Ferien står for døren. Desværre er der lavvande i fars ( karl Stegger ) pung, så efter skoleafslutningen er overstået, har børnene kun vejen at lege på.
Onkel Anders ( Peter Malberg ) og far køber sammen en lodseddel og vinder 5000 kr. De lover børnene en dejlig ferie, men hvor skal de tage hen. Søs (Else Hvidhøj), som nu er gift med Peter ( Ib Mossin ), foreslår Bornholm, fordi Peter skal vikariere for lægen i Gudhjem. Men alle hoteller er fuldt belagt. Så får Lille Per ( Ole Neumann ) en ide: De skal ligge i telt. Sommerferien bliver rig på oplevelser.
Lille Per gør bekendtskab med Torben ( Helmer Bonde ), som bor sammen med sin bedstefar på dennes lystyacht. De er meget rige, men hvad nytter det, når Torben er lænket til en rullestol. Han er lam i benene efter en bilulykke. Peter fortæller, at han har fået et psykisk chok. Per tænker meget over dette, for han og Torben er blevet gode venner, måske kan et nyt chok gøre ham rask. Under en filmoptagelse på øen, som Søs og Lille Per på uheldig måde kommer til at afbryde, og hvor filmens mandlige stjerne Allan (Henrik Wiehe) charmerer Søs. Han skaffer hende en lille rolle i filmen. Det bevirker, at Peter bliver Jaloux, så det ser ud til at ferien skal blive ødelagt, men det ordner sig. Selv ikke da familiens irriterende nabo fru Sejersen ankommer med onkel Anders' papegøje, kan familiens feriehumør ødelægges. De sidste nætter før ferien slutter kan Per ikke sove, og han sætter sig ud i måneskinnet, og hans tanker drejer sig om Torben. Bare han dog kunne hjælpe ham, så han kunne løbe rundt og lege som andre drenge. Han fatter en stor beslutning, og fortæller Ole ( Otto Møller Jensen ) og Mie ( Rudi Hansen ) om den, og de mener der er intet at tabe, og alt at vinde.
Far til Fire på Bornholm, er absolut en af de bedre i filmserien om lille Per og hans skøre familie, der jo oprindeligt er baseret på Engholm og Hast’s kendte tegneserie, som jeg kan huske, at have læst når jeg som lille dreng var på ferie hos min Mormor og Morfar.
De første film i serien blev et kæmpe hit for ASA Film og siden en landeplage, og Lau Lauritzen der producerede filmene blev kendt for disse fine produktioner, fyldt med højt humør og glade sange. Sangene og musikken stod Sven Gyldmark for og disse er siden blevet sande klassikere indenfor dansk filmmusik. Far til Fire på Bornholm er ingen undtagelse og Bornholm, Bornholm nynnes endnu over det ganske land.
Far til Fire på Bornholm, er fyldt med solskin, glade danskere og vittige påfund. Selvfølgelig er den lidt forældet i dens fortolkning af kønsroller og sproget er et fortidsstudie i sig selv. Men det på trods så er Bornholmer-eventyrer ren underholdning, uden skjulte hentydninger og dybere meninger. Fra en tid hvor alt endnu åndede idyl over det ganske lang. En hengangen tid der aldrig kommer igen, og måske derfor er Far Til Fire på Bornholm et kærligt blik tilbage og et åndehul af uskyldighed indenfor dansk film.
Kort sagt er far til fire på Bornholm, nøjagtigt beskrevet på filmplakaten: ” Fest og Sjov på solskinsøen. ”………..Rigtig god fornøjelse.
Med sangene "Bornholm, Bornholm, Bornholm" og "Go'mår'en til Bondegården".
Ekstramateriale:
Trailers til Far til Fire –
For fuld musik.
Og onkel Sofus.
Og Ulveungerne.
På landet.
I Sneen.
Sangene:
Bondegården.
Bornholm, Bornholm.
En kind i måneskin.
Flyver ! Flyv til ferieland.
Nu har vi fri.
Sangene kan vælges så man ser den scene hvor de er i filmen.
Der er også et mindre billedgalleri hvor der kan ses originale billeder fra produktionen, samt 2 forskellige plakater.
Desuden er der et meget fint lille filmprogram med. Det samme som der blev udleveret til premieren i 1959.
Ekstramaterialet er ikke meget, men det der er, er godt. Man ville måske gerne have haft noget om hvordan de har lavet selve filmen. Der må lige masser af materiale på et lager et sted. Samlet karakter fra ekstramaterialet til far til fire på Bornholm bliver 2 ud af 6 mulige stjerner.
Filmen er venligst udlånt af Scanbox Entertainment.