte sig bedre ind i det hele.

”Dumb Money” er en vellykket, underholdende og til tider frustrerende film om et endnu mere frustrerende emne. Paul Dano skinner igennem rollen som den klassiske underdog, og er også med til at gøre filmens budskab stærkere. Selvom de mange forskellige synsvinkler er forvirrende i en allerede forvirrende verden, formår instruktøren stadig at bevare et godt helhedsbillede, over en meget stor og betydningsfuld begivenhed.

Titel: Dumb Money
Original Titel: Dumb Money
Premieredato: 21. september 2023
Instruktør: Craig Gillespie
Skuespillere: Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D'Onofrio, America Ferrera, Nick Offerman, Anthony Ramos, Sebastian Stan, Shailene Woodley, Seth Rogen
Spilletid: 104 min.
Selskab: Columbia Pictures, SF Studios, 2023
Genre: Drama , Humor


banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...