I året 10191, på planeten Arrakis (også kendt som Dune fordi den udelukkende
består af sand) findes det meget efterspurgte krydderi, "Melange", som siges at kunne forlænge livet og gøre det muligt at rejse gennem intergalaktisk tid. Den der har adgang til krydderiet, har magten. Beboerne på Arrakis lever under konstant fare for de undertrykkende Harkonnens folk, men også de kæmpesmæssige orme som spiser alt der bevæger sig på planeten. For at slippe fri af fare, venter de på deres Messias, som vil komme en dag og redde dem. På samme tid fødes Paul Atreides, den gode Duke Leto's eneste søn. Han vokser op og bliver en dygtig kriger. Atreides begiver sig afsted til Arrakis. Eventyret begynder ...
Før tilblivelsen af den nuværende Dune film, har flere forsøgt at give sig i kast med
filmatiseringen af den populære Frank Herbert roman fra 1965. Forsøgene var ikke
succesfulde. I slutningen af 60'erne arbejdede producer Artur P. Jacobs med filmen,
men hans hjerteanfald satte en stopper for det. Den chilenske avantgarde filmmand,
Alejandro Jodorowsky, forsøgte sig med projektet 7 år senere med hjælp fra penge-
manden, Michael Seydoux. Der blev skrevet 100.000 dollar-kontrakt (i timen!)
med selveste Salvador Dali - som skulle spille Dunes kejser. Desværre faldt dette
projekt til jorden som følge af uoverensstemmelser mellem Dali og Jodorowsky. Senere kastede Dino De Laurentiis sig over projektet. Ridley Scott skulle oprindeligt
have været instruktør. Ridley kastede sig dog over Blade Runner og ind fra sidelinjen
kom David Lynch, der lige havde haft succes med Elefantmanden. Efter et par omskrivninger af manuskriptet gik arbejdet endeligt igang i december 1982.
Rollelisten bestpr af kendte skuespillere som Max Von Sydow, Patrick Stewart, Sting,
og Kenneth McMillan. Hovedrollen gik dog til den dengang ukendte Kyle McLachlan, da han altid havde været hardcore fan af romanen og nærmest kunne den udenad.
Dune kickstartede McLachlans karriere. Senere har Lynch og McLachlan været som 2
uadskillelige dele i filmsammenhæng, bl.a. i Blue Velvet, men også i TV's Twin Peaks.
Dune, der fik en mere uvenlig modtagelse end venlig, har dog senere opnået kult
status og er blevet karakteriseret som Science Fiction genrens "Ringenes Herre" - men hvad er det, der gjorde og stadig gør filmen så speciel? Et stort spørgsmål,
men svaret må ses i en kombination af filmmager, manuskript og skuespillere. Lige fra starten er det nærmest som man hvirvles ind i universet, når prinsesse Urulan indleder filmen.
Der er meget mystik i filmen - den indeholder mange elementer der ikke er beskrevet, hvilket i sandhed også karakteriserer mange af Lynch's senere film. Der er heller ikke mangel på symbolik og det er som man lulles ind i filmens enorme rummelighed. De bemærkelsesværdige settings er enorme og detaljeringsgraden i scenerne er høj! Akkompagneret af musik fra Toto, smelter det hele sammen til en oplevelse der den dag i dag stadig er imponerende. Det kan betale sig at kæle for detaljen.
Sammenspil mellem mennesker, uforklarelighed og dialog har været et kendetegn for Lynch-film og så bestemt også for Dune. Det har lykkedes Lynch at skildre et univers med stor præcision (filmen holder sig meget tæt på bogen) og samtidig kan man ane et strejf af den surrealisme og abstrakthed, som Lynch holder så meget af.
Dune's status som milepæl i Sci-fi genren bør fans af genren ikke snydes for. Denne udgivelse er en oplagt mulighed for at se/gense filmen.
dvd ekstra materiale
Den klassiske science fiction film er kommet i en ny lækker dvd udgivelse!
Filmen kommer i en lækker 2-disc keepcase version (helt blå) med en folder,
der i detaljer beskriver tilblivelsen af projektet. På den ene skive findes
filmen, på den anden ekstramaterialet. Ekstramaterialiet består af 2 dokumentar-
film:
1) "Dreaming Of Dune" (38 minutter) - new retrospective making of.
Med et retrospektivt blik interviewes nøglepersoner og kommer med deres historie.
Interviewene giver et godt billede af hvor svært det var at producere filmen, efter
dens omtumlede tid før manuskriptet blev godkendt mv. Desværre er Lynch ikke selv
med i dokumentaren - hvilket kunne har været prikken over i'et. Hvis man dog bare lige havde fået hans kommentar med på vejen. Derudover kunne det have været interessant at høre mere om det fremragende soundtrack, som Toto leverer. Man hører lidt om hvordan kostumer og settings bliver til. Ellers et must see for fans.
2) Original promotional film "Destination Dune" (6.21 minutter)
Her er Lynch selv med, men det drejer sig også om den originale promotion film, bag
kameraet mv. Man får ovenikøbet et blik af Frank Herbert, som var med under indspilningerne af filmen for at han kunne se hvordan hans univers langsomt tog form i filmen. Denne lille filmbid fungerer mest som en slags reklameblok, men er meget skæg at se. Ikke noget specielt.
Tænk at der ikke findes mere ekstramateriale til denne store film. Det er lidt skuffende, men man må nøjes med det der er! Herfra tænkes stort og der gives 4 stjerner for ekstramaterialet og store 5 stjerner for en dejlig Dune samler-edition!
Filmen er venligst stillet til rådighed af
Scanbox.