En komedie siger coveret – i så fald en tragikomisk af slagsen, kan jeg gå med til. Her skal du opleve en mand som er sin egen værste fjende. Hvor end han gerne ville, så drømmer han om at kunne leve af sine skriverier. Eneste problem er at ingen gider udgive det han skriver. I en beskidt og rastløs tilstand, vandrer Hank Chinaski rundt og laver ingenting. Han arbejder på agurkefabrik – og bliver fyret, han arbejder som skotøjsæske-sorteringsmedarbejder – og bliver fyret. Ja, han bliver fyret alle de steder han finder arbejde. Han beder næsten også selv om det, alene ved at møde op på første arbejdsdag. Med en stor hang til flasken og letlevende kvinder, sumper han rundt i en ulidelig tilværelse, som her er fantastisk indfanget af den norske instruktør Bent Hamer.
Da Hank møder Jan (Lili Taylor – Løsepenge, The Haunting) finder han egentlig lidt glæde. For her en en som har det på samme måde som ham selv. Tilmed er Jan så også det spejlbillede af ham selv, der fortæller ham hvor elendigt hans tilværelse står til. Omsorg er der ikke meget at hente af, og slet ikke hos de som skulle klare den slags allemest. Hanks mor er overbærende, men føjer sin mand, Hanks far, som anser han for et regulært nul. Hvilket i og for sig også er sandt nok, men som der heller ikke gøres meget ved. Filmen er et ulækkert, på den flotte måde, billede på menneskelig destruktion. Dels på den måde som Hank lader livet passere, men også det sølle sind som ikke kæmper mod sygdom, alkohol og usselt kvindeligt selskab. Samværet med Laura (Marisa Tomei – Alfie, In The Bedroom) er heller ikke noget at råbe hurra for. Endelig i lidt finere kredse, men uden at høre til...
Matt Dillon startede ud som lyn og torden via “Outsideren” sammen med unge stjerne som Tom Cruise, Patrick Swayze, Emilio Estevez, Ralph Macchio, Rob Lowe og C. Thomas Howell, for siden at gå lidt i stå. Dog må man sige at han på det seneste har fundet sig til rette. At bruge ham i Vild Med Mary, var på det tidspunkt en ren offergave, da man nok mente at han var over the hill som skuespilller. Wild Things inden måtte næsten være højdepunktet. Genopfundet i Oscar-vinderen Crash, ændrede dette og med Factotum er han i allerhøjeste grad tilbage på sporet.
Hank Chinaski er et alter ego til den sande forfatter Charles Bukowski tilsat lidt norsk magi fra manden bag “Samler fra Køkkenet”. En intellektuel rejse gennem et traurigt sind. Ikke en film som efterlader en i glædesrus, men som på sin egen stilfærdige og bundrådne måde efterlader en oplevelse som er berusende simpel. Det er den slags film, vi ønsker at se fremover og gerne med noget ægthed i forhold til virkeligheden. Hurra for Factotum, som faktisk bliver bedre og bedre jo mere man tænker over det og får den på afstand. Den startede på 4, så det skal den have. Men min overvejelse her og nu går på, at den om kort tid stadig sidder fanget i mit system og skriger på en 5'er? Og på sigt, er den så blevet en klassiker? Hørte man nogen sige 6 stjerner?
Ekstra Materialet går på Factotum-brudstykker samt et halv times portræt af Bent Hamer.
Filmen er venligst stillet til rådighed af:
SF/Fox.