Overskrift konkurrence


Standard facebook Følg os på instagram

Seneste artikler
Nye Italienske F...
Franske Film Man...
Støt Cinemaonline
Cinema Made In I...
Dokumentarfilmfe...

Se alle artikler
Overskrift konkurrenceVi anbefaler
Boligbasen.dk
Ligo.dk - en ven af huset

Biograf anmeldelse

Elementært

6. juli 2023 af Line Gren

3 stjerner Skriv en kommentar

Elementært billede

”Elemental” er fantastisk animeret og tegnet, men med en ukompliceret og ligetil fortælling. Ingen dybere lag eller større livsfilosofi snarere et billede på Disney-PIXAR’s deroute af en filmrække, hvor perlerne falder af på stribe som tomme luftkasteller. Udover at ”Elemental” er en tårepersende film, hvor tårer ikke forvandles til guld, men forbliver vand og nærmest har hyperbolsk karakter, så ’smager’ ”Elemental” også lidt af candyfloss og ligner en let lyserød sky, som ender i en halvtom oplevelse

Scenen sættes med det samme. Filmens fortælling foregår i ”Elemental City”, hvor vand-, ild-, jord- og luftelementerne sameksisterer ikke i total harmoni, men bor i enklaver med egne traditioner og gifter sig ikke på tværs af elementer eller blander sig. De blander sig kun i det offentlige byrum, som udgøres af butikker, forlystelser såsom biograf og den offentlige transport; et tog som til forveksling kunne være hentet ud af Disney’s film ”Zootropolis” fra 2016.

Ildpigen, Ember (Leah Lewis) er anden-generationsimmigrant, idet hendes forældre følte sig nødsaget til at udvandre fra ”Fireland” til mulighedernes by ”Elemental City” dvs. N.Y.C.-Manhattan-ish. Forældrene slår sig ned i det, som nok skal forestille sig at være Brooklyn og arbejder sig op fra bunden ved at starte deres egen købmandsbutik og som Ember allerede fra barnsben oplæres i, så hun én dag kan overtage butikken. Wade (Mamoudou Athie) kommer fra en rig kunstnerisk, boheme familie fra Man-hatten og har forskellige mislykkede uddannelser bag sig, men Ember møder ham som stadsinspektør, der bl.a. inspicerer vandrør. Wade bærer alle sine følelser udenpå tøjet og i hans familie har de en festleg kaldt ’grædelegen’, da de alle kan græde som vandfald ved blot den mindste sørgelig eller glædelig erindring. Wade inviterer Ember med på en biografdate og de skal se filmen ”Tide & Prejudice” (omskrevet fra ”Pride and Prejudice” roman af Jane Austen, som følger en ung piges udvikling).

Ember minder om Joy fra Disney-PIXAR’s ”Inside Out” fra 2015. Det friske, høje og legende energiniveau og evnen til at se det positive i alt og alle og udtænke udveje uanset, hvor umulig og presset situationen synes at være. I Ember er følelsen af glæde/joy tilsat et iltert temperament og stor utålmodighed, især over for kunderne i faderens butik, som hun jo skal overtage og har knoklet for og set frem til butiksskiltet ”Ember’s fireplace”.

”Inside Out 1” (2015) er ét af Disney-PIXAR’s største mesterværker, som følges op med ”Inside Out 2” og kommer til at lande på et tørt sted i juni 2024, hvor vi kan håbe, at Disney-PIXAR’s ekstrem høje kvalitetsniveau vender tilbage med netop ”Inside Out 2”. ”Inside Out 1” etablerer på fremragende vis flere lag i historien ved at bruge de fem følelser på et abstrakt og filosofisk niveau og laver et slags forsvar for tristhed, at ’sadness’ kan være konstruktivt og være en slags ’driver’ til at flytte sig mentalt. Andre af Disney-PIXAR’s velskabte patos universer uden at blive oversentimentale er ”Up” (2009) med det ældre barnløse ægtepar Carl og Ellie i centrum eller filmen ”Coco” (2017), hvor alt styrter sammen og en total, ren patos hersker, når bedstemoderen husker de to ord i sangen ”Remember me”.

”Elemental” rammer desværre ikke det ovennævnte høje niveau af abstraktion eller livsfilosofi, men forbliver endimensionel og hovedpersonerne i form af ild- og vandelementer gennemgår ikke nogen rigtig udvikling, fordi intet er på spil og forbliver på et forfladiget niveau fra filmens begyndelse til slut.

Titel: Elementært
Original Titel: Elemental
Premieredato: 6. juli 2023
Instruktør: Peter Sohn
Skuespillere: Leah Lewis, Mamoudou Athie, Ronnie Del Carmen, Shila Ommi, Wendi McLendon-Covey, Cathrine O’Hara
Spilletid: 102 min.
Selskab: Disney-PIXAR 2023
Genre: Tegne- og animationsfilm
Link: https://www.youtube.com/watch?v=hXzcyx9V0xw
banner
Overskrift Højre Block
Diary Of A Wimpy...
Ønsket
Maestro
Godzilla Minus One
Thanksgiving
Leo (Netflix)
Callas Paris 1958
Priscilla
Napoleon
Et Svært ÅrKLOVN FOREVER tr...
Blade Runner 2: ...
"Fantastic Beast...
Avengers: Infini...
Rumkapslen fra "...
Suicide Squad ti...
Superfast: Nyt k...
Trailer: Mission...
Gina Rodriguez m...
Frozen 2 officie...